Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Ogniwo paliwowe 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Ogniwo paliwowe
Byłem ostatnio na pokazach chemicznych na UG.Prezentowano tam kilka rodzaji akumulatorów.Porównywano akum.ołowiowy,tlenowo-wodorowy i cynkowo-bromowy.Ten ostatni wypadł najlepiej z tych wszystkich.Jego konstrukcja wcale nie była skomplikowana-dwie pałeczki węglowe (jedna owinięta gazą) w r-r ZnBr2.Po 15 sek. ładowania silniczek elektrycznu działał przez ok.30min.Ten typ po naładowaniu ma najmniejszą mase i objętość z tych trzech.Ale ma jedną wade-wydzielający się brom rozpuszcza sie znacznie w elektrolicie.Aby temu zapobiec zastosowano właśnie gaze.Wg.mnie w jednym naczyniu powinna znajdować się przegroda z węgla porowatego rozdzielająca naczynie na dwie części.W jednej można umieścić grubą blache cynkową wraz z wyprowadzeniem na prąd a w drugiej ciekly brom.Taka konstrukcja bardziej przypomina ogniwo paliwowe ale nie ma problemu z rozpuszczajacym się bromem.

Co do ogniwa paliwowego w 'prawdziwym' wydaniu zamiast pałeczek węglowych na których pozostaje mało gazów-a właśnie o to chodzi-można urzyć czegoś co będzie umożliwiało stałe doprowadzenie gazów do powierzchni elektrod.Mój pomysł opiera się na zastosowaniu plastikowej porowatej rurki otoczoną mieszaniną pyłu grafitowego i grafitowego proszku umieszczonych w pojemniku z drobnej siatki ze stali nierdzewnej lub z niklu.Elektrolit stanowi stopiona mieszanina KOH i NaOH o stosunkowo niskiej temp.topnienia(niższa niż pojedynczych zasad).Pojemnik można wykonać ze stali nierdzewnej.Wodór pochodzi z reakcji NaOH z Al a tlen z powietrza lub z rozkładu H2O2.W jednym naczyniu mozna umieścic kilka elektrod połączonych szeregowo i uzyskać napięcie wystarczające do zasilania żarówki i/lub radia.

Pisze bo nie znalazłem na forum takiego tematu.Prosze o ocene mojego zwłaszcza drugiego projektu.Jest takie coś że wyjeżdrzamy z kumplami i kumpelami nad jezioro i chcielibyśmy posiedzieć w nocy przy świetle lub posłuchać muzy za dnia.A jak się jedzie na cały tydzień to baterie nie wystarczają :idea: A my nie widzimy problemu w rozpaleniu ogniska i pobawieniu sie przy tym chemią.Akumulator to coś na wypadek deszczu...

19 lis 2005, o 23:26
@MODERATOR

Gdyby ogniwo paliwowe było takie proste to mieli byśmy ich na pęczki. A proste nie są gdyż głowią się nad nimi wielkie firmy i raczej ich nie ma dużo na rynku pojawiają się jako ciekawostki konstrukcyjne.

23 lis 2005, o 23:56
@MODERATOR

Post Ogniwo paliwowe
Wielkie firmy głowia sie nad tym jak zrobić takie ogniwo,które przy małych wymiarach da odpowiedni do zastosowania prąd i napięcie.Bardzo interesuje ich również jak dobrać materiały konstrukcyjne tak aby ogniwo mogło pracować w pokojowej temperaturze.

Można zamiast wodoru jako paliwo zastosować metanol,ale trzeba zmienić elektrolit na kwas fosforowy.Temperatura obniży sie z 250 do 100*C.Nie wiem tylko jak zmieni sie wtedy napięcie takiego ogniwa.

Interesuje mnie również akumulator srebrowo-cynkowy.Ma on pojemność prawie 4 razy wiekszą niż ak. ołowiowy.Ponieważ srebra tyle nie potrafie sobie skąbinować zastanawiam sie czy nadaje sie do tego celu miedź.Sprawdze to dopiero w weekend.

24 lis 2005, o 14:55
w prawdziwych ogniwach paliwowych stosuje się platynowe katalizatory na anodzie, aby mozna pobierac wiekszy prad. A jak wiadomo platyna jest droga i tu pojawia sie problem, w twoim ogniwie moga byc problemy z uzyskaniem odpowiedniej wydajnosci pradowej.

24 lis 2005, o 18:33
@MODERATOR

Post ogniwo paliwowe
człowiek jest starszy i mądrzejszy.ogniwo paliwowe to bardzo fajna rzecz ale mało dostepna.chociaż.mozna zrobić tak:wziąć MnO2 i zrobić paste z NaOH.elektroda weglowa w środek i mamy anode.katoda moze być to węgiel aktywowany nasączony CH3OH i NaOH.wegiel z pochłaniaczy posiada dodatek hopkalitu.i własnie tego można użyć.anode od katody oddzielamy porowatą przegrodą powiedzmy z cegły.możliwie cienka przegroda pozwoli uzyskać prąd o wiekszym natężeniu.powstający podczas pracy CO2 reaguje z NaOH.i tu liczby.32 g metanolu dostarczaja 6 F-ok.120Ah.potencjał redukcji metanolu to 1,21V.teoretycznie.MnO2 w środ.NaOH daje SEM 1,24V co zsumowane daje 2,45V.więc otrzymalibyśmy baterie o dużej pojemności i napięciu za nieduza cene.za to bez możliwości regeneracji.policzcie:6F z 32g dla metanolu a 1F z 7.2g dla litu.próbe przeprowadze jutro.odpisze dopiero w połowie listopada pewnie.ale co sie odwlecze to nie uciecze.a,po praktykach wpadło mi w ręce kilka ml kwasu chloroplatynowego,więc sądze że będzie dobrze.

19 paź 2007, o 22:25

Oj wy wszyscy w obłokach bujacie. Sama reakcja w ogniwie to zaledwie 50% wpływu na jakość i wydajność ogniwa. Duże znaczenie ma powierzchnia dostępu elektrolitu do elektrody. A wiadomo że prosty drucik w porównaniu z elektrodą porowatą to 100x mniej powierzchni przy tych samych wymiarach, zatem 100x mniej jednoczesnych procesów elektrochemicznych i 100x mniejszy mozliwy prąd do uzyskania(lub inaczej - 100x większa rezystancja wewnętrzna). Wszelkie przegrody jonowe odpadają z powodu zbyt wolnej wymiany ładunku (duża rezystancja wewnętrzna). Przypopmnę że od czasów Faradaya lub Volty trochę minęło czasu, dziś technologią zajmują się koncerny, nie pospolici zjadacze chleba.

26 paź 2007, o 14:38
@MODERATOR

Potrafisz sobie wyobrazic to co opisałem?jaki znowu drucik?wyobraz sobie takie coś:bierzesz dzbanek z cienkiej niepolewanej porcelany i umieszczasz go centralnie w metalowym kubku.miedzy scianką kubka a dzbanka umieszczasz MnO2 z NaOH i H2O i precik węglowy jako element zbierający ładunki z tej mieszanki.Do środka dzbanka wsypujesz węgiel aktywny nasączony metanolem,H2O i NaOH i też umieszczasz w tej mieszaninie precik weglowy jako kolektor prądu.W ten sposób tyle że z innymi odczynnikami zbudowane jest ogniwo Bunsena które dostarcza dużych prądów.jedynym na dzień dzisiejszy problemem jest posiadanie przeze mnie takiej przegrody.Jezeli ktoś dysponuje sprzętem byłbym wdzięczny za wykonanie takiego cuda i opisanie jak to rzeczywiscie działa bo ja mam mało czasu.Nie mieszkam u siebie w domu,jestem tam na weekendy.

27 paź 2007, o 22:24

W jednej ksiazce czytalem cos kiedys o wykorzystywaniu skorupki od jajka jako przegrody porowatej.

26 lis 2007, o 16:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]