Moderator: #Chemia
kfadrat napisał(a):do tego dodałem po łyżeczce cukru pudru
kfadrat napisał(a):Jedno pytanie, czy po dodaniu NaOH do AgCl przemywać i filtrować ten tlenek który się wytraca czy dorzucać cukru do tej mieszaniny AgO2+NaOH?
MacHalski napisał(a):@Gbeyo - nie zgodzę się, że cukier puder nie może być reduktorem - w środowisku NaOH i "na ciepło" (50-70ºC) sacharoza elegancko hydrolizuje, a reakcja redukcji potrafi być bardzo gwałtowna. Warto ją wykonywać w pojemniku 2-3-krotnie większej pojemności, bo mieszanina reakcyjna potrafi "wykipieć" przy zbyt szybkim dodawaniu sacharozy. Przy użyciu glukozy jest grzeczniejsza, ale ostrożność dalej wskazana. (Jako źródło odsyłam do kanału YT użytkownika sreetips i tematów odnośnie redukcji AgCl na goldrefiningforum).
kfadrat napisał(a):Byla następna próba. Dodawalem wszystkiego na styk, delikatnie tak żeby tylko i nie za duzżo. Płukałem z 10 razy az to było czystsze niż ja. Koniec końców uzysk -8% od teoretycznej. Nie mam bladego pojęcia gdzie się to dzieje, ale jedyne co mi przychodzi do głowy, to to, ze w soli jest jeszcze cos (w teorii jodu nie ma ale to teoria) co nie pozwala na wytracenie się całości AgCl. Mieszam to wszystko długo i namiętnie, nawet możne za długo ale gdzieś ucieka mi te kilka %
Gbeyo napisał(a):Ja bym spróbował z innym reduktorem, np. z formaliną.
Powrót do Chemia Nieorganiczna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość