a ja dodam iz stopien utlenienia (Boze, jak ja bym chcial, zeby poprawnie bylo "utleniAnia") bardzo czesto jest rowny wartosciowosci jaka przyjmuje dany pierwiastek w zwiazku, z ta roznica, ze dodajemy plusik lub minusik

zapamietaj, ze stopien utlenienia wodoru jest zawsze rowny +1 (wyjatek - wodorki
//litowców i berylowców - -1, np. wodorek litu, LiH), stopien utlenienia tlenu zawsze rowny jest -2 (wyjatek, OF2 - +2, nadtlenki, ponadtlenki, ozonki, gdzie wynosi kolejno -1, -1/2 i -1/3), fluoru zawsze, ale to zawsze, ale to zawsze zawsze i juz na zawsze tak pozostanie -1 (w koncu najbardziej elektroujemny skurczybyk ;] ), metali z pierwszej grupy, +1, metali z drugiej grupy +2, a reszty to sie naucz

aha i to sie tyczy tylko zwiazkow chemicznych bo wolne pierwiastki zawsze maja stopien utlenienia 0!!! jesli masz czasteczke skladajaca sie z dwoch pierwiastkow to musisz wiedziec, iz logicznie jeden z nich bedzie mial stopien utlenienia na plusie a drugi na minusie. jesli nie wiesz, ktory jak ma to zerknij do tablic chemicznych, ktory z nich ma wieksza elektroujemnosc. ten, ktory ma wieksza elektroujemnosc bedzie mial stopien utlenienia ujemny. nie dotyczy to jonow! no to teraz kilka przykladow Ci dam, zebys sobie latwiej mogl to przyswoic
H2O - woda
tlen jak pisalem wyzej ma -2, wiec suma atomow wodoru musi miec +2, aby laczny ladunek czastki byl 0. poniewaz sa dwa atomy wodoru w wodzie dzielimy +2 przez 2 i otrzymujemy +1 ! niesamowite! (a tak poza tym to pisalem, ze wodor ma prawei zawsze +1)
HCl - quas solny
no wodor ma +1. a chlor? no -1, chyba wiadomo dlaczego
H2SO4 - quas siarkowy
tu sprawa nieco sie komplikuje, gdyz mamy do czynienia, az z trzema atomami... no ale sprobujemy ze wskazoowkami, ktore podalem wyzej... wodor ma +1, a tlen ma -2... sprobujmy zsumowac ladunki... wodory sa 2... 2* +1 = +2... tlenow jest 4... 4* -2 = -8... +2+-8=-6. no i z tego wynika, ze siarka musi miec +6, aby przeciwstawic sie ladunkowi, ktory tworza tlen z wodorem
to sa proste przyklady, mam nadzieje, ze do czegos sie przydalem... kiedy bedziesz okreslal elektroujemnosci pierwiastkow w trudniejszych zwiazkach mozesz natrafic na takie cos ze w stosunku do jednego atomu atom 'centralny' moze miec ladunek dodatni, a w stosunku do drugiego ujemny. ale to przyszlosc... pozdrawiam