pH wody gotowanej

General chemistry. Wszystko co związane z chemią ogólną.

Moderator: #Chemia

pH wody gotowanej

Postprzez liryczny » 7 lut 2020, o 01:55

Czy pH wody gotowanej znacznie wzrasta? Zostaje zaburzona równowaga weglanowo wapniowa dochodzi do wydzielenia CO2 i wytrącenia się kamienia kotłowego co prowadzi do obniżenia twardości. Ale na ile zmienia się pH w związku z zmniejszeniem ilości rozpuszczonego CO2? Czy taka woda po ostudzeniu wysyca się CO2 z powietrza i pH wraca do normy? Czy wciąż będzie miała odczyn zasadowy? A może stosunki CO2 do wodorowęglanów nie zmieniają się znacznie?
liryczny
 
Posty: 1
Dołączył(a): 7 lut 2020, o 00:57

Powrót do Chemia Ogólna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości