Autor |
Wiadomość |
Ballari
Dołączył(a): 28 cze 2007, o 12:16 Posty: 18
|
Dioksyny w Polsce
Na początek link :
http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... etach.html
Od siebie dodam ,bo nie pamiętam czy to jest w tamtym akrtykule ,że to mięso sprowadzały trzy firmy z Polski : Sokołów , .......... , ........ .Nazw ich oczywiście nie podano,ze względów na pieniążki .
Ja poproszę o komentarz na temat tego mięsa .Bo u mnie już jest panika że nie będziemy jeść żadnego mięsa wieprzowego itd.
|
10 gru 2008, o 20:12 |
|
|
Front
***
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
Nie pier*** i jedz mięcho wiecej dioksyn wchloniesz idąc sobie spacerkiem po miescie w zimowy wieczór
|
10 gru 2008, o 21:22 |
|
|
Ballari
Dołączył(a): 28 cze 2007, o 12:16 Posty: 18
|
Rozwiń to .Powiem szczerze : potrzebna mi jakaś dobra ''gadka" na obrone swoich racji. Chcę jeść mięso.
|
11 gru 2008, o 20:09 |
|
|
Front
***
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
|
11 gru 2008, o 20:26 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Wójek Fuont prawdę Ci powie faktycznie, faszerowanie mięsa i jego pochodnych chemikaliami itp. jest chyba nawet gorsze jak dioksyny. A wszystko co wędzone? a smażenie czegokolwiek na olejach roślinnych z kw. tłuszczowymi wielonienasyconymi? tez jest cholernie szkodliwe i tego nie unikniemy już. Takie nam warunki ustala postęp technologiczny. Musiałbyś wszystko samemu sobie wytwarzać.
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
11 gru 2008, o 21:54 |
|
|
Front
***
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
przejdź się po najbliższej wsi dzięki debilom palącym śmieci w swoich paleniskach masz zapas dioksyn na cały rok w 10min
no ale przecież na coś trzeba umrzeć
|
11 gru 2008, o 22:18 |
|
|
vis
***
Dołączył(a): 7 lip 2007, o 15:10 Posty: 214 Lokalizacja: Don't Panic! We're From Poland
|
najlepiej ze starości...i żeby nas przy tym nie było
|
11 gru 2008, o 22:21 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Przecież my nie umrzemy, tylko przestaniemy reagować
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
12 gru 2008, o 13:37 |
|
|
karolto
Dołączył(a): 10 lut 2007, o 10:40 Posty: 72 Lokalizacja: BIAŁYSTOK
|
Fakt pochwalam że rozdmuchałą się afera odnośnie skażenia mięsa dioksynami.
Druga sprawa to ta, dlaczego nikt nie zainteresuje się ile dioksyn powstaje podczas grillowania mięsa? Jak wiadomo dioksyny powstaja w dość niskich temperaturach, zbyt niskich by nastapiło całkwoite spalenie związków organicznych do CO2 i gdy w okolicy pojawi się chlor. Zatem smażąc ostro nasze grillowane kiełbaski i boczki, posypując je obficie przyprawami zawierającymi mnóstwo soli, powodujemy syntezę dioksyn (tłuszcz skapuje na rozżarzone węgle, wraz z tłuszczem skapuje sól do rozżażonych węgli, tam powstają dioksyny i sobie wraz z dymem osiadają na naszych kiełbaskach i boczkach). Ciekawe czy ktoś badał ile w takich grillowanych produktach jest dioksyn?
|
12 gru 2008, o 15:48 |
|
|
Karvon
***
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
|
Szczerze wątpię, by chlorki z NaCl w temp. grillowania miały jakiś wpływ na powstawanie dioksyn. Chodzi raczej o substancje, które mogą wydzielać wolny chlor, albo w typie chlorków organicznych (w tym PVC i podobne).
A z boczkami i kiełbasami jest inna sprawa, strzeż się już prędzej PAH i nitrozamin.
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
forum biologiczno-chemiczne
|
12 gru 2008, o 16:31 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24 Posty: 868 Lokalizacja: Opole
|
ktoś ewidentnie miał interes w wywołaniu paniki.. sprzedaż wieprzowinki spadnie na jakiś czas, może ortodyksyjni wegetarianie chcieli uratować parę świnek? No to im nie wyszło, bo wszystkie podejrzane świnki zapewne ulegną eksterminacji.. a moze producenci mięsa drobiowego i wołowego w ramach milusiej konkurencji? Była ptasia grypa i BSE, to trzeba sobie teraz odbić...
|
12 gru 2008, o 22:21 |
|
|
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
Taaa, spisek, na pewno to sprawka żydów i masonów
_________________
Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.
|
13 gru 2008, o 17:12 |
|
|
Front
***
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
i cyklistów
|
13 gru 2008, o 17:31 |
|
|
piop
Dołączył(a): 29 paź 2007, o 23:05 Posty: 61 Lokalizacja: ZACHPOM
|
A ja mam na to wyje***
Własna hodowla dzików, saren, owiec i świń... I marmolady do tego... 100% pewności
Ps: Nie lubię miast
_________________ piop staje się Alchemikiem, dołącza do tego cechu. Dojrzewa.
|
13 gru 2008, o 23:16 |
|
|