Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Oddzielenie alkaloidu z rośliny 
Autor Wiadomość
Post Oddzielenie alkaloidu z rośliny
Może mi ktoś doradzić jak najlepiej wyodrębnić alkaloidy koniiny z rośliny o nazwie szczwól plamisty.
Bardzo prosze o jakieś info pod mail [email protected]

24 lip 2005, o 19:25
@ADMINISTRATOR

Wy_eks_tra_hu_j czyms i odeestyluj :D (pisze z _ bo skrypt obcina slowo hu*)

Pozdrawka
Tchemik

24 lip 2005, o 20:21
konenie-ekstrakcja kwasowo-zasadowa... [acid-base alkaloid extraction] mając te info. spokojnie sobie poradzisz-google...

24 lip 2005, o 20:44
działanie: poraża zakończenia nerwów czuciowych i ruchowych, w większych dawkach poraża ośrodek oddechowy (→głównie koniina, dawka śmiertelna: 0,5 g).

Wikipedia:
Zastosowanie

* Surowiec zielarski; ziele szczwołu - Herbe Conii.
o Skład chemiczny: alkaloidy: koniina (najbardziej trującą), konhydryna i pochodne pirydyn oraz inne; flawonidy: diosmina, niewielkie ilości olejku eterycznego.
o Dawniej medycyna ludowa i homeopatia wykorzystywała tę roślinę jako środek przeciwbólowy, rozkurczowy i znieczulający. Obecnie zarzucony ze względu na właściwości trujące.
* Ciekawostki: Przypuszcza się, że ta roślina posłużyła do egzekucji Sokratesa, tradycja literacka podaje jednak, że tą rośliną była cykuta (szalej jadowity).

Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczw%C3%B3%C5%82_plamisty"

Zioła czarownic:
Szczwół plamisty (pietruszka psia, weszka, pietrasznik plamisty) rośnie na nieużytkach, śmietnikach, wokół rowów, w miejscach cienistych. Wysokość rośliny dochodzi do 1,5 m, łodyga jest zielona w brązowe plamy, dołem czerwono-brązowa, liście przypominają liście pietruszki, kwiaty są białe na baldaszkach, a owoce kuliste. W dni upalne i po rozdarciu roślina wydziela mysią woń.

We wszystkich częściach rośliny znajdują się alkaloidy o przeważającej zawartości koniiny. Koniina działa początkowo pobudzająco, a następnie porażająco na wegetatywne zwoje obwodowe; poraża zakończenia nerwów ruchowych podobnie do kurary.

Zatrucia u dzieci zdarzają się najczęściej wskutek pomylenia szczwołu z liśćmi lub korzeniem pietruszki, korzeniem chrzanu. Objawy zatrucia to wymioty, bóle brzucha, rozszerzenia źrenic, zaburzenia widzenia, ślinotok, drętwienie kończyn dolnych, drgawki. Śmierć może nastąpić wskutek porażenia ośrodka oddechowego. Rokowanie w zatruciu tą rośliną bywa czasami niepomyślne.

Pierwsza pomoc polega na wywołaniu wymiotów, a jeśli zatruty może połykać, należy mu podać węgiel leczniczy, a następnie szybko odwieźć do szpitala. W szpitalu konieczne jest stosowanie intensywnej terapii zachowawczej. :evil: :evil: :evil: :x

// może byś się ocenzurował, co ? ostrzeżenie masz u mnie - jeszcze raz, a .... poza, miło by Ci było jakby Ciebie ktoś wyzywał ? o.r.s. !!

25 lip 2005, o 23:11

alkaloidy w roślinach zwykle występują w postaci soli więc ot tak ich nie (...), znalazłem taki przepis: surowiec rośliny gotujesz w wodzie, do ostudzonego wywaru dodajesz amoniaku celem wyparcia słabszych zasad od niego jakimi są alkaloidy i dopiero wtedy (...), ekstrakt można albo przedestylować albo wykrystalizować alkaloidy [i inne zasady organiczne], wątpię aby ta koniina była szczególnie czysta, ale spróbować warto.

2 sie 2005, o 12:35
Mam jeszcze jeden problem, gdzieś mi się obiło o uszy iż wsponiane alkaloidy są w postaci lotnej, czyli trzymając roślinę zerwaną , będzie w niej jakoś zmniejszała się zawartość alkaloidów, musi być świerza czy może być przysuszona?

Pozdrawiam

3 sie 2005, o 22:18
@MODERATOR

wiadomo że w przysuszonej zawartość alkaloidów jest mniejsza, choć ptrzed ekstrakcją należałoby pozbyć się wody....jak masz swieżą to ciągnij ze świeżej, jak suszoną to też może być, choć zawartość alkaloidów bedzie mniejsza...

4 sie 2005, o 11:30

koniina oszem jest cieczą, ale jeśli w roślinie występuje jako sól, to nie ma większych strat podczas suszenia, tytoń w papierosach też jest wysuszony a przecież zawiera nikotynę, też ciekła w stanie wolnym.

4 sie 2005, o 12:21
O co ci chodzi???
Nie rozumiem jak i kiedy cię obraziłem, nie pisałem na tym forum od 2 albo 3 tygodni.
O CO CHODZI!!

17 lis 2005, o 11:13

Czy roślinka na poniższych obrazkach to na pewno Szalej Jadowity (wszystkie części pochodzą z tej samej rośliny) ?? Widziałem w mojej okolicy dużo podobnych roślin o takich białych kwiatach m.in. Szczwół Plamisty ale muszę wiedzieć czy to na obrazku to na pewno Szalej Jadowity.

http://img375.imageshack.us/img375/1622/obraz002h.jpg
http://img339.imageshack.us/f/obraz004pw.jpg/
http://img838.imageshack.us/f/obraz009s.jpg/

2 sie 2010, o 17:59

Szczwół jest łatwo rozpoznać po tym, że na łodygach ma bordowoczerwone, podłużne plamki. Co do Twojego pytania ZATO-1, to obawiam się, że to jakieś inne zielsko; nie ten krój liścia (za mało strzępiaste, brak głębokich ząbków na obrzeżu blaszki liściowej), podłużne torebki nasienne zamiast okrągłych, beczułkowatych.[/b]

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

3 sie 2010, o 19:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]