Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
rozkład soli kwasu azotowego
Mam pytanie czy byłaby szansa, tak jak odbywa się to przy azotanie amonu, z rozkładu termicznego jakichkolwiek soli kwasu azotowego otrzymać podtlenek azotu?
20 maja 2006, o 00:44
Davidoffski
Dołączył(a): 17 maja 2006, o 21:06 Posty: 142 Lokalizacja: Poznań
Mhmmm... właściwie rozkład NH4NO3 to bodajże jedyna metoda otrzymania N2O z rozkładu azotanów.
Inne azotany rozkładając sie pod wpływem temperatury tworzą brunatny NO2; np. 2Cu(NO3)2---> 2CuO + 4NO2 + O2 a KNO3 rozkłada sie jeszcze inaczej: 2KNO3 ---> 2KNO2 + O2
Zamiast jednak rozkładu azotanów, można otrzymać N2O z roztworu wodnego, w/g następującej reakcji:
HNO2 + NH2OH ---> N2O + 2H2O
Z materaiałów, które udało mi się odnaleźć wynika, że tą metodą otrzymuje się N2O o większej czystości, niż z rozkładu azotanu amonu.
Może mi ktoś powiedzieć jak wygląda całkowita reakcja rozkładu termicznego azotanu(V) potasu (biorąc pod uwagę, że reakcja przebiega w temperaturze wyższej niż 440 stopni C)
Mi przychodzą na myśl 2 następujące równania:
- 4KNO3 --> 2K2O + 2N2 + 5O2
- 2KNO3 --> K2O + N2O + 2O2
3 lut 2008, o 18:00
mateuszp4
Dołączył(a): 29 kwi 2007, o 17:36 Posty: 124 Lokalizacja: Z mojej miejscowości
ZATO-1 napisał(a):
- 2KNO3 --> K2O + N2O + 2O2
Sorry, ale jakoś nie wyobrażam sobie takiego zozkładu
_________________ Dajcie mi gwiazdke...
3 lut 2008, o 19:11
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
jeśli chodzi o N2O to spróbuj tak:
Reakcja przebiega zgodnie z równaniem:
2 (NH2)2CO + 2 HNO3 + H2SO4 -> 2 N2O + 2 CO2 + (NH4)2SO4 + 2 H2O.
3 mole 98% kwasu siarkowego(VI) wlano do 300ml kolby, a następnie dodano mieszając 1 mol sproszkowanego mocznika. Kiedy mocznik się rozpuścił, wkroplono do mieszaniny 1 mol 68% kwasu azotowego(V). Reakcja przebiegała przez ok. 5 godzin w temperaturze 70°C (można ogrzewać na łaźni wodnej, wtedy temp. będzie mniejsza niż 100°C). Utworzony gaz przepuszczono przez płuczkę z 10% wodnym roztworem NaOH i w rezultacie otrzymano 21,3 dm3 tlenku azotu(I). Nie wykryto innych tlenków azotu w otrzymanym gazie.
Reakcję najlepiej przeprowadzać w temp. 65-90°C. Niższa temperatura zmniejsza wydajność reakcji, natomiast wyższa powoduje powstawanie innych, toksycznych tlenków azotu. Przy bardziej stężonym, lub mniej stężonym kwasie azotowym(V) zaobserwowano mniejszą wydajność reakcji.
Mieszaninę otrzymanych gazów przepuszcza się przez płuczkę z NaOH w celu pochłonięcia CO2.
Otrzymany gaz można zebrać np. do baloników. Należy pamiętać, by nie wdychać czystego gazu tylko mieszaninę N2O z powietrzem (1:1).
Płuczkę z NaOH w domowych warunkach można zrobić z plastikowej butelki (sprawdzić, czy butelka nie stopi się w temp. ok 70°C) w ten sposób, że wywiercamy w nakrętce dwa otwory, w które wkładamy dwie rurki - jedną sięgającą dna butelki, drugą krótszą - sięgającą 2-3 cm poniżej otworu. Obie rurki uszczelniamy w korku (np. klejem Poxipol), napełniamy wodą (na tyle, by krótsza rurka wystawała kilka cm ponad poziom wody!). Poniższy rysunek przedstawia płuczkę (wybaczcie brak zdolności). Ja posłużyłem się starym rowerowym bidonem, w boku wypaliłem rozgrzanymi do czerwoności nożyczkami otwór przez który przeprowadziłem plastikowy wąż.
Reakcji nie sprawdzałem, ale wygląda sensownie
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
3 lut 2008, o 22:43
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
bardzo sensowny przepis, ale jeśli chodzi o azotany, to jako produkty termicznego rozkładu widzę najpierw NO2(-), a następnie tlenek metalu, NO i O2, wiele azotanów wydziela po prostu NO2, prażenie AgNO3 daje NO2, O2 i Ag
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
12 lut 2008, o 13:30
crazyuser
nom nom nom na hypciu wygladal bardziej swoisko
skoro mamy dobry humor to moze sie przyda to
Cytuj:
5.4.23.1 KNO2 No solid-phase transitions have been reported. The salt begins to decompose noticeably at 410°C. The first step in the decomposition sequence is probably87,88 2 KNO2 = K2O + NO2 +NO Between 410 and 460°C the NO produced reacts with KNO2: KNO2 + 2 NO = 2 KNO3 + N2 The NO2 produced in the first reaction reacts further: K2O + 2 NO2 = KNO2 + KNO3 KNO2 + NO2 = KNO3 + NO Which reactions are favored depend largely on the atmospheric composition. For example, in an inert atmosphere which removes the gaseous products the first reaction will predominate. Otherwise, since KNO3 is stable in this temperature range and N2 is unreactive, the net result of the above reactions is the production of KNO3 and N2. In an oxygen atmosphere, particularly in the temperature range 550 to 600°C, the reaction KNO2 + 1/2 O2 = KNO3 goes to completion. In the range 650 to 750°C, KNO3 becomes increasingly unstable and the reaction attains equilibrium. Above 800°C the reaction 2 KNO2 = K2O + N2 + 3/2 O2 goes to completion.87–89 These results are consistent with endothermic peaks observed by differential scanning calorimetry.90
5.4.23.2 KNO3 The phase transitions are fairly complicated and have been discussed by several authors.91–93 In addition to the stable low-temperature orthorhombic form II which transforms at 401 K to the rhombohedral I, there exists a metastable form III which can be obtained by cooling I to 396 K; III then transforms to II on further cooling to 386 K. KNO3 melts without decomposition to a liquid which is stable in air to at least 803 K.94 When heated in air, it begins to decompose near 923 K.95 Between 823 and 1023 K the quasi-equilibrium KNO3 = KNO2 + 1/2 O2 is set up.89,95,96 The activation energy for the forward reaction is 274 kJ. If the O2 is removed, KNO2 decomposes, various oxides of nitrogen are produced, and the reaction is more complicated (see discussion under KNO2). As pointed out above, the two salts tend to interconvert over a limited temperature range. Above the melting points this leads to a solution containing both salts. For some specified oxygen partial pressure, e.g., air, the solution composition is then a unique function of temperature if equilibrium is established. In the range 823 to 1023 K the equilibrium has been studied by several authors.89,95,96 All these results have been summarized by Kramer, Munir, and Volponi90 and are consistent with their DSC results. Densities are listed in Tables 5.54 and 5.55, transitions in Table 5.56 and thermodynamic data in Tables 5.57 to 5.61.
jak nie wyjasnilo to zaciemnilo powyzszy fragment na zanęte do dalszego samodzielnego przegladania (a jest co i czasami dziwne rzeczy)
zrodla wiadomo gdzie szukac nazwa jednoznaczna
_________________ posiadane odznaczenia i ordery :
snopeczek sianka z kokardką - dar od doznanie@MODERATOR
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość