czy ktos z was slyszal o czyms takim
jak 4-atomowa czasteczka tlenu - O4
18 lis 2005, o 20:37
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
To jest tlen singletowy.
18 lis 2005, o 21:08
Anonymous
Ja słyszałem. Podobno jak się powiądą dalsze badania to będzie można uzyskać tlen metaliczny który będzie naprzewodnikiem i wtedy będzie można budowąc super wydajne elektromagnesy .
18 lis 2005, o 23:50
Neecze
Tlen singletowy to coś zupełnie innego. Jest to nietrwała "odmiana" cząsteczki O2, która posiada sparowane elektrony na orbitalach antywiążących. Może ona powrócić do stanu podstawowego (trypletowego) nadmiar energii emitując w postaci kwantu światła. Przy takim przejściu obserwujemy chemiluminescencję tlenu.
Tlen metaliczny to oczywiście też żadna nowość - metaliczny może być nawet wodór. Wszytsko rzecz jasna rozbija się o odpowiednie warunki.
_________________ Nigdy nie zrobiłem żadnej mieszanki pirotechnicznej ani materiałów wybuchowych, a wszystko to co piszę to totalne kłamstwa lub rzeczy skopiowane z innych stron.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości