Zmydlanie tłuszczów

Organic chemistry. Forum na temat chemii organicznej, z wyłączeniem materiałów wybuchowych.

Moderator: #Chemia

Zmydlanie tłuszczów

Postprzez Pious » 11 cze 2018, o 13:12

Cześć,
nie jestem chemikiem, nie wiem czy dobry dział.

Pytanie:

Czy da się zmydlić tłuszcz innymi substancjami niż wodorotlenek sodu?
Np innym zasadowym produktem, który nie jest żrący (np. Chlorek sodu, węglan sodu).

Na wikipedii jest, że "mydła mogą być strącane poprzez wysalanie chlorkiem sodu"

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć jak taki proces przeprowadzić.


Na forach z mydłami wszyscy piszą, że jest to niemożliwe.
Jak jest naprawdę?

Dziękuję za wszelkie merytoryczne odpowiedzi.
Pious
 
Posty: 3
Dołączył(a): 11 cze 2018, o 12:53

Re: Zmydlanie tłuszczów

Postprzez MacHalski » 12 cze 2018, o 09:47

Tak, da się zmydlić tłuszcz substancjami innymi niż wodorotlenek sodu.
Nie, nie da się tego zrobić tymi substancjami, które wymieniłeś/aś i udzielono ci prawidłowej informacji.

Do otrzymania mydła, które nadaje się do czegokolwiek, trzeba użyć mocnej zasady. W dodatku takiej, która da mydło rozpuszczalne w wodzie (stąd wodorotlenek wapnia się nie nadaje). W praktyce stosuje się jeszcze wodorotlenek potasu; mydła potasowe są bardziej miękkie od sodowych. Czysto teoretycznie można by użyć czwartorzędowych wodorotlenków amoniowych, jak wodorotlenek choliny; ale nie słyszałem, by ktoś na serio to robił, a to już trochę "paskudna" chemia.

Węglan jest za mało zasadowy, a chlorek sodu w ogóle nie jest zasadowy i mydła ci nie da.
Chlorek sodu ("sól") stosuje się, tak jak napisałaś - przy wysalaniu mydła w produkcji mydeł rdzeniowych. W dużym skrócie - na tym etapie tłuszcz jest już zmydlony po reakcji z wodorotlenkiem i tworzy kleistą masę, którą dodaje się do stężonej solanki, żeby oddzielić mydło od roztworu gliceryny, która jest ubocznym produktem zmydlania tłuszczu. Wykorzystuje się tu fakt, że mydło dużo gorzej rozpuszcza się w solance niż w czystej wodzie w porównaniu z gliceryną. Oddzielone mydło rdzeniowe zbiera się wtedy, prasuje w formach tworząc kostki i zostawia do "dojrzewania". Na forach mydlarskich zwykle jest multum informacji, polecam dużo czytać na początek, żeby zrozumieć o co chodzi w całym procesie i jakie jest znaczenie poszczególnych etapów/składników. Pytać też oczywiście można i należy :lol: ja swojego czasu "tips&tricks" mydlarskie czerpałem stąd: http://mydlo.c0.pl/forum_mydlo/index.php
Terz chcem gwiasdke.
Avatar użytkownika
MacHalski
 
Posty: 219
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32
Lokalizacja: Tiutiurlistan

Re: Zmydlanie tłuszczów

Postprzez Pious » 12 cze 2018, o 13:22

Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź :)
Pious
 
Posty: 3
Dołączył(a): 11 cze 2018, o 12:53

Re: Zmydlanie tłuszczów

Postprzez Pious » 21 cze 2018, o 10:22

Pytanie dodatkowe:

Przy tworzeniu mydeł dodaje się często wiele składników, ziółek, niewiadomojakich olejów, maseł z witaminkami itp.

Czy żrąca i odkażająca substancja jaką jest wodorotlenek nie wypłukuje wszystkich tych dobrych składników?
Pious
 
Posty: 3
Dołączył(a): 11 cze 2018, o 12:53

Re: Zmydlanie tłuszczów

Postprzez MacHalski » 22 cze 2018, o 08:57

"Wypłukuje" jest trochę nieprecyzyjne.
Silnie zasadowe środowisko roztworu NaOH używanego przy zmydlaniu może powodować rozkład lub inne reakcje, w wyniku których zmniejsza się zawartość pożądanych przez nas substancji zawartych w dodatkach. Może też w inny sposób zmieniać ich właściwości, np barwę - zwłaszcza naturalne barwniki zawarte w kwiatach są czułe na zmiany pH (obadaj np. temat papierków wskaźnikowych z czerwonej kapusty) i będą dawać inne kolory, niż te, które sobie wymarzyliśmy.
Terz chcem gwiasdke.
Avatar użytkownika
MacHalski
 
Posty: 219
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32
Lokalizacja: Tiutiurlistan


Powrót do Chemia Organiczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości