witam, mam pytanie: czemu skrobia zamienia sie w krochmal pod wplywem goracej wody?? czy moze mi ktos wyjasnic tak technicznie to zagadnienie? pozdrawiam.
18 mar 2006, o 22:42
CTX
******
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Bo skrobia pęcznieje w wodzie
18 mar 2006, o 23:13
Anonymous
Skrobia jest białą, bezpostaciową substancją, pozbawioną smaku, nierozpuszczalną w zimnej wodzie i etanolu. W gorącej wodzie rozpuszcza się amyloza, tworząc roztwór koloidalny tzw. klajster skrobiowy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników