Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Dodatki do żywności 
Autor Wiadomość
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53
Posty: 497
Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
Post 
Vendral z tym mięsem to już nawet nie chodzi o to że dodają jakieś konserwanty ale o to jaka jest zawartość mięsa w mięsie[vide mój wcześnieszy post], gdyby robili to jak należy to nie potrzeba by było wzmacniaczy smaku, konserwantów itp większość chemiklaiów stała by się zbędna, ale jest z tego większa kasa niż->jeżeli z 1 kg mięsa możesz zrobić 0,7 kg wędlin ale lepiej na tym wyjdziesz jak zrobisz 2 kg. czysty zysk :wink:

dlatego jeżeli kupujesz kiełbe to kup jak najbardziej suchą :wink:

_________________
Obrazek
Noł fjuczer!


20 lip 2007, o 13:07
Zobacz profil
**

Dołączył(a): 8 maja 2007, o 15:50
Posty: 175
Post 
najlepiej to w ogóle nie kupować kiełbachy tylko sałatę jeść 8)

Pozdrawiam


20 lip 2007, o 13:51
Zobacz profil
******

Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48
Posty: 1084
Lokalizacja: /dev/nul
Post 
B&G, a żebyś wiedział. Jak mój stary robił kiełbasę to bez przypału można było wysuszyć ( zaje*** dobre, polecam, choć do kabanosów inne przyprawy idą i najchudsze mięso). Jak byś tak zrobił z tą kupną ze sklepu to prędzej by się muchy zleciały i by z niej domestos wyciekł.
A co do tej masarni...."kiełbacha" się wala po brudnych podłogach, do maszyny ładują mięso jak leci a po wędzeniu wypuszczają kominem dym to tak śmierdzi, że aż w oczy szczypie ( dosłownie ).
Ale uwieżcie, można zrobić kiełbasę bardzo czystą i dobrą, bez obrzydzenia gdy się patrzy na "produkcję". Jeden z najlepszych wyrobów mięsnych.


20 lip 2007, o 14:25
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2580
Lokalizacja: Krakow
Post 
Vendral napisał(a):
No i co z tego że tyle syfów jest w tych kiełbasach :lol: Jakoś nikt jeszcze nie umarł, tak i tak wszyscy to jemy od 20 lat tylko jak przyjdzie co do czego to się gada jakie to trujące i be 8) Jak chcecie to nie musicie jeść wystarczy jechać na kromkach chleba do końca życia bo to "chyba" jeszcze nie jest "wspomagane" :)

Pozdrawiam


No spoko, ale 20 lat na zmiany genetyczne wynikajace ze zlego doboru E do jedzenia to troche malo - poczekaj jeszcze z 2 pokolenia - jak sie do tego czasu nie ujawni to moze bedzie dobrze (a moze nie )

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


20 lip 2007, o 14:44
Zobacz profil

Dołączył(a): 14 lip 2007, o 12:44
Posty: 302
Post 
$13rg1ej napisał(a):
nie chodzi o to że dodają jakieś konserwanty ale o to jaka jest zawartość mięsa w mięsie[vide mój wcześnieszy post], gdyby robili to jak należy to nie potrzeba by było wzmacniaczy smaku, konserwantów itp większość chemiklaiów stała by się zbędna, ale jest z tego większa kasa niż->jeżeli z 1 kg mięsa możesz zrobić 0,7 kg wędlin ale lepiej na tym wyjdziesz jak zrobisz 2 kg. czysty zysk:wink:

blizzard napisał(a):
podobno kiedyś ze 100kg mięsa robiono 50kg kiełbasy, dzisiaj ze 100 kg mięsa robi się 150kg kiełbasy. Laughing
Mhmm, taka domowa, wędzona polska kiełbasa. Mniami...:wink:


I to właśnie tłumaczyłem tylko mnie nie słuchali trzeba było kogoś z rangą żeby zrozumieli :D


20 lip 2007, o 15:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2007, o 21:45
Posty: 139
Post 
Cóż, odświeżam temat po roku by o czymś podyskutować, nie zakładam nowego ;).

Zatem zainteresował mnie aspartam(E951).
Mówi się o nim często w ekstremaliach. Jedni piszą że jest toskyczny inni że jest nieszkodliwy.

Ktoś wie coś o tym?
On jest w wielu produktach, jest bardzo szkodliwy i podobno ciężko go wycofać bo rynek się popsuje, ale tak mówią ludzie próbujący siać panikę itp.
Ta substancja jest bardzo upolityczniona, teorie spiskowe itp.

Dlatego tutaj próbuje się czegoś o niej dowiedzieć na forum chemicznym :P.

_________________
Mimo, iż używam google, nie zawsze znajduje to co mam znaleźć.


15 lip 2008, o 22:10
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37
Posty: 611
Lokalizacja: Średniowiecze
Post 
Hmmm... ja od niedawna dostałem uczulenia na te słodzące dziadostwa w jedzonku i piciu... :(

Pozdrawiam Alchemik

_________________
ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.


15 lip 2008, o 22:56
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55
Posty: 524
Lokalizacja: z daleka
Post 
Nie sądze żeby był jakoś szczególnie szkodliwy. Jest to dipeptyd, który rozkłada się w organiźmie do fenyloalaniny i kwasu asparginowego, podobnie jak np białka.

Problem tylko w tym jak reagujemy na nadmiar tych aminokwasów.

_________________
To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam


15 lip 2008, o 23:01
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29
Posty: 703
Lokalizacja: behind enemy line
Post 
jeśli fenyloalanina to chorzy na fenyloketonurie nie mogą przyjmować aspartamu...

_________________
Obrazek

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.


16 lip 2008, o 00:08
Zobacz profil

Dołączył(a): 11 maja 2008, o 16:35
Posty: 46
Lokalizacja: SLO
Post 
Gdzies slyszalem ze jest 100 x brdziej slodki niz cukier i 3x bardziej uzalerzniajacy niz nikotyna
co o tym sadzicie??

_________________
Piękna kobieta to niebo dla oka piekło dla duszy a czyściec dla kieszeni.


16 lip 2008, o 00:34
Zobacz profil

Dołączył(a): 11 maja 2008, o 16:35
Posty: 46
Lokalizacja: SLO
Post 
Gdzies slyszalem ze jest 100 x brdziej slodki niz cukier i 3x bardziej uzalerzniajacy niz nikotyna
co o tym sadzicie??

_________________
Piękna kobieta to niebo dla oka piekło dla duszy a czyściec dla kieszeni.


16 lip 2008, o 00:35
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55
Posty: 524
Lokalizacja: z daleka
Post 
lepper napisał(a):
3x bardziej uzalerzniajacy niz nikotyna

Większość aminokwasów (także cukrów) jest silnie uzależniająca. Zaprzestanie przyjmowania powoduje śmierć :twisted:

_________________
To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam


16 lip 2008, o 01:03
Zobacz profil

Dołączył(a): 11 lis 2007, o 14:07
Posty: 12
Post 
Jeśli chodzi o aspartam:

E 951 Aspartam
Syntetyczna substancja słodząca i wzmacniacz smaku. Działa 200 krotnie silniej słodząco niż cukier. Dwupeptyd. Może być produkowany z zastosowaniem techniki genetycznej (np. w Japonii i Stanach Zjednoczonych). Może zawierać zanieczyszczenia, które w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia. Ze względu na obecność fenyloalaniny nie może być stosowany w żywieniu dzieci chorych na fenyloketonurię. Dopuszczalne dzienne pobranie (A.D.I.) wynosi 40 mg na kg masy ciała. Wartość ta w przypadku osoby ważącej około 60 kg zostanie osiągnięta po spożyciu ok. 1200 g jogurtu light i ośmiu filiżankach herbaty słodzonej aspartamem, u dziecka ważącego 25 kg jednak już po spożyciu 600 g jogurtu light. Dla osób chorych na fenyloketonurię szkodliwy.

+ ciekawy artykuł
http://www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm

Podobne syfy:
E 950 Acesulfam K
Syntetyczna substancja słodząca. Działa 200 krotnie silniej słodząco niż cukier. Dopuszczalne dzienne pobranie (A.D.I.) wynosi 15 mg na kg masy ciała. Wartość ta w przypadku osoby ważącej około 60 kg zostanie osiągnięta dopiero po wypiciu ok. 6 litrów soku pomarańczowego słodzonego tym środkiem, u dziecka ważącego 25 kg jednak już po wypiciu 2,5 l soku. Uważany za nieszkodliwy.

E 952 Kwas cyklaminowy i jego sole sodowa i potasowa
Syntetyczne substancje słodzące. Ich działanie jest 30- 50 krotnie silniejsze niż cukru.
W testach na zwierzętach podawanie dużych dawek prowadziło do nowotworu pęcherza, zmniejszonej płodności i zmian w komórkach. W nowszych badaniach obserwacje te nie potwierdziły się. Dopuszczalne dzienne pobranie (A.D.I.) wynosi 11 mg na kg masy ciała. Wartość ta w przypadku osoby ważącej około 60 kg zostanie osiągnięta po wypiciu 1 szklanki Coca-Coli-Light, 1 1/2 filiżanki kawy i 2 puszek napoju dla sportowców, jeśli wszystkie były słodzone tą substancją; w przypadku dziecka ważącego 25 kg jednak już po spożyciu 200 g jogurtu M(sli-Iight. Odradza się częste spożywanie.


16 lip 2008, o 03:14
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 cze 2005, o 20:29
Posty: 1087
Post 
Szkodliwa to jest sacharyna, ale chyba już nie wolno od lat tego dodawać.


16 lip 2008, o 10:47
Zobacz profil

Dołączył(a): 11 maja 2008, o 16:35
Posty: 46
Lokalizacja: SLO
Post 
Ciekawy ten aspartam i troche slodki ale jak wziolem 1 tabletke slodzika aspartamowego to napoczatku byl slodki a po chwili zrdobil sie gorzki
i szczypal w jezyk
POZDRO
LEPPER

ORT!!! /szalony

_________________
Piękna kobieta to niebo dla oka piekło dla duszy a czyściec dla kieszeni.


16 lip 2008, o 11:29
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13
Posty: 454
Lokalizacja: [*]
Post 
gdzies wpadlem na informacje ze te produkty light ze slodzikami zamiast cukru wspomagaja bardziej tycie niz odchudzanie :roll: a pozatym te zdradoslawy sa o c h y d n e mnie to nie smakuje nawet podobnie do cukru.... juz lepiej jest obrzerac sie najnormalniejszym w swiecie cukrem i sie troche poruszac a nie wsipciup pupą w fotel i jeeee PC jeeee TV i kombinowac (cukrzycy out)
nevermind...


23 lip 2008, o 22:49
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
w ogóle nie słodzic :)


23 lip 2008, o 23:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55
Posty: 188
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Tak, produkty "light" działają na tycie w bardzo specyficzny sposób. Mianowicie, zwiększają zapotrzebowanie ("chcicę") organizmu na cukier... Pijąc i spożywając takie produkty, organizm nie dostaje cukru, przez co pojawia się deficyt cukru, przez co apetyt dodatkowo rośnie. Ot cała filozofia.

Co się zaś tyczy wypowiedzi prezesa, może nie zrozumiałem, ale widzę że oskarżasz cukrzyków, że ich choroba powstaje tylko i wyłącznie w ten sposób, tymczasem choroba ta warunkowana jest wieloma innymi czynnikami (znam wielu bardzo czynnych zawodowo cukrzyków).


24 lip 2008, o 10:17
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Preziowi chodziło pewno o to że cukrzycy nie powinni sie obżerac cukrem.( ?? )

a co do zachorowań na cukrzyce to typ 2 idzie w parze z otyłością i to otyłosc jest głowną lecz nie jedyną przyczyną. typ 1 to uwarunkowania genetyczne :)


24 lip 2008, o 16:54
Zobacz profil
PROFESJONAŁ

Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00
Posty: 755
Lokalizacja: From beyond
Post 
szalony napisał(a):
Szkodliwa to jest sacharyna, ale chyba już nie wolno od lat tego dodawać.


Oj wolno i dodaje się w mieszaninie z cyklaminianami. Warto czasami spojrzeć na skład napojów. Ja z zasady nie kupuję tych słodzonych namiastkami cukru więc zawsze sprawdzam etykietki :).

_________________
Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją ;-)


24 lip 2008, o 18:06
Zobacz profil
*
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 cze 2007, o 08:10
Posty: 248
Post 
melon napisał(a):
lepper napisał(a):
3x bardziej uzalerzniajacy niz nikotyna

Większość aminokwasów (także cukrów) jest silnie uzależniająca. Zaprzestanie przyjmowania powoduje śmierć :twisted:


A ja jestem uzależniony od DHMO :twisted:

Co do słodzików... No tak. Pepsi light oraz MAX nie smakują nawet tak dobrze jak zwykła "Cola" firmy "Cola". Natomiast najzwykłe Pepsi smakuje dobrze, choć to już nie to samo co kiedyś.

Było jeszcze mówione o kiełbasie... Cóż, ja uwielbiam taką wiejską prosto od rzeźnika. Siedzi zamrożona w osobnej zamrażarce (w jednej się nie mieściła :twisted: ) i jak mam smaka to jedno pęto rozmrażam i siedzi w lodówce może przez tydzień, bo już zostaje skonsumowane. I jakoś na żadną qrvicę ani cholerę nie zachorowałem, więc tu konserwantów nie potrzeba. Natomiast dobrze wiem jak ważne są konserwanty w żywności. Wkurza mnie bełkot tych którzy nie wiedzą nawet o jakich substancjach mówią. A czy wiecie że np. chlorek sodu, kwas askorbinowy i kwas mlekowy też są konserwantami? I wszyscy mówią "że konserwanty to zuo", potem "kwas askorbinowy to zuoo", a "witamina C jest spoko", nie wiedząc że to te same substancje. Klasyczna chemofobia.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0

MAM CIĘ!


24 lip 2008, o 18:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55
Posty: 188
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
No dobrze, mrożona raz kiełbasa nie zaszkodzi, dodatkowo nie potrzeba konserwantów, ale producent musiałby taką kiełbasę wyprzedawać "na pniu", aby nie zalegała w sklepach i sie nie psuła. Bo u siebie w produkcji mrozić raz, potem u ludzi drugi raz - to już niebezpieczne mogłoby być. Można sie zatruć.

Co się tyczy chemofobii - zgadzam się, szczególnie w mediach - gdzie sensacja jest w cenie... Tak rozlany byle perhydrol traktowany jest jak paliwo nuklearne (akapit zainspirowany postami w innym temacie - pozdrawiam autorów!).

A co do obżerających się cukrem cukrzyków - niewykonalne, bo to prawie jak morderstwo.
:wink:


24 lip 2008, o 21:21
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lip 2007, o 15:10
Posty: 214
Lokalizacja: Don't Panic! We're From Poland
Post 
Łomonosow napisał(a):

A co do obżerających się cukrem cukrzyków - niewykonalne, bo to prawie jak morderstwo.
:wink:

chyba raczej samobojstwo :wink:
...nikt nie wpomnial o wystepowaniu koserwantu benzoensan sodu+kwas cytrynowy w roznego typu produktach, napojach sic!


24 lip 2008, o 22:05
Zobacz profil

Dołączył(a): 17 lip 2008, o 00:29
Posty: 44
Post 
Tak mówicie o tym a przecież teraz praktycznie nie ma produktu w którym by jakiejś chemii nie było, szkodliwej bądź nie szkodliwej


24 lip 2008, o 22:08
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lip 2007, o 15:10
Posty: 214
Lokalizacja: Don't Panic! We're From Poland
Post 
pomylka: nie kwas cytrynowy a kwas askorbowy :wink:


24 lip 2008, o 22:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..