Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Budowa liniowa dwutlenku węgla 
Autor Wiadomość

Post Budowa liniowa dwutlenku węgla
No właśnie, wokół rdzenia węgla są tylko dwie pary elektronowe decydujące o geometrii drobiny: 2 pary sigma wiązań węgiel-tlen, więc osie dwóch par orientują się oczywiście digonalnie wzdłuż prostej, ale co jest z wolnymi parami wokół rdzeni tlenu? No bo przecież dwutlenek węgla składa się z rdzenia węgla i dwóch rdzeniów tlenu. Między rdzeniem węgla a rdzeniami tlenu występują wiązania typu sigma i pi ale przecież rdzenie tlenu posiadają jeszcze wolne pary elektronowe więc moje pytanie brzmi, czy te wolne pary elektronowe wokół rdzeni tlenu nie mają nic wspólnego z budową geometryczną cząsteczki dwutlenku węgla? Może to i proste ale ja sam się chemii uczę w domu i nie zawsze w książce jest dobrze wytłumaczone :D dzięki za odpowiedź.

12 lip 2005, o 19:31
**

tlen ma 6 elektronow a wegiel 4 wiec 1 tlen uwspolni sobie 2 elektrony od wegla i drugi tlen tez sobie uspolni dwa elektrony od wegla wiec wszystkie beda mialy oktet elektronowy (8 elektronow na powloce) wiec wszystko jest potrzebne aby okreslib budowe geomeryczna czasteczki.

troche to twoje pytanie skomplikowane ale mam nadzieje ze o to ci chodzilo co napisalem.

12 lip 2005, o 19:39
@ADMINISTRATOR

CO2 ma faktycznie budowe liniowa ale dlaczego...
Dlatego ze tworzuy po jednym wiazaniu typu sigma z atomami tlenu i po jednym typu pi z atomami tlenu. Dzieki temu powstaje zwiazek: O=C=O ;)

I wyglada to mniej wiecej tak:
Obrazek
Nie rysowalem wolnych par tlenu by nie zaciemniac juz pogmatwanego rysunku.

Pozdrawka
Tchemik

P.S. Chyba nie gadam glupot :]

12 lip 2005, o 20:04

Na wytworzenie wiązań z węglem każdy z atomów tlenu wykorzystuje dwa orbitale p, poza tym pozostają mu jeszcze dwa elektrony na orbitalu s i dwa na nieużywanym do wytworzenia wizań orbitalu p. A więc wolne pary pozostają na swoich miejscach na 2s i 2p. Na kształt cząsteczki wpływ ma atom węgla (brak wolnych par elektronowych na atomie C, które mogłyby odkształcać liniową strukturę).

8 paź 2005, o 18:54

na liniową budowe cząstki CO2 ma wpływ hybrydyzacja sp orbitali, która nadaje wygląd orbitalom (taka ósemka), ale wolne pary elektronowe też mają nieznaczy wpływ, bo się odpychają wzajemnie i chcą być jak najdalej, a najdalszym punktem jest taka włąśnie sytuacja.
mam nadzieje że czaisz, bo troche nagmatwałem

Idioci ciągle od nas odchodzą...

8 paź 2005, o 21:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]