Karmelek vs mieszanka

Rocket fuels. Opis paliw rakietowych.

Moderator: #Modelarstwo Rakietowe

Karmelek vs mieszanka

Postprzez patryk_ja » 14 kwi 2007, o 16:38

Witam, czy jest duza roznica pomiedzy zastosowaniem karmelka lub po prostu cukru z KNO3? zawsze korzystam z tego drugiego ale albo rakietki sie przepalaja albo cus.. ostatnio nawet w ramach desperacji skorzystalem z metalowej dyszy i kospusu papierowego to i tak sie przepalilo... hmm...wiec co jest lepsze? pozdrawiam
patryk_ja
 
Posty: 134
Dołączył(a): 5 lut 2006, o 13:51

Postprzez Anonymous » 14 kwi 2007, o 16:51

Wg. mnie karmelek.Na oko szybciej się spala , jest masą stałą.A tak przy okazji , czy zrobiłeś kanał w paliwie??.
Anonymous
 

Postprzez Front » 14 kwi 2007, o 17:34

toc na tym drugim poleciały moje pierwsze kijanki :D Istotą może byc brak kanału a jesli jest to jest za krótki. Może zły skład mieszanki ?? Za słabe wymieszanie ??Mieszanka nie skarmelizowana źle sprasowana zawierająca pory wywala dysze..
Avatar użytkownika
Front
***
 
Posty: 1033
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez PoDpalacz666 » 21 kwi 2007, o 21:08

Jeżeli chodzi o karmela dodajesz odrobine S i Fe2O3( w castoramie/obi jest jako pigment) i jest git, natomiast do KNO3 i sacharozy poradzam:
-Dac cukier puder zamiast zwykłego
-KNO3 zmielic na pył/mąke
-Dodac Fe2O3, ale mało
-Można dac troche S
--Mieszankę przegryzamy na denaturacie/metanolu/acetonie albo wodzie
--Mieszanke mielimy po przegryzieniu
--Zwilżamy acetonem i lekko ubijamy w silniczku
A jeżeli nie chce się komuś tak robic to bierzemy KNO3 i cukier puder , dodajemy Fe2O3 i S i mieszamy, zwilżamy w acetonie i lekko ubijamy w silniczku

Reszta to wiecie jak(dysza itd.) :wink:
Ostatnio edytowano 22 kwi 2007, o 08:30 przez PoDpalacz666, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
PoDpalacz666
****
 
Posty: 247
Dołączył(a): 17 lut 2007, o 21:56
Lokalizacja: z komputera

Postprzez Front » 21 kwi 2007, o 21:17

Do karmelki NIE POLECAM cukru pudru wiem z doswiadczenia. Na zwykłym kryształku jest git zachowuje przez długi czas plastycznośc bez żadnych bonusów typu propanotriol :D ma dobrą konsystencje do wlewania do silnika.
Avatar użytkownika
Front
***
 
Posty: 1033
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez PoDpalacz666 » 22 kwi 2007, o 08:28

front napisał(a):Do karmelki NIE POLECAM cukru pudru wiem z doswiadczenia. Na zwykłym kryształku jest git zachowuje przez długi czas plastycznośc bez żadnych bonusów typu propanotriol :D ma dobrą konsystencje do wlewania do silnika.


Zawsze możesz zmielic krysztal(mam taka maszynke), a poza tym nie mowilem, że do karmela używamy puder. A jak chcesz zachowac plastycznośc dodaj kilka kropelek gliceryny :wink:
Avatar użytkownika
PoDpalacz666
****
 
Posty: 247
Dołączył(a): 17 lut 2007, o 21:56
Lokalizacja: z komputera

Postprzez Anonymous » 22 kwi 2007, o 10:18

Mi jak z cukrem-kryształkiem robiłem , to przez jakieś 2 dni nie chciało zaschnąc , więc przeszedłem na puderek i jestem zadowolony :P

@down : A jak sądzisz??Może ją na początku troche przewodniłem , ale z pudrem nigdy nie mialem tego problemu :p
Ostatnio edytowano 22 kwi 2007, o 13:19 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Anonymous
 

Postprzez TeslaBuilder » 22 kwi 2007, o 12:29

Maganus napisał(a):Mi jak z cukrem-kryształkiem robiłem , to przez jakieś 2 dni nie chciało zaschnąc , więc przeszedłem na puderek i jestem zadowolony :P

Chyba cos pomyliłeś. A zdjąłeś to z ognia?? :)
Pozdrawiam.
TeslaBuilder
 
Posty: 24
Dołączył(a): 7 mar 2007, o 18:52

Postprzez PoDpalacz666 » 22 kwi 2007, o 19:23

Jeżeli chcesz miec płynny to najpierw syp cukier potem jak się rozpuści walisz powoli KNO3, a pod koniec dodatki(jeśli są). W takim "papkowato grudkowatym" dajesz wode wsypujesz niej cukier i KNO3 i grzejesz potem jak zacznie bulgotac zaczynasz mieszac i po jakimś czasie masz takie cos w stylu plasteliny, dajesz dodatki i nakładasz, jeśli chcesz bardziej proszek to ciągle mieszasz i już.
Pozdro...
Avatar użytkownika
PoDpalacz666
****
 
Posty: 247
Dołączył(a): 17 lut 2007, o 21:56
Lokalizacja: z komputera

Postprzez Alton » 30 kwi 2007, o 06:26

ja nie będę pisał jak karmelka robie ;) bo po co ?

słyszałem że co po niektórzy kruszą karmelka i ubijają w korpusie, podobno efekt bardzo dobry jest (nie sprawdzałem)
Avatar użytkownika
Alton
 
Posty: 88
Dołączył(a): 4 sty 2006, o 17:28
Lokalizacja: zewsząd

Postprzez Front » 30 kwi 2007, o 14:38

Alton w paliwie tworzą się szpary i gwałtownie wzrasta pow. spalania paliwa IMO paliwko niepewne i może SR rozpetardzic. Natomiast gdy zrobimy klasik karmela i wlejemy go do SRa szpar byc nie powinno i paliwo palic bardziej stabilnie się bedzie się.

+oczywiscie klasyczna karmela też może rozwalic SR jednak jest to mniej prawdopodobne
Avatar użytkownika
Front
***
 
Posty: 1033
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez PoDpalacz666 » 3 maja 2007, o 18:05

Front a jakby zmielic karmela na cos w stylu mąki to też by nie było szczelin, a spalało by się efektywniej niż KNO3 z cukrem może warto przetestowac... :roll:
Avatar użytkownika
PoDpalacz666
****
 
Posty: 247
Dołączył(a): 17 lut 2007, o 21:56
Lokalizacja: z komputera

Postprzez Anonymous » 9 maja 2007, o 18:31

A propo karmelka, czym go zapalać? :evil: zrobiłem klasycznego bez dodatków, próbuje go odpalić zapałką a on chwile nic, i jak zapałka już kończy sie palić to wtedy syczy, i gaz który wylatuje gasi mi zapałke i dalej sie nie pali :evil: :evil: :x
Anonymous
 

Postprzez Front » 9 maja 2007, o 19:40

karmelek jest po prostu "mokry" i się palenie urywa...
Avatar użytkownika
Front
***
 
Posty: 1033
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez beaker » 9 maja 2007, o 23:26

PoDpalacz666 napisał(a):Front a jakby zmielic karmela na cos w stylu mąki to też by nie było szczelin, a spalało by się efektywniej niż KNO3 z cukrem może warto przetestowac... :roll:
]

robilem, latalo. ba z recznej wyrzutni strzelałem :wink: problematyczna eleboracja i mielenia paliwa.nie polecam do tego czerwonego karmelka
Avatar użytkownika
beaker
Zasłużony dla forum
 
Posty: 149
Dołączył(a): 23 wrz 2006, o 18:25
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Postprzez Alton » 10 maja 2007, o 09:22

dobry suchy karmelek prawie od razu się "zajara" a palenie nie powinno się urwać chyba że ziarno na pół przełamiesz to płomień raczej na to drugie nie przejdzie, kiedyś też tak miałem. dodałem łyżkę miodu to zapaliło się od muśnięcia płomieniem, nie wiem czmu :twisted:

P.S. jak paliwo jest suche a dalej się nie chce się zapalić to kup sobie zapalniczkę żarową, wyśmienita do odpalania świec karmelkowych ;)
Avatar użytkownika
Alton
 
Posty: 88
Dołączył(a): 4 sty 2006, o 17:28
Lokalizacja: zewsząd

Postprzez bitejug » 23 maja 2007, o 16:36

Ja kiedyś karmelka zmieliłem w pył i jakby to powiedzieć... Był za mocny :roll: . Zrobiłem korpus z papieru smarowanego szkłem wodnym, zatyczka i dysza z gispu, na poxipol wklejana, dysza miała otwór 2,5mm, paliwo sprasowałem jak najmocniej mogłem. Gdy zapaliło isę od lontu, to hukneło niczym porządna petarda, dysza wystrzeliła w jedną stronę wraz ze skrawkami korpusu, a cała reszta zgodnie z zasadami fizyki wystrzeliła na jakis 5-10m w górę.

EDIT\\ Podkreślam, że wystrzeliła, a nie poleciała !!
Obrazek
bitejug
 
Posty: 138
Dołączył(a): 22 sie 2006, o 16:25

Postprzez doomEL » 27 cze 2007, o 23:30

nikomu nie polecam uzywanie cukru pudru. cukier puder nigdy nie jest czysty cukrem, i zawsze znajduje sie w nim dodatek maki, zeby tak latwo nie sklejal sie w grudki i nie "zlukrowal" za szybko:D czysty krysztal najlepszy.

co do doprawiania. Proponuje stopic cukier, dosypac KNO3, ale to osobnego sloiczka, a na patelnie dodac rozne nasiona i orzechy. Wtedy otrzymamy niezastapione paliwo rakietowe. :D
- Zimno w ch**.
- A mi w rece!

Alternatywne Forum Gitarowe - www.gitara-online.pl
doomEL
 
Posty: 105
Dołączył(a): 16 gru 2006, o 22:48
Lokalizacja: Poznan

Postprzez Kuba111 » 5 maja 2008, o 16:42

Myślę jednak że gdy doda się do mieszanki KNO3 (65g.) z sacharozą (35g.)
doda się starty na proszek brykiet (15g.) to mieszanka ma nieco większe szanse. Wiem bo sprawdzałem.
Trzynasty Schron

Paranormalne.Pl

Niech nam żyje pirotechnika!
Kuba111
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2 maja 2008, o 12:11
Lokalizacja: Z rakiety

Postprzez Rambo 3 » 7 wrz 2008, o 14:12

Ja robie karmelek, jest dobry ale na następny dzień jest miękki nawet jak go trzymałem w domu. Czy to dla tego że używam cukru pudru?
Rambo 3
 
Posty: 17
Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:09

Postprzez Zweglacz » 7 wrz 2008, o 15:01

Raczej nie chodzi o to ze karmelek jest higroskopijny i na drugi dzień ilość wody która pochłonął zaczyna go rozmiękczać
Zweglacz
 
Posty: 44
Dołączył(a): 17 lip 2008, o 00:29

Postprzez beaker » 7 wrz 2008, o 16:47

To jest temat o różnicy pomiędzy mieszanka kno3/cukier, skarmelizowaną i nie, wszelkie inne pierdoły proszę zatrzymac dla siebie.
Obrazek
Avatar użytkownika
beaker
Zasłużony dla forum
 
Posty: 149
Dołączył(a): 23 wrz 2006, o 18:25
Lokalizacja: Świętokrzyskie


Powrót do Paliwa Rakietowe



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron