Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
podgrzewanie ciecza 
Autor Wiadomość
Post podgrzewanie ciecza
witam wszystkich;)

jestem tu po raz pierwszy takze prosze sie nie smiac tym bardziej ze z chemia nie mam wiele do czynienia;)

mam pewien problem, chce poprzez podgrzewanie cieczy w kuwecie rozgrzewac plyty PVC i PMMA (plexi),aby mozna bylo je swobodnie formowac, z pvc nie ma problemu bo wystarczy H2O, ale PMMA potrzebuje wyzszej temp. miedzy 150 - 230 st., mozna by uzyc jakikolwiek olej ale jest problem z myciem plexi, pozatym olej jest raczej gesty i lepki, czytalem gdzies ze glikol ma temp wrzenia 1970 st. ale tez jest lepki, mozemozna go czyms rozrzedzic

i wlasnie nie wiem co zastosowac w kazdym razie jesli macie jakies pomysly sugestie to bardzo prosze o pomoc, fajnie by bylo gdyby ciecz nie parowala zbyt szybko, byla nieszkodliwa dla zdrowia (opary i skora) i najlepiej bezwonna, no i zeby jej temp wrzenia byla wyzsza niz 230 st.

best regards

25 wrz 2005, o 22:45
Zasłużony dla forum

Hmm, spróbuj kw. stearynowy - t.w. 383*C Lekko toksyczny, nie jest zbyt lotny, więc np. pod wyciąg i śmiało możesz działać :P

PS: Google.pl

25 wrz 2005, o 23:21
tylko pewnie ten kwas stearynowy zezre mi forme bo jest zrobiona z aluminium

a da sie go latwo zmyc z powierzchni?

26 wrz 2005, o 11:39
chyba jedna zostane przy jakims oleju tylko jaki?

zeby mi nie barwil tych plastikow

26 wrz 2005, o 11:40
Zasłużony dla forum

nie zeżre - za słaby, kwasem na to jest - produkt handlowy = "stearyna", pewnie kojarzysz :P

26 wrz 2005, o 15:42
moim zdaniem gliceryna by była wporzo, a raczej jej roztwór wodny, bo sama gliceryna jest dość gesta i lepka, ale jak sie doda wody, to by można w miare zadka ciecz otrzymac o temp wrzenia koło 200*C, a co do toksycznosci to problemu nie ma bo glicerynka jak najbardziej spoko :)

26 wrz 2005, o 16:16
**

A moze by sprobowac olej taki jadalny. Bardzo mocno sie nagrzewa. Tylko nie mozna go dlugo trzymac na ogniu bo po pewnym czasie zacznie dymiec i sie spali.

26 wrz 2005, o 16:48

Qba ... a niepomyslales ze jak dodasz wody do gliceryny i zaczniesz ogrzewac to ona itak wyparuje w 100 * C ? ... czy tak sobie pieprzysz aby pieprzyć ?

na 666 postach koncze pisanie siana :))

26 wrz 2005, o 18:44
Zasłużony dla forum

Niekoniecznie kliksiu, niekoniecznie. Poczytaj o np azeotropach... [sorki, ze krótko, śpieszę się]

26 wrz 2005, o 18:48
Niekoniecznie kliksiu, niekoniecznie. Poczytaj o np azeotropach...

Otóż to!!! Tym bardziej, ze gliceryna sie bardzo dobrze z wodą miesza. Nie jestem pewien, czy są jakies azeotropy o wrzeniu miedzy 150-200 *C i czy wogóle jakieś są, bo tego nie sprawdzałem. Poprostu rzuciłem pomysł, a jak kogoś to zainteresuje to sobie poszuka, czy gliceryna tworzy z wodą jakies azeotropy!!!

26 wrz 2005, o 22:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]