Odpowiedz w wątku  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Olimpiada Chemiczna 
Autor Wiadomość

Hehe :D ja tez sie przygotowuje do tejże olimpiady :D
Narazie z chemi org. Mastalerz po pierwszym pzeczyaniu morze jakieś 30% pamientam i kojarze :D
Teraz czytam Lee chemia nieorganiczna i uzupełniam tresci mniej zrozumiałe jeszcze bardzie niezrozumiałymi treściami z Pajadowskeigo coś mi z tego zostaje :D
A co do hemi w liceum to jest pikuś lekk lekturak na jeden dwa wieczorki :D Poważnie - czytałem Pazdro (genialnie jest to napisane)

Potem Planuje się zabrać za wyżej wspomnianego Boyda :D
no i z tego co widze coś wiencej trzeba bendze o spetroskopi przczytać
no i chemia fizyczna :D

Ale doszedłem do wniosku że czyanie powoli i reguarnie ksiązki o chemi daje lepsze efekty niż na szybcika :D

Napiszczcie jaki ksiązki wart/trzeba jeszcze przeczytać :D (i zrozumieć)
żeby być dobrze przygotowanym :D

Pozdrawiam
2pio

4 sie 2005, o 21:39
Co jak co 2pio, ale ja po pijaku o 1 w nocy pisze lepiej niz ty normalnie po poludniu :D :D

Kiedys w bodajze starozytnosci czlowiek wynalazl ortografie, potem wszystkie trudne "żeczy" zgromadzil w slowniku. Po jakims czasie, gdy umarl Hitler, podarowal na urodziny ten sam slownik komupterowi, komputer zaciekawiony tą lekturą a takze zeby zrobic przyjemnosc mamie nauczyl sie wszystkich trudnych slow na pamiec. Potem wpadl na pomysl ze wymysli tzw. Worda i tam bedzie poprawial tzw. analfabetow.

Teraz zapewne rozumiesz dlaczego twoj komputer cie nie lubi? :lol:

5 sie 2005, o 01:19

Jednym z ciekawszych faktów które pozwole sobie zauwarzyć jest to iż 2pio ma 4* a pozatem nagrywa duzo filmow i robi zdjęcia ciekawych doświadczeń... Jego nitroskarpetka na długo pozostanie w naszej pamięci i powiem ci tak .... Czep sie go wtedy jak sam dasz od siebie tyle co on ... bo jak narazie to do pięt mu niedoroastasz ... ;/ NARA

na 666 postach koncze pisanie siana :))

5 sie 2005, o 09:28

Ostatnio edytowano 17 gru 2005, o 00:43 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

5 sie 2005, o 09:34

oczywiście jak mi ktoś word zasponsoruje to bende w nim pisał :p :D
narazie prubuje połonczyć aspella z firefoxem bez efektu :( jak ktoś wie jak to zrobić to prosze o info :D
Do pisania użuwam Open ofice Org
Ale faktem jes to że komputery mnie nie lubiom :D
Nie obraziłem się nie martw się :D
Pozdrawiam
2pio

5 sie 2005, o 09:49

5 sie 2005, o 14:41
No i po pierwszym etapie 52 olimpiady :) Zadanka moim zdaniem całkiem przyzwoite, wiec raczej nie powinno być problemu, żeby przejść dalej :) A jak Wam poszło Panowie??

Pozdro
PS Pisał ktoś może na Polibudzie w Rzeszowie??

27 lis 2005, o 13:43
@ADMINISTRATOR

ehehehe a ja w piatek impreowałem i nie bylem w stanie pojechc na olimpiade:D a bylem zgloszony :d mysle ze mnie profesor nie zabije, zreszta mam jeszcze 3 lata :)

27 lis 2005, o 16:34
Siemka!! Pisałam wczoraj Och i nie było nawet tak źle, choć zmęczenie poimprezowe dawało się we znaki;)
Mam do Was pytanko: Ile trzeba mieć mniej więcej punktów by przejść na etap okręgowy??
Z góry dzięki za odp
Pozdro

27 lis 2005, o 16:47
średnio około połowy :) ale to zależy od tego jak reszcie poszło

27 lis 2005, o 17:06
Tez byłam i nie było tak źle ;] Nie licze na zbyt wiele bo to była moja pierwsza olimpiada, jeszcze dwie przedemna, trzeba sie będziedzie jednak troche więcej pouczyć (chemia fizyczna, analityczna :P )

28 lis 2005, o 14:02

CZy ktoś mugłby dać linka lub pytanka z okręgowego bo mnie chemiczka porobiła :( i nie powiedziła ze mam zrobić zeszłoroczny finał :( a ja jak głupi czekałem na etap szkolny....
Pzodrawiam
2pio

28 lis 2005, o 20:42

Ja moją pierwszą OCh piszę za rok. Przygotowuję się do niej od dość niedawna. Mam zamiar zajść wysoko, a mam tylko rok.. Pisałem do Tweenk'a PM-a z jakich dokładnie książek warto się przygotowywać.. i teraz zrobiłem sobie mały spis, część z nich już przerabiam, część dopiero zacznę.. możecie dopisać coś do spisu..

1. Chemia org. - "Chemia organiczna", Morrisona i Boyda, ew. do tego (nie zamiast) - McMurry wszystkie tomy, "Naturalne związki organiczne" Kołodziejczyka.

2. Chemia ogólna - "Chemia ogólna", Atkinsa - ta cegła oraz Pajdowskiego.

3. Chemia nieorganiczna - "Chemia nieorganiczna", Bielańskiego i Trzebiatowskiego.

4. Chemia fizyczna - "Chemia fizyczna", Atkinsa - ta cegła.

5. Podręczniki z chemii, najlepiej Pazdry.

6. Tablice chemiczne wyd. Adamantan

I teraz.. co z analitycznej i jakie zbiory zadań?

28 lis 2005, o 22:49
Z analitycznej bedzie ci potrzeba jakaś analiza jakościowa (WSiP jakąs wydało, ale nie wiem jacy autorzy bo będe to miec od przyszłego polrocza dopiero)
Zbiory zadań...
Zadania masz w Boydzie, Jak ładnie poprosisz to moze pozycze, bo jestem szczęsliwym posiadaczem.
Na upartego robienie zadań z pazdry z dwoma gwiazdkami tez by moze cos dało.
Mozesz poszukac zbioru zadań Śliwy ale ciężko dostac ( i tylko w antykwariacie, zeby nie było ze nie powiedziałam) albo "Podstaw obliczeń chemicznych' H. Całusa, albo czegokolwiek ;)

29 lis 2005, o 12:28
I teraz.. co z analitycznej i jakie zbiory zadań?

Osobiście polecałbym z teorii nieśmiertelnego Lipca, Szmala, ewentualnie jest takie dwutomowe wydanie autorstwa bodajże - Kocjan z PZWL ale to jest 4 razy droższe niż Lipiec, Szmal a w sumi zawiera podobne informacje. Z obliczeń prostych to Całus, a bardziej zaawansowane to Galus - ćwiczenia rachunkowe z ch. anal.

1 gru 2005, o 23:00

Z analitycznej jest jeszcze Minczewski i Marczenko i ta książeczka z WSiPu pracownia chemiczna:analiza jakościowa też niezła w sumie jest:)

2 gru 2005, o 19:32
Cóż temat padł, ale w woli ścisłości to ja jestem tym kolesiem z 3GM:P

15 gru 2005, o 14:24

Nie pisze się "w woli ścisłości" tylko "w gwoli ścisłości".

15 gru 2005, o 14:41
No cóż ihuarraquax gratuluję mimo że trochę dawno temu to było :wink: Także jestem z 3kl. gimnazjum i obecnie dostałam się do rejonowego i zobaczymy co dalej... :roll: A i jeżeli się nie mylę to ihuarraquax jesteś już w 1 klasie szkoły średniej? (orginalny nick :P)
Pozdrawiam

15 gru 2005, o 15:40
czepiacie się:D...w gwoli scislosci w woli scislosci - na to samo wychodzi...no tak teraz I LO...hehe
Życzę powodzenia, też się dostałem:D
no nick jak nick...gdyby ktos sie pytał tak był nazwany jednorożec w sadze o wiedzminie Sapka

16 gru 2005, o 17:34
@GŁÓWNY MODERATOR

Wow Oskar zarejestrowałeś się 8) Nie wiedziałem że mam taki wpływ na ludzi :lol:

Co do książek. Atkins z fizycznej będzie potrzebny dopiero na etapie międzynarodowym, a i to też niekoniecznie. Natomiast 2 tomy chemii analitycznej Minczewskiego i Marczenki saą niezbędne. Warto też poczytać na temat analizy organicznej z Vogla czy innego źródła.

Czarny Iwan napisał(a):
a książki dla studentów to mam po 700str.
A Harry Potter 5cz. czyli ponad 700str. przeczytałem w 3 dni i zapamiętałem po pierwszym razie ponad 65% książki :twisted:

Jesteś cienki. Ja przeczytałem to w 1 dzień. Serio. Siedziałem do 11 ale przeczytałem. A co do książek dla studentów, to ja czytam książki dla doktorantów i doktorów po angielsku, więc nie ma się czym chwalić :P

Cytuj:
Nie pisze się "w woli ścisłości" tylko "w gwoli ścisłości".

Żaden z was nie ma racji, pisze się "gwoli ścisłości" bez w! :lol:

18 gru 2005, o 23:52

(...) (Abstrah ując - bo mi cenzuruje;)) od literatury i innych tutaj poruszanych kwestii, mam pytanie, czy Waszym zdaniem da się w rok tak przygotować do OCh, żeby zostać laureatem? Zakładając że przed tym rokiem poświęconym na przgotowania zna się zupełne podstawy, których uczą w gimnazjum? Czy takie coś to porywanie się z motyką na księżyc?

19 gru 2005, o 16:11
Jesteś cienki. Ja przeczytałem to w 1 dzień. Serio. Siedziałem do 11 ale przeczytałem. A co do książek dla studentów, to ja czytam książki dla doktorantów i doktorów po angielsku, więc nie ma się czym chwalić :P

Czy mógłbyś wyjaśnić co rozumiesz pod pojęciem "książki dla doktorantów i doktorów"? Ja słyszałem tylko o różnych publikacjach naukowych, bez wyraźnego wskazania dla "doktorantów"?;)

19 gru 2005, o 17:34
Drag - moim zdaniem da się, wystarczy tylko bardzo chcec i poświęcic temu troche czasu :)
Mi bez zadnych podstaw z gimnazjum w 10 miesięcy udało sie byc 11 w wojewodztwie z klas pierwszych a za duzo sie nie uczyłam, jakos tak samo wyszło. Wcześniej sie chemia nie interesowałam.
Ja w rok mam zamiar przygotowac sie na tyle zeby przejśc do 2 etapu i mysle ze powinno mi sie udać.
A dalej sie zobaczy

19 gru 2005, o 22:13
Nie ma co zabardzo owijać w bawełne ;) trzeba zacząć sie uczyc poprostu...
jedna ksiazke juz mam ;) jak patrze na ceny innych to az strach :] ale damy rade :]

19 gru 2005, o 22:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona