Jak reaguje tiosiarczan sodu z kwasem siarkowym (VI)?. Z góry dziękuje i czekam na rychła odpowiedz. Licze, że jakiś madry człowiek, a takich tu na pewno nie brakuje , znajdzie na to odpowiedz w postaci równania reakcji.
12 paź 2005, o 21:37
Owsiak
H2SO4 + Na2S2O3 -> Na2SO4 + S + H2O + SO2
albo
2H2SO4 + Na2S2O3 -> 2NaHSO4 + S + H2O + SO2
ktores z tych dwoch
12 paź 2005, o 23:31
Anonymous
Bardzo Ci OWSIAKU dziekuje! Szczerze mówiąc, nie bardzo wierzyłam ,ze i ktoś odpisze i pomoże. Korzystajac z waszej wiedzy i życzliwosci chciałam jeszcze postawić jedno pytanie:
mam takie zadanko: Mieszam w odpowiednich proporcjach szczawian sodu i rozcieńczony kwas siarkowy(VI) i rozlewam do dwóch probówek.Do jednej z nich dodaje kilka kropli siarczanu (VI) manganu , a nastepnie do obydwu Roztwór nadmanganianu potasu. Obserwuje szybkośc zaniku fioetowego zabarwienia.
Jest to ćwiczenie z autokatalizy .. jak mniemam szczawian sodu z kwasem siarkowym daje kwas szczawiowy i siarczan (VI) sodu. Ale co zachodzi później, nie za bardzo udaje mi sie porzadnie napisac te redoksy. Prosze o pomoc jakiegoś życzliwego chemika!
13 paź 2005, o 15:36
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Kwas siarkowy reaguje ze szczawianem dajac kwas szczawiowy:
C2O4[2-] + 2 H[+] -> H2C2O4
W po dodaniu nadmanganianu kwas szczawiowy utlenia sie do CO2, a jony nadmanganianu redukuja sie do bezbarwnych jonow Mn[2+]:
2 MnO4[-] + 5 H2C2O4 + 6 H[+] -> 2 Mn[2+] + 10 CO2 + 8 H2O
Powyzsza reakcje przyspiesza obecnosc jonow Mn[2+] - sa one katalizatorem. Stezenie tychze zwieksza sie wraz z przebiegiem reakcji, wiec przebiega ona coraz szybciej az do wyczerpania ktoregos z substratow.
W doswiadczeniu nalezy porownac szybkosci reakcji w dwoch przypadkow - kiedy w roztworze na poczatku nie ma jonow manganu(II), oraz kiedy sa - poniewaz wprowadzilismy je w postaci siarczanu manganu.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości