Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
H2O czysta chemicznie 
Autor Wiadomość

Post H2O czysta chemicznie
Czy ma ktoś jakieś dane na temat wody destylowanej. Chodzi mi o dopuszczalne zanieczyszczenia i inne sprawy, oprócz otrzymywania, zastosowania i danych fizykochemicznych. Bardzo proszę o szybką pomoc.

17 paź 2005, o 20:25
Post H2O czysta chemicznie
z tego co mi wiadomo nie ma wody czystej idealnie a domową metodą tylko poprzez destylacje a zresztą poczytaj w książce sękowskiego powinno być napisane coś na ten temat o ile mnie pamięć nie zawodzi i nie pisz takich pierdół

18 paź 2005, o 14:40
Post Re: H2O czysta chemicznie
WOLNY ELEKTRON napisał(a):
z tego co mi wiadomo nie ma wody czystej idealnie

Na tej zasadzie to mógłbyś mówić, że nie ma czystego pierwiastka czy związku, bo zawsze znajdzie się jakiś przybłąkany atom, który "popsuje czystość" :wink: . Woda destylowana istnieje i jest to woda, która teoretycznie ma skład chemiczny H20, bez żadnych jonów, czy rozpuszczonych związków. To, że znajdzie się w niej jakiś "brudek" to już jest tylko błąd doświadczalny. Nie ma to jednak dużego znaczenia na prowadzone doświadczenia :) .

WOLNY ELEKTRON napisał(a):
i nie pisz takich pierdół

Kolega się pyta, bo nie wie i chce uzyskać informacje. Zamiast go krytykować i przywoływać do parteru lepiej zaproponować mu np. poszukanie w google.pl wody destylowanej :)

18 paź 2005, o 14:55
Nie jestem pewien ale chyba o to ci chodzilo.
http://www.wodadest.com.pl/o_wodzie.php

Jest tu kilka podstawowych danych o rodzajach wody i wlasnosciach

18 paź 2005, o 15:54

woda destylowana to trucizna, bo jak ją spożywasz na dłuższą metę, wypłukuje z organizmu sole mineralne
PS jak wiemy wsystko jest trucizną i nic ją nie jest, ale niby woda nie wydaje sie trucizna, ale jednak jest

// zakładając chyba, że nic oprócz niej nie spożywasz i pijesz jej ilości rzędu 200 litrów dziennie - choć pewnie i tak szybciej by się zmarło z głodu :P o.r.s.

Idioci ciągle od nas odchodzą...

19 paź 2005, o 16:00

Kup sobie wode w pochu (do oznaczanie pestycydów) - 44zł/l i zobacz jaką ma zawartość innych żeczy:
Po odparowaniu może zotać 0,000005% pozostałosci czyli 5ng... pozodzenia :D
Pzodrawaim
2pio

19 paź 2005, o 21:03

zakładając chyba, że nic oprócz niej nie spożywasz i pijesz jej ilości rzędu 200 litrów dziennie - choć pewnie i tak szybciej by się zmarło z głodu o.r.s.

niekoniecznie, jeżeli stale używasz wody destylowanej do spożywania, to nie mówie, że umrzesz, ale możesz skrajnie wyczerpać organizm; ale ja tylko to czytałem, więc konkretnych liczb nie znam

19 paź 2005, o 22:46
Gdzies czytalem o ludziach ktorzy stosuja wode destylowana codziennie i jakos im nic nie jest (przynajmniej oni sami tak uwazaja). Jezeli dobrze pamietam to jak zwykle to sie zaczyna w usa :D
Pozatym woda destylowana jest uzywana do leczenia takze. Stosuje sie ja przy roznego rodzaju zatruciach i przy jakis chorobach ale nie pamietam jakich :P

19 paź 2005, o 23:20

No dobra, możę nie mam racji, ale Pazdro napisał że w większych ilościach działa jak trucizna bo wypłukuje sole :p

19 paź 2005, o 23:23

Hej kolego WOLNY ELEKTRONIE może każdemu byś zaproponował szukać takich rzeczy w googlach od czego jest to forum nieimponuj sobie bo niezainponujesz tylko sobie pogorszysz po prostu chemik89 chce pogłębić swoją wiedzę, a odwołując się do tematu woda „DEMINERALIZOWANA sama nazwa wywodzi się do tego że jest bez jakichkolwiek minerałów,lecz przy produkcji może się do niej coś przyłąćżyć i zasyfić nawet przy odkręcaniu ;) heh.

20 paź 2005, o 18:45
woda „DEMINERALIZOWANA sama nazwa wywodzi się do tego że jest bez jakichkolwiek minerałów,lecz przy produkcji może się do niej coś przyłąćżyć i zasyfić nawet przy odkręcaniu ;) heh.

Nie wspominając, że woda demineralizowana a destylowana, to coś innego... (choć destylowana jest przy okazji demineralizowana)

20 paź 2005, o 19:58
Najczystrza łatwo dostępna jest chyba dejonizowana.Poza destylacją przepuszcza się wodę przez jonity.

25 paź 2005, o 15:53
@GŁÓWNY MODERATOR

Tak naprawdę demineralizowana jest czystsza od destylowanej pod względem zawartości jonów (bo prawie zawsze coś przerzuci podczas dest.), ale zawiera troszeczkę rozpuszczonego jonitu i ogranicznych syfków z tegoż. Dejonizowana to chyba destylowana podwójnie + przepuszczana przez jonity

Cytuj:
przy produkcji może się do niej coś przyłąćżyć i zasyfić nawet przy odkręcaniu

Nie może, bo celem produkcji tej wody jest to, żeby była czysta...

Nie wiem, do czego jest potrzebna ta superczysta woda, bo np. do preparatyki demineralka to już lekka rozrzutność (na PW używają kranówy), do analityki nieśladowej wystarczy również demineralka, przy jakichś bardzo drażliwych na obecność obcych jonów reakcjach np. ilościowe oznaczanie Cl do dziesiątej części miligrama na litr ( :lol: ) można skorzystać z destylowanej...

25 paź 2005, o 18:42

Tweenk, przeczytaj uważnie swój post i zdecyduj się która w końcu jest czystsza.
Moim zdaniem destylowana. I nie słyszałem, żeby ktoś najpierw destylował a potem stosował jonity. Jeżeli już to raczej odwrotnie. Demineralizowana jest tańsza bo proces nie jest energochłonny tak jak destylacja i dlatego jest szeroko stosowany np. do produkcji wody dla kotłów parowych.

25 paź 2005, o 22:06
@GŁÓWNY MODERATOR

Demineralizowana jest czystsza pod względem zawartości jonów, ale "brudniejsza" pod względem sumy zanieczyszczeń (zawiera więcej zanieczyszczeń organicznych i niejonowych np. halogenów). Tak przynajmniej słyszałem. A jeśli chodzi o te jonity + destylację to faktycznie jest odwrotnie tzn. lepiej najpierw przepuścić przez jonit a potem destylować.

PS żeby nie było: wiem, że niekiedy potrzebna jest superczysta woda np. do syntezy DNA, nie wiem tylko po co potrzebuje jej autor tematu

25 paź 2005, o 23:23

By nie zakładać kolejnego tematu. Kupiłem wodę destylowaną i na opakowaniu napisane jest że nadaje się do użycia jedynie przez dwa lata. Zastanawia mnie czy woda może stracić na wartości, będąc zamknięta lub po prostu się przeterminować?

5 sty 2014, o 00:14
@MODERATOR

Sam sobie odpowiedz na zadane pytanie , woda to źródło życia będąc jego istotą przy odrobinie słońca powstawało życie ....
Wszelkie podawane terminy na opakowaniach z wodą to jak w przypadku innych produktów spożywczych określają datę i sposób przechowywania co jest bardzo jest istotne, istnieje wiele czynników o których nawet nie myślimy jak np. opakowanie czy temperatura , podane daty produkcji oraz przydatności są konieczne by producent gwarantował jakość w wyznaczonym terminie.
pozdrawiam
eko

5 sty 2014, o 00:31
**

Ja twierdzę, że zycie w wodzie demineralizowanej nie zakwitnie bo wszak brak soli mineralnych do życia niezbędnych. Bardziej obawiałbym się o to, że woda będzie wchłaniać z powietrza O2, CO2 oraz ślady H2S i NH3. Do tego jeszcze kurz i jakieś aerozole (w powietrzu są zawieszone cząsteczki NaCl co skutkuje np. żółtym płomieniem palnika gazowego) no i mamy zanieczyszczoną naszą wodę.

6 sty 2014, o 12:08

Zaczynam to rozumieć, dzięki za wyjaśnienie.

6 sty 2014, o 19:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]