Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 
Problem z elekrolizą 
Autor Wiadomość

Post Problem z elekrolizą
Mam taki problem- raz czytam ze np. jak elektrolizujemy np. kwas siarkowy(VI) to na katodzie powstaje O2 a na anodzie H2. A raz ze np. w wyniku elektrolizy r-r chlorku potasu powstaje chlor i wodorotlenek potasu. kiedy powstaje np. tlen i wodór, a kiedy jakies inne związki. i jak się dobiera wszystkie katody i anody- kiedy są grafitowe, miedziane itp

dzieki za pomoc

24 lip 2005, o 19:45
Przy elektrolizie r-r w którym masz anion kwasu tlenowego na anodzie powstaje O2. Ułatwieniem może byc taki zapis:
(SO4)2- - 2e --> SO4 + H2O --> H2SO4 + 1/2 O2
W rzeczywistości następuje elektroliza wody: H2O - 2e --> 2H+ + 1/2O2

Przy elektrolizie r-r w którym masz anion kwasu beztlenowego na anodzie wydzielają sie atomiki powstałe, przez działanie pradem elektrycznym np:
2Cl- - 2e --> Cl2

Jeśli chodzi o kationy, to rzecz ma się prościej.

Dwie pierwsze grupy nie poddaja się elektrolizie w roztworach wodnych, czyli na katodzie zbieramy wodór, będący produktem elektrolizy wody:
H2O + e --> OH- + 1/2H2

Przy mniej aktywnych metalach wydzielaja sie na katodzie np.
Ag+ + e --> Ag

24 lip 2005, o 20:21

aha czyli rozumiem ze jak związek ma w sobie tlen to powstaje m.in. tlen, a jak nie ma to powstaje np chlor, np. przy elektrolizie nacl powstaje wodorotlenek sodu i chlor? bo mi sie wydaje ze tam powstaje h2 i o2

24 lip 2005, o 20:30
Przy elektrolizie NaCl wydziela sie na anodzie Cl2, na katodzie H2, a w roztworze pozostaja jony Na+ i OH-

Ostatnio edytowano 26 lip 2005, o 10:24 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

24 lip 2005, o 22:07

ok ale dziwi mnie to ze w wyniku elektrolizy nacl powstaje chlor bo kiedys ją przeprowadzałem i chloru nie czułem

24 lip 2005, o 22:15
Inna sprawa jest z elektrolizą np. NaCl na elektrodzie rtęciowej.
Bo wtedy tworzy się amalgamat sodowy.

24 lip 2005, o 22:59

ale dalej nie wiem kiedys sie wydziela wodor i tlen a kiedy np. wodór i cos innego, bo jak wsadziłem druty miedziane podłączone do baterii do r-r NaCl to chlor chyba nie powstawał bo nic nie czulem i nie widziałem. To piszcie co i jak

a druga sprawa- dlaczego w elektrolizie katoda to - a anoda to + bo tak "normalnie" jest odwrotnie

25 lip 2005, o 00:33

z ta elektroliza NaCl to niezle jaja sa... jesli elektrolizujesz stopiony NaCl to otrzymasz na katodzie sod a na anodzie chlor (ale prosilbym o robienie tego w atmosferze gazu obojetnego albowiem temperatura topnienia soli kuchennej to cos ponad 800 stopni, wiec nie wiem jak zniesie to sod), jesli elektrolizujesz stezony roztwor NaCl to otrzymasz NaClO3 i byc moze jeszcze cos... jesli elektrolizujesz rozcienczony roztwor NaCl to otrzymasz na katodzie wodor a na anodzie tlen... wskutek elektrolizy wody... byc moze pieprze glupoty, wyczytalem to w necie kiedys...

co do elektrod... no widzisz chlopcze... podczas elektrolizy wydzielaja sie mniej lub bardziej reaktywne substancje... jak na przyklad robisz sobie elektrolize takiego chlorku sodu to z miedzianych elektrod sie nie nacieszysz, poniewaz chlor je utleni... a jezeli elektrolizujesz sole to katody powinny byc wykonane z metalu, ktory potencjal standardowy ma eee wiekszy niz ten ktorego jony znajduja sie w elektrolicie... no wiesz... katoda musi byc bardziej szlachetna ;)

wlasnie przeczytalem Twojego posta, wiec edytuje... pytasz czemu nie czules chloru... powodow jest kilka... po 1. chlor rozpuszcza sie w wodzie, po 2. chlor reaguje z NaOH powstalym w wyniku reakcji: Na+ + e -> Na; Na + H2O -> NaOH + 1/2H2 i powstaje NaClO3, po 3. chlor reaguje z elektroda

KATODA, bo redukuje KATIONY, ANODA, bo utlenia ANIONY

25 lip 2005, o 00:41

Święta racja że chlor reaguje z miedzią. Mi kiedyś przy elektrolizie NaCl znikła anoda miedziana i powstał zielony osad chlorku miedzi (I). polecam grafit.

25 lip 2005, o 13:06
Właściwie Owsiak już wszystek napisał (: Ale mi wczoraj do głowy przyszły głupie pomysły w sensie nie zebym zamierzał je robić, tylko tak mi sie przypomniały.Jakby wyglądała elektroliza w rozpuszczalniku niewodnym np. ciekłym amoniaku (NH3), bezwodniku siarkawym (SO2), Czterotlenku azotu (N2O4), albo fosgenie (COCl2). Czytałem jakis czas temu, ze te rozpuszczlniki bezwodne zachowują się podobnie jak woda w sensie dysocjują (H2O --> H30+ + OH- ) np. 2NH3 --> NH2- + NH4+; 2SO2 --> (SO)+2 + (SO3)-2 ; N2O4 --> NO3- + NO+ .
Możliwa jest wogóle elektroliza w tych rozpuszczalnikach? Z tego co znalazłem, to iloczyn jonowy amoniaku to tylko 10^-22 czyli znacznie mniej niż w przypadku wody.

25 lip 2005, o 13:11

Elektroliza to całokształt procesów zachodzących na elektrodach. W przypadku elektrolizy wodnego roztworu chlorku sodu zachodzą reakcje:

2NaClaq-->2Na(*)+2Cl(**)
Powstały sód reaguje z wodą z roztworu:

2Na+2H2O-->2NaOH+H2(***)
lub
Na+H2O-->NaOH+1/2H2(***)

Powstały chlor (**) z elektrolizy NaCl reaguje z wodorem(***) powstałym z reakcji sodu (*) z wodą.
H2+Cl2-->2HCl

Krzysztof M.Pazdro Chemia nieorganiczna dla licealistów Oficyna Edukacyjna Wydanie II 1996r. str.75

Więcej informacji o elektrolizie znajdziesz w elektrochemi Krzysztofa M. Pazdro możesz ją kupić na stronie: http://www.pazdro.com.pl/

:D

25 lip 2005, o 14:29

Wiemy że katoda redukuje kationy, a anoda utlenia aniony

To weźmy taki przykład:

elektroliza H20 , wiemy iż powstaje wodór i tlen, a więc

2H +-2e -> H2 - redukcja

2O --4e -> O2 - utlenianie

I rozumiem że to jest dobrze?

Aha- czy chlor jest na stopniu utlenienia -I

Ostatnio edytowano 25 lip 2005, o 17:00 przez grzesiek, łącznie edytowano 2 razy

25 lip 2005, o 14:59

2H+ +2e -> H2 - redukcja

4OH- -4e -> O2 + 2H2O - y... utlenianie

musisz pamietac, ze w woda dysocjuje na H+ i OH- a nie na H+ i O2- !

tak, chlor jest na -1

25 lip 2005, o 16:07

podstawową rzeczą jest to że woda nie dysocjuje
druga sprawa to taka że wodór ma stopień utlenienia w związkach -I (w związkach z metalami ma +I)
Piszesz tak jakby elektron był dodatni, a elektrony mają ujemny ładunek.
Poza tym redukcja to jest oddanie elektronów, a więc musi być
2H + -e -> H2

/// edit l-p : dobrze napisał tak jak ty. tylko ty chyba źle zrozumialeś zapis....

25 lip 2005, o 16:13
ten + przy 2e oznaczał tylko tyle, że dodajesz do tych dwóch kationów dwa elektrony!
Kurde... Przecież tu się kłaniają podstawowe zapisy rekosów... :/

25 lip 2005, o 16:49
druga sprawa to taka że wodór ma stopień utlenienia w związkach -I (w związkach z metalami ma +I)

Woda dysocjuje, jednakże w niewielkim stopniu w porównaniu z np. NaCl, dlatego właściwie pomija się takową dysocjacje. Jesli chodzi o te nieszceśne stopnie utlenienia to jest całkiem na odwrót w wodorkach metali jest na -I a w wodorkach niemetali na +I

25 lip 2005, o 17:32

woda chyba dysocjuje ale pod wpływem soli które są w niej rozpuszczone, bo destylowana chyba nie dysocjuje
a ze stopniem utlenienia wodoru to sorki pomyliło mi się
ale ta elektroliza juz ja załapałem

25 lip 2005, o 17:51
Piszesz tak jakby elektron był dodatni, a elektrony mają ujemny ładunek.
Poza tym redukcja to jest oddanie elektronów, a więc musi być
2H + -e -> H2

/// edit l-p : dobrze napisał tak jak ty. tylko ty chyba źle zrozumialeś zapis....
... glosisz herezje normalne wszystko odwrotnie ... czasem zastanawiasz sie co piszesz ? ... i czy wogle masz jakie kolwiek pojecie o tym co napisales ? ... widze ze nie rozumiesz nic , a nic :roll:

25 lip 2005, o 17:52

ale chyba elektron ma jednak ujemny ładunek, a utlenianie to m.in. oddanie elektronów, a redukcja to przyjęcie elektronów

25 lip 2005, o 18:00
tak elektron ma ujemny ładunek, ale plus, o który się czepiałeś, był po prostu zapisem czysto matematycznym przeprowadzonej reakcji, a nie podaniem ładunku elektronu... czyli do dwóch kationów wodoru należy DODAĆ dwa elektrony o ujemnym ładunku, aby powstała cząsteczka wodoru.
to są podstawy bilansu redoks. poczytaj o tym skoro nie łapiesz.

25 lip 2005, o 18:10
jeszcze jedno, ogólnie jeśli piszemy "e" to chyba każdy wie, że to jest w rezultacie ładunek ujemny, prawda ?
przyjeło się, że tego minusa od elektrony się nie pisze, jedynie przeprowadza się poprawny zapis reakcji...

25 lip 2005, o 18:12
@GROŹNY WOŹNY

Przy elektrolizie NaCl wydziela sie na anodzie Cl2, na katodzie H2, a w roztworze pozostaja jony K+ i OH-

Sory, że się czepiam, ale jak mawiała moja chemiczka z ogólniaka "JAJA JAK BERETY, WIDZE TU NIEZŁE KOMPROMITEJSZON" - jest już dawno w wieku emerytalnym :D ;) - powiedzcie mi skąd sie tam bierze nagle potas :szok: ?? Wszystkim poszło na oczy ?? Czekałem dwa dni i nikt nie zwrócił uwagi :roll:
Poprawcie to
pozdrawiam wasz GWP :wink:

26 lip 2005, o 00:25
Ajt pessos juz poprawiłem (: tam czepiasz sie. Nieraz może sie komus pomylić (: Juz poprawiłem. Pewnie że zostanie Na+, a nie K+.

A tak wracając, to może ktoś cusik wymyślił?
Cytuj:
Jakby wyglądała elektroliza w rozpuszczalniku niewodnym np. ciekłym amoniaku (NH3), bezwodniku siarkawym (SO2), Czterotlenku azotu (N2O4), albo fosgenie (COCl2). Czytałem jakis czas temu, ze te rozpuszczlniki bezwodne zachowują się podobnie jak woda w sensie dysocjują (H2O --> H30+ + OH- ) np. 2NH3 --> NH2- + NH4+; 2SO2 --> (SO)+2 + (SO3)-2 ; N2O4 --> NO3- + NO+ .
Możliwa jest wogóle elektroliza w tych rozpuszczalnikach? Z tego co znalazłem, to iloczyn jonowy amoniaku to tylko 10^-22 czyli znacznie mniej niż w przypadku wody.

P.S. Dostałem papier z uczelni i zabrakło 1,5 pkt na lekarski

26 lip 2005, o 10:27

Widzę, że ktoś wreszcie wpadł na ten pomysł! Gdybyś żył przed stu laty miałbyś szansę zostać pionierem w tej dziedzinie! :-)
Zastosowanie rozpuszczalników niewodnych ma duże znaczenie szczególnie w przypadku otrzymywania metali, których nie można w stanie wolnym wydzielić z roztworów wodnych. Co do pytania - rozpuszczalnik musi być trwały elektrochemicznie. Ciekły amoniak, kwasy, chlorek tionylu - odpadają. Elektrolizę można prowadzić w alkoholach, ketonach, pirydynie, DMF, nitrometanie i o boziu, jeszcze w całym mnóstwie rozpuszczalników.
Piszę ogólnikami, bo liczę na to, że niektórzy z Was się zaintrygują i poczytają książki do chemii fizycznej roztworów niewodnych - nawet jeśli siłą napędową do poszukiwań miałaby być ta jedna myśl o otrzymaniu metalicznego sodu inaczej niż przez elektrolizę stopionej soli..
Naprawdę warto zająć się tą dziedziną elektrochemii - jeśli ktoś ma chęć i warunki - bo rezultaty własnych badań i doświadczeń mogą być niezmiernie.. zaskakujące.
A na pewno satysfakcjonujące.

Pzdr elektrochemicznie ;-)

26 lip 2005, o 11:09
A czy posiadasz duminie publikacje albo e-boki w ktorych chociazby liznieta jest elektroliza w zwiazkach niewodnych? Bo j aniestety nie posiadam takowej literatury i dlatego zadalem to pytanie. A sluszalem wlasnie, ze daje to niesamowite mozliwosci. Zreszta elektroliza daje niesamowite mozliwosci szczegolnie mlodemu chemikowi eksperymntatorowi.

26 lip 2005, o 12:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]