Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Karmelka 
Autor Wiadomość
Post Karmelka
A więc nan pewien problem.Gdy robie karmelke , to po wyschniećiu mam pewien problem.Większość ma korol normalnego karmelu , ale w niekturych miejscach widać białość.Jest t bardzo uciązliwe , gdyż karmelek spala sie tylko do momentu , gdy nie napotka tego "zabielenia".Raz zdazylo mi się tak , że silnieczek wzbil mi się na ok. 5m , ja patrze , a tam 75% karmelka zostało.A więc proszę o pomoc.

Ps.Miał ktoś podobny problem??


24 mar 2007, o 21:50
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53
Posty: 497
Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
Post 
niech zgadnę - to będzie pierwsze ostrzeżenie ;]

poszukaj na forum, zrób karmelka wg przepisu z vmc.rg.pl, zrób wg dobrych proporcji, użyj dobrych "odczynników"....

_________________
Obrazek
Noł fjuczer!


25 mar 2007, o 00:28
Zobacz profil
Post 
Więc tak.Robiłem według przepisu na tej stronie : http://www.vmc.org.pl/articles.php?id=80
Mam wage laboratoyjną (0,3g dokładności)
Saletre mam czystości technicznej (sklep chemiczny)
cukier o nazwie Słodka łyżka.
Zanim zaczniesz stawiać uwagi , kture nic nie pomogą zastanów się -.-

ps.A przed czym mnie ostrzegasz??


25 mar 2007, o 00:32
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53
Posty: 497
Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
Post 
nie stawiam uwag tylko możliwe rozwiązania problemu - jeżeli nie podałeś tych danych to nie dziw się że nic nie wnoszą do problemu moje uwagi.

a przyczyną może też być złe wymieszanie składników - przebielenia to najprawdopodobniej stopiony kno3 słabo wymiesznay z cukrem

hmm, ja Cię przed niczym nie ostrzegam tylko jeżeli to co napisałem będzie prawdą[dostaniesz ostrzeżenie za założeni 2 takiego samego tematu pomimo skasowania pierweszego przez moda] to zaczne grać w totolotka :P będe miał skuteczność 100%

_________________
Obrazek
Noł fjuczer!


25 mar 2007, o 00:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2006, o 23:54
Posty: 38
Lokalizacja: z Nienacka
Post 
wg mnie to przez to, że prawdopodobnie nieprzeprowadzasz pełnej karmelizacji i pewnie mało i niedokladnie mieszasz, co gorzi zaplonem.
Spróbuj jeszcze raz zrobić karmel, ale najpierw dolewająć troszkę wody so sal z cukrem, no i oczywiście cały czas dokładnie mieszaj a na pewno ci dobrze wyjdzie.
Pozdro
bober

_________________
Gdy zobaczysz biegnacego pirotechnika w Twoją stronę, odwróć się i staraj się go wyprzedzić


25 mar 2007, o 01:30
Zobacz profil
Post 
A może mieć z tym związek , że nie mieszałem karmelki , gdy już ją wylałem na blache??

2up@ Tamren temat został usunięty , przez to , że napisałem :proszę nie wyżucać tematu.:]


25 mar 2007, o 10:06
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2574
Lokalizacja: Krakow
Post 
Maganus zrob tak:
wsyp do reaktora (garnek czy co tam masz) odwazone ilosci saletry i cukru, nastepnie zamieszaj to do czasu, az bedzie widac ze konsystencja jest stala - to znaczyz e sakldaniki sa dobrze wymieszane - teraz dolej tyle tylko wody aby zrobila sie papka i tez ja chwile mieszaj, nastepnie nad plomien i caly czas mieszaj i obserwoj co sie dzieje... mieszaj dosc energicznie i dokladnie poto aby karmelizacja nastepowala w calej obietosci skladnikow :)

mieszanie po wylaniu raczej juz nic nie da - jezeli wstepnie bedziesz mial cos zle wymieszane, no to klapa

imho nie powinienes uzywac do tego za bardzo rozdrobnionych substraktow - typu cukier puder - poniewaz moze Ci sie to zle mieszac z woda, tak samo zbyt drobna saletra zbije sie w wieksze czasteczki ktorych nie rozmieszasz - wiec uziarnienie mieszanki tez jest bardzo wazne :)
cukier zwykly krysztal
natomiast saletra drobno krystaliczna (no razcej z inna sie nie spotakalem - ale zawilogocona mobla by sie zbijac w wieksze czastki)


/edit saletra powinna byc odrobine drobniejsza od cukru ;)

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


Ostatnio edytowano 25 mar 2007, o 15:32 przez Sulik, łącznie edytowano 2 razy



25 mar 2007, o 10:33
Zobacz profil
Post 
Dzięki może to coś pomoże.Zawsze dawałem niespecjalnie wymieszaną mieszanke , bo myślałem , że wymiesza się jak będzie sie karmelizować.A saletre mam taką normalna , troszeczke drobniejszą od cukru.


25 mar 2007, o 10:37
@GROŹNY WOŹNY
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2004, o 14:23
Posty: 389
Lokalizacja: CLK KGP
Post 
$13rg1ej napisał(a):
(...) to najprawdopodobniej stopiony kno3 słabo wymiesznay z cukrem(...)

Proponuję autorowi posta aby stopił sobie KNO<sub>3</sub> i spróbował do tego dodać cukru spożywczego. Dopiero po tym doświadczeniu niech zabiera głos i radzi innym :idea: A problem użytkownika Maganus wyjaśnił Sulik.
Pozdrawiam
Szymon

_________________
"dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"


25 mar 2007, o 12:21
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40
Posty: 486
Lokalizacja: From Dead Eternity
Post 
Cytuj:
acha... co jeszcze -


dla sprostowania wyraz:
aHa oznacza zgadzanie sie, przytaknięcie, etc. natomiast
aCHa jest to 3 os. l poj od czasownika achać, spotkałem się tez z wyjaśnieniem od achajić - stac po stronie greków w illiadzie :)

_________________
Life is brutal, a CTX bardziej...

Obrazek


25 mar 2007, o 15:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 10 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..