Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Chemiczna literatura 
Autor Wiadomość

Post Chemiczna literatura
Witam!

1 sprawa, posiadam w domu "Chemia Fizyczna" Stanisława Bursa, PWN z 1976 (kupiłem na wyprzedaży w bibliotece za 3zł a ma to 800 str.) i zastanawiam się czy jest sens się z niej uczyć czego kolwiek czy lepiej kupić coś "nowszego".

2 sprawa, chcę se kupić książkę do chemii organicznej i nie organicznej która pozwoli mi przygotować się do matury rozsz. i uzyskać solidną podstawę na studia chemiczne. Wybór padł na
"Chemia organiczna" Ewy Białeckiej-Florjańczyk i Joanny Włostowskiej (wyd. to bardziej rozszerzone bo widziałem 2 :/)LINK TUTAJ
oraz "Podstawy chemii nieorganicznej" tom 1 i 2 Bielańskiego którą chyba każdy zna.

Ale nie wiem czy to dobry wybór. Co sądzicie o tej chemii organicznej?
co do nieorganika jestem prawie pewien bo żadnej innej ciekawej nie znalazłem.

Czekam na Wasze opinie ;)

24 lip 2008, o 22:06

ja czytam "podstawy nowoczesnej chemii" 1956r i nie jest źle :)

chemia fizyczna nie zmieniła sie przez te 30 lat na tym poziomie :)

24 lip 2008, o 22:42

ok, dzięki :) no to fizyczną mam z głowy..

teraz mam problem z organiczną. Co myślicie o tej książce którą napisałem? Będzie dobra? Ewentualnie jakie inne polecicie (oprócz McMurrego, Boyda itp chyba jeszcze za duży poziom, ja o organiku wiem tyle co w gim było)

24 lip 2008, o 22:52
**

Nie wiem czy Bielański nie będzie dla ciebie troche zbyt nieprzyswajalny.. Ja polecam "Zwięzłą chemię nieorganiczną" J.D. Lee
Z Bielańskiego uczyłem sie na konkurs w liceum i jakoś nie przypadł mi do gustu.

Natomiast co do chemii organicznej.. Za nim za nią sie weźmiesz zdobądź solidne podstawy z chemii ogólnej.. gdy już to zrobisz mimo wszystko polecam McMurrego i może Harta.

25 lip 2008, o 09:58

bardzo rozbierzne są opinie na temat bielańskiego :/ ale sciągnołem z neta i nie wygląda tak źle...

ja potrzebuję książek o wyższym poziomie niż prezentują podreczniki do LO ale też nie takim mocno akademickim, jakim wydaje mi się McMurry
miał ktoś może doczynienia z "Chemia organiczna" Ewy Białeckiej-Florjańczyk i Joanny Włostowskiej ? chciałbym poznać opinie o tej książce

ORT!! /szalony

25 lip 2008, o 12:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]