Autor |
Wiadomość |
Anonymous
|
 Chlorek żelazowy lub B327.
Witam Szanownych Chemików.
Jestem z całkowicie innej branży (elektronika) ale potrzebuję uzyskać pewne informacje od Was Chemików.
Używam chlorku żelazowego lub substancji o nazwie B327 do trawienia miedzi w płytkach drukowanych.
I z tym związane są moje pytania.
1. Czy można te odczynniki w jakiś sposób zneutralizować, żeby można je było wykorzystać jeszcze raz. (Chlorek robi się bardzo ciemny i już nie trawi a B327 robi się niebieski i wędruje do spłuczki).
2. Czy chlorek można łatwym sposobem "sobie wyprodukować" ?.
3. A może są inne odczynniki do trawienia miedzi?
Niestety na forum elektronicznym nikt tego nie wiedział.
Za wszelkie odpowiedzi z góry dzięki.
Z pozdr.
MK
|
3 kwi 2006, o 16:22 |
|
 |
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
1. 2FeCl3 + Cu ---->2FeCl2 + CuCl2
nie bardo jest co odzyskiwać bo z chlorku żelaza III robi ci się chlorek żelaza II i chlorek miedzi, ten drugi związek to nic innego jak nadsiarczan sodu. Zachodzi reakcja jaka to nie zabardzo wiem ae zapewne powsaje CuS2O8 czyli z tego też ciężko coś odzyskać, znaczy się da ale czy wiem czy jest sens.
CuS2O8 + Na2CO3 ----->CuCO3(osad) + Na2S2O8, oczywiście pod warunkiem że powstaje podczas trawienia nadsiarczan miedzi. a węglan sodu dostaniesz w spożywaczaku jako sodę, wsadzasz to do piekawrnika aż się odwodorni do Na2CO3 bo soda to NaHCO3 dodajesz do tego juksu co nim trwiłeś strąca si się niebieskawo zielony osad przesączasz i na moje możesz trawić  .
2. można sobie zrobić do gazowego chloru wrzucasz gorące opiłki żelazne one sie spalją w chlorze i tworzy się FeCl3, a chlor mozesz uzyskać np działając HCl na KMnO4.
3. Trawić można i kwasem utleniającym, ale to raczej jest mało przydatne 
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
3 kwi 2006, o 17:00 |
|
 |
Anonymous
|
Dzięki za odpowiedź.
Trochę tu dużo tych związków chemicznych i będę sobie musiał przypomnieć trochę lekcji z chemi  .
Sprubuję z tym jak to było ..NaHCO3?. OK.
Druga sprawa czy jest prosty sposób na pokrycie miedzi warstą cyny?
Galwanizacja?
|
3 kwi 2006, o 17:10 |
|
 |
Kein
|
Tak proponuje przeczytać ksiązkę pana Sękowskiego o galwanizacji 
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
|
3 kwi 2006, o 17:31 |
|
 |
Anonymous
|
Dzięki za porady.
Idę do domu i będę walczył z........ hmm pierwiastkami?
Super Forum.
Nieomieszkam wpaść tutaj przy najbliższej okazji.
Z pozdr.
MK
|
3 kwi 2006, o 17:48 |
|
 |
dumin
|
Jak tak, to dodaj wody utlenionej.. nie gwarantuję, że roztwór się rozjaśni, ale napewno zyska swoje pierwotne właściwości.
(H2O2 utleni FeCl2 do FeCl3, a jeśli chlorek miedzi nie przeszkadza to możesz znów używać)
_________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein
|
3 kwi 2006, o 20:46 |
|
 |
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
|
perpetum mobile ?
|
3 kwi 2006, o 21:19 |
|
 |
Kein
|
heh i jakby przebiegała ta magiczna reakcja??? rozumiem jakbyś napisałe żeby puszczać gazowy chlor przez roztwór ale to??
H2O2 + FeCl2 -----> FeCl3 + H2O ? ? ? ? ? ? n/c
|
3 kwi 2006, o 21:22 |
|
 |
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
|
Kein NIerozumies Dumin Myśli tu o reakcji Redoks Gdzie pewnie powstałby tlenek miedzi i przejscie lektronu od zelaza.... ale nie mniej wydaje misie to odległe
2FeCl2 + 2CuCl2 + 2H2O2 -> 2FeCl3 + 2CuO + Cl2^ + 2H2O
|
3 kwi 2006, o 21:58 |
|
 |
dumin
|
To żadna magia tylko szereg napięciowy..
(ale w życiu nie coś tak skomplikowanego jak wymyśliłeś! :-)
Pospieszylem się z mądrościami:
Elektronicy chyba jednak wiedzą lepiej - resztki H2O2 w roztworze do trawienia rozkładają się, a bąbelki tlenu mogą źle wpływać na jakość i precyzję:
http://groups.google.pl/group/pl.misc.e ... 8f9cc3a497
Ostatnio edytowano 3 kwi 2006, o 22:03 przez dumin, łącznie edytowano 1 raz
|
3 kwi 2006, o 22:01 |
|
 |
Kein
|
To się wydaje bardzo doległe gdyż po pierwsze dumin napisał o użyciu wody utlenionej czyli trzeba by wlać hektolitry, po drugie wydziela się śmierdzący drażniący gaz, po trzecie powstaje nam osad któr musim odsaczć. Po czwarte cześć chloru rozpuszcza nam sie w wodzie i śmierdzi.
Więc chyba bardziej opłaca sie zrobić nowy roztwór  FeCl3 
|
3 kwi 2006, o 22:02 |
|
 |
dumin
|
Nic się nie wydziela ani nie wytrąca. A dodaj kilka kropli 3% H2O2 do brudnozielonego roztworu FeCl2 to sam zobaczysz.
|
3 kwi 2006, o 22:05 |
|
 |
jaozyrys
@MODERATOR
|
Ja płytki trawię kwasem azotowym ktory dostałem od wujka.. Mówi że jak był młody to dużo eksperymentował, zeby dojśc do odpowiedniego stężenia (za mocny mu trawił w 5 sekund tak ze nic nie zostawało, a za słaby był za wolny).. Obecnie jest już dość sfatygowany i niebieski od azotanu miedzi i w sumie nie wiem ile jeszcze w nim zostało kwasu ale działa.. Tak więc gdybyś sobie zdobył trochę kwasu i poeksperymentował ze stężeniem to wystarczy ci to na baardzo długo..
|
4 kwi 2006, o 02:22 |
|
 |
Anonymous
|
Witam.
Po paru próbach w domu z B327 okazało się , że otrzymałem .... chyba zwykłą wodę. Zrobiłem tak:
1. Roztwór B327 (niebieski po trawieniu) do słoika.
2. Soda spożywcza wymieszana z wodą na 30min do piekarnika-200st. C
3. Soda do tego niebieskiego B327.
5. Pobulotało i zrobiło się piekne jasnoniebieskie.
6. Po 3 godzinach odsączyłem a to co zostało można wykorzystać jako barwnik do farby do scian  .
7. Wrzucam kawałem miedzi i ........nic.
Jakieś sugestie?
|
4 kwi 2006, o 08:46 |
|
 |
pessos
@GROŹNY WOŹNY
Dołączył(a): 11 lip 2004, o 14:23 Posty: 389 Lokalizacja: CLK KGP
|
Sugestia jest taka że zrobiłeś sobie CuCO3*Cu(OH)2, a tym nie wytrawisz bo to malachit 
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
|
4 kwi 2006, o 09:47 |
|
 |
Anonymous
|
No pewnie tak. Tylko jak mam zrobić z zużytego nadsiarczanu sodowego po trawieniu miedzi dobry nadsiarczan sodowy? 
|
4 kwi 2006, o 10:07 |
|
 |
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
to już raczej nie będzie opłacalne.........
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
 weź udział:
|
4 kwi 2006, o 12:36 |
|
 |
Anonymous
|
A dlaczego?
Kilogram B327 to około 60zł.
Czy nie ma tanich odczynników które wytrącą tą miedź z roztworu czy poprostu jest to technicznie niewykonywalne warunkach domowych?
|
4 kwi 2006, o 14:11 |
|
 |
pessos
@GROŹNY WOŹNY
|
w czystości cz. to wydatek rzędu jakis 40zł a w czystości tech. to nawet za 20zl mozna dostac wystarczy popytać 
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
|
4 kwi 2006, o 14:22 |
|
 |
Anonymous
|
To ja poproszę o nr. telefonu do kogoś kto to ma za taką kwotę.
Obdzwoniłem większe hurtownie w Polsce i cena wynosi za techniczny około 50-60 zł.
Chyba nikt taniej nie będzie miał, więc może spróbować neutralizaowć? 
|
4 kwi 2006, o 15:03 |
|
 |
pessos
@GROŹNY WOŹNY
|
http://chemik.aip.pl/52.html Jak wół nadsiarczan sodu po 39/kg w czystości cz.
I radziłbym skończyć pisanie tych głupot typu "neutralizować" nie trzeba kończyć chemii żeby wiedzieć że jak coś ma wytrawić płytkę to nie może być zneutralizowane tylko z samego założenia trawić = wyżreć tak najbardziej łopatologicznie  Co do chlorku to dodać wody utlenionej i Fe2+ znowu powinno ulenić się do Fe3+ wot cała filozofia
|
4 kwi 2006, o 16:00 |
|
 |
Anonymous
|
Dzięki za adres www.
Co do terminologii to proszę mi wybaczać ale jak to inaczej nazwać?
Wytrącenie?Zamiana? Dla mnie to i tak będzie neutralizacja substancji która powoduje, że to "niebieskie" nie trawi. 
|
4 kwi 2006, o 16:28 |
|
 |
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
Nie ma możliwości odzyskania nadsiarczanu, bo zachodzi redox i powstaje CuSO4 :Na2S4O8+Cu ---> Na2SO4+CuSO4 bo nadsiarczan utlenia miedź a tlen z -1 (2 atomy) redukuje się na -2, czyli wszystko się zgadza. Widze tu 3 opcje:
1) kupić sobie nadsziarczan
2)dodawać H2O2 do zużytego wytrawiacza żelazowego, tylko że trzeba go zakwasić HCl a z tym może być problem bo HCl jest w wykazie prekursorów do... i mój kolega miał poważne trudności z jego zdobyciem, choć znając umiejętności szanownych forumowiczów nie bedzie to raczej problem. W reakcji zużywaja się jony chlorkowe które trzeba zkądś przeciez brać do reakcji
3)popróbować jak zasugerował Jaozyrys z HNO3. Można go dostać w hurtowniach chemicznych za ok. 10 PLN/litr nawet na paragon a tyle starczy na wieki,tylko oczywiście rozcieńczyć:)
|
5 kwi 2006, o 14:51 |
|
 |
Anonymous
|
Dziękuję Arion za wytłumaczenie.
To była konkretna fachowa wypowiedź:
a nie wypowiedzi typu "Nie da się bo się nieopłaca" albo "Nie da się bo i po co". Takie wypowiedzi są puste i nic nie wnoszą do sprawy. (Nawiązuję to stwierdzenie do różnych forum o różnej tematyce).
Co do trawienia kwasem to kiedyś miałem trochę tego ale człowiek nie zwracał uwagi na jakość (byleby ścieżki były). Teraz jak wykonuję płytki o grubość ścieżek (od 8-10 mils) tj. (0,2mm) to wszystko co może tą grubość zmniejszyć to się nienadaje. A gdzieś słyszałem, że kwas rozpuszcza toner.
Pewnie dla kogoś kto robi kilka płytek na miesiąc to nie ma problemu ale ja akurat wykonuję prototypy do dalszej produkcji seryjnej (kilka sztuk jednego egzemplarza) i czasami trawię płytkę kilka razy dziennie żeby ją dopasować do obudowy, żeby była zgodna z EMC itp.
Za wszyskie wypowiedzi wielkie dzięki.
Wychodzi, że lepiej nie bawić się w chemika i kupić B327 większą ilość (chlorek trochę za bardzo podtrawia). 
|
5 kwi 2006, o 15:45 |
|
 |
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Jak widać wszystko zaczęło się od tego że Kein się nie zna a mnie nie było...
Do trawienia miedzi można teoretycznie użyć także amoniaku w małym stężeniu. Jeśli chodzi o regenerację FeCl3 po trawieniu to można dodać do niego roztworu podchlorynu sodu, niestety roztwór ten musi być obojętny co prawdopodobnie i tak wymusza użycie kwasu solnego (handlowe roztwory są zasadowe i będą wytrącały wodorotlenki żelaza).
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
13 kwi 2006, o 17:49 |
|
|