Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Rozdzielanie mieszaniny K3[Fe(CN)6)] i KCl 
Autor Wiadomość
Post Rozdzielanie mieszaniny K3[Fe(CN)6)] i KCl
Posiadam heksacyjanożelazian(II) potasu i pomyślałem, że mógłbym utlenić go do heksacyjanożelazianu(III) potasu wmyśl równania:
2K4[Fe(CN)6] + 2HCl + H2O2 --> 2K3[Fe(CN)6] + 2KCl + 2H2O
Problem polega na tym, że w mieszninie poreakcyjnej pozostaną dwa świetnie rozpuszczalne związki, których rozdzielenie może przysporzyć problemów. Chciałbym wysłuchać Waszych pomysłów na dokonanie tefo rozdziału.

30 paź 2006, o 21:43

Mam taki szalony (a może wcale nie) pomysł. Nie wiem czy jest to wogóle możliwe z roztworem jakichkolwiek soli ale może się uda. Co gdyby odparować część wody i uczynić roztwór przesyconym a następnie umieścić w nim kryształek jednej z danych soli jako ośrodek krystalizacji a po uformowaniu się odpowiednio dużego kryształu usunąć go i robić tak aż do całkowitego pozbycia się jednej soli z r-ru ??? Zapewne jest masa innych wygodniejszych i szybszych a także efektywniejszych metod ale interesuje mnie czy jest to wogóle możliwe ???

Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner

30 paź 2006, o 21:55
@MODERATOR

A może po prostu wytrąć odpowiednie osady i przesącz?? :wink:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

30 paź 2006, o 22:01
Wiesz, blizzard, też myślałem o tym, ale sole potasu są raczej dosyć dobrze rozpuszczalne, a nie ma sensu wytrącać żelaza, o które przeceież głównie mi chodzi. Myślałem też o sposobie, jaki podał kilo, ale nie mam kryształka zarodkowego.
Chociaż jak się głębiej zastanowić to jest duże ryzyko przesadzenia z HCl, a nie chciałbym się nawdychać HCN nawet jeśli podobno ma zapach migdałów. Może lepiej kupić gotowy K3[Fe(CN)6]?

31 paź 2006, o 13:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]