Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Rozpuszczanie cukrow w wodzie 
Autor Wiadomość
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2564
Lokalizacja: Krakow
Post Rozpuszczanie cukrow w wodzie
Witam, dzis na chemii fizycznej Profesor zadal nam ciekawe pytanie - dlaczego cukier rozpuszcza sie w wodzie ?
bo jesli sol rozpuszcza sie na zasadzie:
- oslabienie wiazan jonowych
- rozerwanie wiazan jonowych
- dysocjajcja

to w jaki sposob cukier sie rozpuszcza - nie jest przeciez zwiazkiem jonowm

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


27 kwi 2008, o 23:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2006, o 17:02
Posty: 48
Post 
Ale za to ile mamy mozliwosci wiazan wodorowych.... :)


28 kwi 2008, o 00:23
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2564
Lokalizacja: Krakow
Post 
no ok, ale jakie sa tego produkty ?
to znaczy przy rozpuszczaniu soli kuchennej w roztworze pojawiaja sie jony chlorkowe i sodowe, natomiast jak jest z cukrem ?

jedynie co znalazlem poki co to to, ze w srodowisku kwasnym (pod dzialaniem enzymow) sacharoza hydrolizuje na fruktoze i glukoze

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


28 kwi 2008, o 07:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2006, o 17:02
Posty: 48
Post 
W srodowisku kwasnym mozna rowniez izomeryzowac glukoze do fruktozy - bardzo `ciekawie` zaprezentowany jest mechanizm tej reakcji w Biochemistry napisanej przez McKee - wegiel ma w jednym momencie piec (sic!) wiazan i jest wciaz neutralny :)

Moja idea jest taka, ze wcale nie musimy miec specjalnie rozniacych sie produktow. Zakladam, ze czasteczki wody maja mozliwosc ulozyc sie w taki sposob, ze utworza `trojwymiarowa klatke` wokol dajmy na to glukozy, a taka struktura ma mniejsza energie niz inna, w ktorej mozliwe sa wiazania wodorowe miedzy 2 czasteczkami glukozy. Przez to, ze minimalizujemy energie, a rozpuszczanie w takim charakterze jaki znamy jest faworyzowane.


28 kwi 2008, o 11:52
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2564
Lokalizacja: Krakow
Post 
m3lm4k napisał(a):
Moja idea jest taka, ze wcale nie musimy miec specjalnie rozniacych sie produktow. Zakladam, ze czasteczki wody maja mozliwosc ulozyc sie w taki sposob, ze utworza `trojwymiarowa klatke` wokol dajmy na to glukozy, a taka struktura ma mniejsza energie niz inna, w ktorej mozliwe sa wiazania wodorowe miedzy 2 czasteczkami glukozy. Przez to, ze minimalizujemy energie, a rozpuszczanie w takim charakterze jaki znamy jest faworyzowane.


hmm czyli jak by nie bylo solwatacja - co by chyba pasowalo :)

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


28 kwi 2008, o 14:12
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
krystaliczna glukoza wystepuje w formie łańcuchowej, natomiast w jej roztworze 99% to forma piranozowa. podobnie fruktoza, tylko w jej przypadku mamy formę furanozową


28 kwi 2008, o 19:50
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 cze 2005, o 20:29
Posty: 1087
Post 
Ciekawe jest zjawisko mutarotacji. Roztwór np. sacharozy skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego, co można zmierzyć polarymetrem (akurat miałem na III semestrze na laborce z fizyki). Jest to wykorzystywane w cukrowni do określania jakości soku buraczanego, tzw. sacharymetr. Pewne cukry, zwłaszcza redukujące wykazują to zjawisko - polegające na tym, że z upływem czasu w odstawionym roztworze zachodzą przemiany anomerów powodujące zmianę kąta skręcenia. Na ogól w ciągu godziny spada on o połowę i osiąga wartość stałą. Sacharoza nie wykazuje tego zjawiska. Roztwór 10% skręca w polarymetrze kołowym ze słupem 20cm chyba o 30 stopni co daje skręcalność właściwą rzędu 54-60.


28 kwi 2008, o 23:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..