Oczyszczenie kawy (kwas szczawiowy)

Chats. Luźne forum na każdy temat....

Moderator: #Moderatorzy

Oczyszczenie kawy (kwas szczawiowy)

Postprzez Anyonex0 » 27 maja 2018, o 13:22

Czy teorytycznie rzecz biorąc dodając wapnia do kawy zneutralizuje w jakiś sposób zawarty w niej szkodliwy dla zdrowia kwas szczawiowy?
Anyonex0
 
Posty: 1
Dołączył(a): 27 maja 2018, o 13:13

Re: Oczyszczenie kawy (kwas szczawiowy)

Postprzez mrtimelord007 » 29 maja 2018, o 21:42

Po pierwsze, o jaki "wapń" Ci chodzi - masz na myśli czysty pierwiastek, czy jakiś jego związek?
Po drugie, po dodatku jonu Ca2+ wytrąci się nierozpuszczalny szczawian wapnia, który następnie powinieneś oddzielić od kawy (najłatwiej przez sączenie).
Teoretycznie dałoby się "oczyścić" kawę, ale praktycznie nie wiem czy jest to warte zachodu - wydaje mi się, że po dodatku Ca2+ smak kawy ulegnie zmianie. Praktycznie to osobiście bym nie próbował :D
Wiem, że nic nie wiem.
mrtimelord007
 
Posty: 60
Dołączył(a): 2 kwi 2015, o 21:52

Re: Oczyszczenie kawy (kwas szczawiowy)

Postprzez Sulik » 30 maja 2018, o 21:45

jak się boisz szczawianów w kawie to albo:
- pij mniej kawy/herbaty
- dodawaj mleka do kawy i herbaty
ewentualnie jedz dużo produktów nabiałowych

Kolejna sprawa w przeciwdziałaniu kamienicy nerkowej której efektem może być nadmiar szczawianów w organizmie jest po prostu picie dużych ilości czystej wody dziennie (dużo to pewnie ponad 2-3l na dobę).
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na ilość spożywanego sodu (soli) i jak nie możesz ograniczyć to pić wody niskosodowe lub/i wody wysoko wapniowe.
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
youtube.com/Sulikczek - czyli moim okiem na retro komputery i konsole
Avatar użytkownika
Sulik
@MODERATOR
 
Posty: 2453
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Lokalizacja: Krakow


Powrót do Pogawędki



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron