Odpowiedz w wątku  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Olimpiada Chemiczna 
Autor Wiadomość

Ale przynajmniej pączki były dobre (jak zwykle). :D

Heh, u nas w białostockim dali jakieś batoniki i wytrzymac się czasem szumu nie dało. Uważam, że to totalny brak organizacji...

19 lis 2006, o 19:25
też pisałem w białymstoku...uważam że nie było tak źle. Batoniki były dobre.. tylko sie kruszyły i sobi epobrudziłem kartke :P

20 lis 2006, o 21:08
Zasłużony dla forum

Pisał ktoś z Was może gimnazjalny konkurs chemiczny w woj. Podkarpackim ?
Bo pisałem, są już wyniki, przejść przeszedłem ale jestem ciekaw z kim się
bede miał okazje spotkać na etapie wojewódzkim :wink:

20 lis 2006, o 21:59
**

39/40 pkt miałem :D

teraz etap rejonowy za pasem :)

27 lis 2006, o 23:10
Zasłużony dla forum

Szacunek dla osoby która stworzyła zadania w wlkp..... łatwiej mi sie pisało olimpiade chem, dzisiaj spotkałem sie z tak debilnymi zadaniami że płakać sie chce... na każdym kroku trzeba sie zastanawiać co zaznaczyc na poziom 1szego etapu gimnazjum... A nie to co jest prawidlowe...

Przykład:
zadania zamkniete- Trzeba było obliczyć steżenie Na2SO4*10H2O. Podana masa soli i masa wody. i teraz pytanie- w przeliczeniu na co? na sól bezwodna czy uwodnniona? Bo tego autor oczywiscie nie raczył powiedzieć... Nauczycielka mówi ze na uwodniona, ale dla spokoju duszy policzyłem i tak i tak- obydwie odpowiedzi są w A B C D. która wybrać? No to pomyślawszy ze przeliczanie na bezwodna byłoby za trudne jak na gimnazjum zaznaczylem odp. z liczeniem na sól uwodnioną... W kluczu oczywiscie jest na odwrót..

Albo kazą napisać czy H2SO3 jest higroskopijny... Fajnie sie też klasyfikowało 4 procesy utleniania sa spalanie i utlenianie? Klucz oczywiscie też swoje...

Moim zdaniem porażka... Tutaj tylko niektóre smaczki a było ich wiecej, niejasne polecenia, b. czytelny wykres... Brak słów...

/i przepraszam za błędy ale zbulwersowany jestem :wink:

28 lis 2006, o 14:23
Zasłużony dla forum

ale co mi sie stało żeby napisać, że proces niszczenia metali to spalanie
to sam już nie wiem... :evil:

28 lis 2006, o 14:26
a jak zrobiliscie to zadanie, w którym mialo się H2SO4, H2O, Na i Fe2O3?!?
a co do tego z hydratem to wyszlo mi jakies 9,1% a wam?

28 lis 2006, o 15:52
Zasłużony dla forum

No tamto zadanie to smiech na sali... Po prostu stracanie soli i jakies banalne reakcje... A w zadaniu z c% w przeliczeniu na sól bezwodna wychodzi własnie 9.1%.

28 lis 2006, o 16:05

28 lis 2006, o 19:35

Ja to zadanie z wodorotlenkiem zelaza (III) zrobilem tak :
2Na + 2H2O -> 2NaOH + H2^
Fe2O3 + 3H2SO4 -> Fe2(SO4)3 + 3H2O
6NaOH + Fe2(SO4)3 -> 2Fe(OH)3 + 3Na2SO4

Powiedzcie mi czy dobrze to zrobilem .

28 lis 2006, o 23:09
dobrze dobrze :) a w tym z kelvinami wyszła rozpuszczalność 160g/100g H2O? a i jeszcze jakie jest stężenie kwasu solnego w żołądku?

29 lis 2006, o 19:34

dobra... podziele się tym co moja nauczycielka usłyszała od pana nadzorującego olimpiadę w jednym z województw (sekretarza chyba czy jak się on zwie).
Otóż na początku grudnia szanowani sekretarzowie (czy jak im tam) mają w wawce się pojawić z wynikami ze swoich regionów i będą dyskutować. Efektem tych dyskusji ma być jednolity próg dla całego kraju, czyli nie tak jak pisałem kilka postów wyżej. Co do wiarygodności to ja coś słabo w to wierzę, bo w takim przypadku jedne województwa będą mogły przepuścić o połowę mniej osób za to inne nawet 3 razy więcej. Z jednej strony dobrze bo twoja kariera olimpijska nie będzie zależeć od miejsca zamieszkania a z drugiej źle bo tam gdzie puszczali po 50 osób teraz puszczą 30, a się może zdarzyć że z całego województwa przejdzie kilka osób albo nawet nikt (mało prawdopodobne). Liczmy 350 osób - maksymalnie 380 - 400 na całą polskę
I co wy na to?

29 lis 2006, o 21:15
ja sie zakwalifikowałem :) jestem z Kalisza a wy? w lutym sie spotkamy :D

1 gru 2006, o 15:37
@GŁÓWNY MODERATOR

Ja się dowiedziałem że na OCh w zadaniu typu "Podaj wzór i nazwę substancji" (chyba tym z chemii nieorganicznej) 4 punkty można było dostać za uzasadnienie (!) Oczywiście nikt nie raczył tego napisać w zadaniu, tym bardziej że od razu było widać co tam się dzieje.
Rozbrajające było też zadanie 7b z wstępnych, gdzie nie wiadomo było, czy chodzi o masę substancji pozostałą w kolbie po pobraniu próbek (tak sugerowało, ale niejednoznacznie, polecenie), czy o jej pierwotną zawartość (jak się liczy zazwyczaj).

/sativ/ Spoko, chyba każdy jest te 4pkt w plecy....

3 gru 2006, o 18:10

Nie na czasie jesteście, anulowali punkty za to zadanie. Za wzór i za nazwę można teraz otrzymać po 3pkt. Czyli 6pkt za Mg3N2, azotek magnezu. Bez obliczeń.

3 gru 2006, o 19:52
Zasłużony dla forum

I co tam :wink: ?? Z kim sie spotkam w poznaniu na II etapie :D Nie wiem jakm cudem, ale chyba byłem pod boską opieką :wink:

6 gru 2006, o 15:24
**

Ja sie zakwalifikowałem :D z kim sie spotkam ?? :D jestem z okolic Nowego Tragu kilkanaście km od niego :)

6 gru 2006, o 15:37
Zasłużony dla forum

Hehe- najbardziej i tak do tej pory mnie śmieszy że w olchem'ie bez większych perypetii 2 etap, a w konk. gimnazjalnym musiałem sie odwoływać od jednego zadania...

P.S Jakby co to wyniki sa juz na www.olchem.edu.pl

6 gru 2006, o 15:52

Pochwalcie się inni ;)

6 gru 2006, o 16:02
@MODERATOR

A jak tam w gimazjalnej Olimpiadzie wam poszlo? Ja prawie maxa mialem (w szkole najlepszy wynik), chociaz trudniejsza byla niz w poprzednich latach. Mam nadzieje, ze ja wygram, bo jest banalna... Nawet nie caly zakres wiedzy z liceum...

6 gru 2006, o 20:01
Zasłużony dla forum

W gimnazjalnej musiałem sie odwoływać od jednego zadania (autor tych pytań był typowo "gimnazjalny'). Ale rejon pisze :wink: Jak nie walną jakiegoś debilizmu typu czy H2SO3 jest higroskopijny itd. (cała litania) to będzie si :wink:

A co do olimpiady- widze ze obydwie osoby z 99pkt walneły sie na cudownym zadaniu z organiki :wink: Co jak co ale to było jedyne zadanie które mam bezbłędnie... I tylko przy nim mogłem sie odprężyć :wink: Więc porpostu wstyd- niedosć ze "tylko" 99pkt to jeszcze 1pkt na takim milutkim zad. :P

Co do 2giego etapu to moim marzeniem jest zestaw 3 zadania organika, 1 nieorgana i 1 ewentualnie jakieś fizyczne swiństwo... A o praktyczny to raczej sie nie martwie :wink: raczej....

Pozdrawiam

6 gru 2006, o 23:59

A ja pojechałem z organiką - jakoś jej nie kocham i z wzajemnością.
Za to fizyczną zrobiłem na 18,5 - pojechało mi na nieumiejętnym obsługiwaniu kalkulatora. Pierwszą wartość k liczyłem 3 razy dla pewności. Drugą wartość liczyłem raz, wyszła rozbieżna i nie wiedzieć czemu nie kusiło mnie żeby policzyć wszystko jeszcze raz. Ale co tam - dostałem się.
Plan nauki:
Bielański
McMurry
Minczewski Marczenko
Śliwa
i ewentualnie co mi w rączki wpadnie

7 gru 2006, o 00:11

A jak tam w gimazjalnej Olimpiadzie wam poszlo? Ja prawie maxa mialem (w szkole najlepszy wynik), chociaz trudniejsza byla niz w poprzednich latach. Mam nadzieje, ze ja wygram, bo jest banalna... Nawet nie caly zakres wiedzy z liceum...

Cóż. Piszę to w sobotę i nie wiem czy sie bać czy się śmiać... znając życie dadzą 4 wzory strukturalne i który jest KMnO4 (i żaden nie bedzie poprawny.)

Kto pisze w sobotę w Warszawie ten konkurs???? może sie spotkamy :D:D:D

7 gru 2006, o 22:19
a już niedługo drugi etap! bo dwa tygodnie niecałe. Kto z małopolskiego będzie pisać na UJcie??? ciekawe:Pciekawe też jakie będą teoretyczne.. boję się że będzie dużo organiki bo oczywiście kupiłem sobie McMurry;ego miesiąc temu i dopiero w 3 tomie jestem czyli jeszcze ta ważniejsza połowa przede mną a nie ma szans by to zrobić w 2 tygodnie.,... a wy jak obstawiacie zadania?

14 sty 2007, o 11:22

Ja tylko powiem, że jak McMurrego 3 tomy zrobiłeś w miesiac to jesteś jakiś....zaje*** :roll:

14 sty 2007, o 12:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona