A więc nan pewien problem.Gdy robie karmelke , to po wyschniećiu mam pewien problem.Większość ma korol normalnego karmelu , ale w niekturych miejscach widać białość.Jest t bardzo uciązliwe , gdyż karmelek spala sie tylko do momentu , gdy nie napotka tego "zabielenia".Raz zdazylo mi się tak , że silnieczek wzbil mi się na ok. 5m , ja patrze , a tam 75% karmelka zostało.A więc proszę o pomoc.
Ps.Miał ktoś podobny problem??
24 mar 2007, o 21:50
$13rg1ej
@MODERATOR
Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
niech zgadnę - to będzie pierwsze ostrzeżenie ;]
poszukaj na forum, zrób karmelka wg przepisu z vmc.rg.pl, zrób wg dobrych proporcji, użyj dobrych "odczynników"....
Więc tak.Robiłem według przepisu na tej stronie : http://www.vmc.org.pl/articles.php?id=80 Mam wage laboratoyjną (0,3g dokładności)
Saletre mam czystości technicznej (sklep chemiczny)
cukier o nazwie Słodka łyżka.
Zanim zaczniesz stawiać uwagi , kture nic nie pomogą zastanów się -.-
ps.A przed czym mnie ostrzegasz??
25 mar 2007, o 00:32
$13rg1ej
@MODERATOR
Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
nie stawiam uwag tylko możliwe rozwiązania problemu - jeżeli nie podałeś tych danych to nie dziw się że nic nie wnoszą do problemu moje uwagi.
a przyczyną może też być złe wymieszanie składników - przebielenia to najprawdopodobniej stopiony kno3 słabo wymiesznay z cukrem
hmm, ja Cię przed niczym nie ostrzegam tylko jeżeli to co napisałem będzie prawdą[dostaniesz ostrzeżenie za założeni 2 takiego samego tematu pomimo skasowania pierweszego przez moda] to zaczne grać w totolotka będe miał skuteczność 100%
Dołączył(a): 13 gru 2006, o 23:54 Posty: 38 Lokalizacja: z Nienacka
wg mnie to przez to, że prawdopodobnie nieprzeprowadzasz pełnej karmelizacji i pewnie mało i niedokladnie mieszasz, co gorzi zaplonem.
Spróbuj jeszcze raz zrobić karmel, ale najpierw dolewająć troszkę wody so sal z cukrem, no i oczywiście cały czas dokładnie mieszaj a na pewno ci dobrze wyjdzie.
Pozdro
bober
_________________ Gdy zobaczysz biegnacego pirotechnika w Twoją stronę, odwróć się i staraj się go wyprzedzić
25 mar 2007, o 01:30
Anonymous
A może mieć z tym związek , że nie mieszałem karmelki , gdy już ją wylałem na blache??
2up@ Tamren temat został usunięty , przez to , że napisałem :proszę nie wyżucać tematu.:]
25 mar 2007, o 10:06
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Maganus zrob tak:
wsyp do reaktora (garnek czy co tam masz) odwazone ilosci saletry i cukru, nastepnie zamieszaj to do czasu, az bedzie widac ze konsystencja jest stala - to znaczyz e sakldaniki sa dobrze wymieszane - teraz dolej tyle tylko wody aby zrobila sie papka i tez ja chwile mieszaj, nastepnie nad plomien i caly czas mieszaj i obserwoj co sie dzieje... mieszaj dosc energicznie i dokladnie poto aby karmelizacja nastepowala w calej obietosci skladnikow
mieszanie po wylaniu raczej juz nic nie da - jezeli wstepnie bedziesz mial cos zle wymieszane, no to klapa
imho nie powinienes uzywac do tego za bardzo rozdrobnionych substraktow - typu cukier puder - poniewaz moze Ci sie to zle mieszac z woda, tak samo zbyt drobna saletra zbije sie w wieksze czasteczki ktorych nie rozmieszasz - wiec uziarnienie mieszanki tez jest bardzo wazne
cukier zwykly krysztal
natomiast saletra drobno krystaliczna (no razcej z inna sie nie spotakalem - ale zawilogocona mobla by sie zbijac w wieksze czastki)
/edit saletra powinna byc odrobine drobniejsza od cukru
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Ostatnio edytowano 25 mar 2007, o 15:32 przez Sulik, łącznie edytowano 2 razy
25 mar 2007, o 10:33
Anonymous
Dzięki może to coś pomoże.Zawsze dawałem niespecjalnie wymieszaną mieszanke , bo myślałem , że wymiesza się jak będzie sie karmelizować.A saletre mam taką normalna , troszeczke drobniejszą od cukru.
(...) to najprawdopodobniej stopiony kno3 słabo wymiesznay z cukrem(...)
Proponuję autorowi posta aby stopił sobie KNO<sub>3</sub> i spróbował do tego dodać cukru spożywczego. Dopiero po tym doświadczeniu niech zabiera głos i radzi innym A problem użytkownika Maganus wyjaśnił Sulik.
Pozdrawiam
Szymon
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
25 mar 2007, o 12:21
Marc n
**
Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40 Posty: 486 Lokalizacja: From Dead Eternity
Cytuj:
acha... co jeszcze -
dla sprostowania wyraz:
aHa oznacza zgadzanie sie, przytaknięcie, etc. natomiast
aCHa jest to 3 os. l poj od czasownika achać, spotkałem się tez z wyjaśnieniem od achajić - stac po stronie greków w illiadzie
_________________ Life is brutal, a CTX bardziej...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników