Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Paliwo z kliszy 
Autor Wiadomość
kiedys czytałem w jakiejs gazecie (typu "zrób to sam") ze mozna zrobic sliniczek odrzutowy (a raczej paliwo) z kliszy fotograficznej. Moze to cos podobnego.

Ps nie sprawdzalem czy to dziala wiec glowy nie dam.

3 lip 2006, o 22:29

Dokladnie. Jest to opisane w ksiazce P.Elszteina "Mlody modelarz rakiet". Ale juz od "tysiaca" lat nie produkuja blony kliszowej z celuloidu tak samo opakowan do legitymacji. Blony sa produkowane obecnie chyba z octanu celulozy, a te opakowania na legitymacje z pcv wiec nie dasz rady. Chyba ze gdzies na strychu czy w piwnicy swojej babci czy prababci znajdziesz taka blone filmowa. Ogolnie polecam ta ksiazeczke bo jest naprawde dobra. Jest tu gdzies na forum do zassania,
Pozdrawiam
DNF

4 lip 2006, o 08:38

czytalem, nawet mam :D Rewela książka. Opisane silniki kliszwe latały na paliwie z NC ale klisza jak mówił poprzednik nie jest już produkowana z celuloidu.

5 lip 2006, o 22:08
**

nie wiem jak sie robi te silniczki. Ale na allergo mozna kupic mapniki wojskowe a4 po 1,20 za sztuke z celudoidu

GG:8454977
:D

7 lip 2006, o 22:21

Post pileczki...
A moze pileczki do tenisa stolowego... o ile mi wiadomo, do dzis sa jednym z niewielu produktow na bazie nitrocelulozy a konkretnie caluloidu :wink: . Sam sprawdzalem, w prawdzie rakiet nie robilem, ale jest to nienajgorszy celuloid, choc nieco za duzo w nim wypelniaczy moim zdaniem.

EDIT: Tylko uwaga na te octanowe, bo tez sa... a celuloidowe, jak wiadomo mozna poznac po charakterystycznym zapachu kamfory, jak sie je "posciska".
A propos P. Elszteina... to widze, ze duch w narodzie nie umiera... ja mam tez klasyke "Zagadki lotu" :D . Piekna sprawa! Pozdrawiam.

7 lip 2006, o 23:59
Brat kiedys interesowal sie fotografia i ma sporo STAREGO sprzetu. Jutro poszuka blony kliszowej z celuloidu i jezeli znajdzie to sie zobaczy co z tego wyjdzie 8)

16 lip 2006, o 22:01

sory za oftopic, ale nie moglem sie powstrzymac ;d

Tata mi mowil ze jak byl w wojsku [byl saperem] to robili takie "polowe" swiece dymne wlasnie z mapnikow. Trzeba jakas wyjac celuloid z mapnika polamac na kawaleczki wrzucic do pudelka od zapalek i podpalic, aby sie nie palilo tylko dusilo xD
Efekt murowany, a odczynniki procz celuloidu zbedne.

16 sie 2006, o 22:36
Mój kumpel znalazł u dziadka jakieś dziwne żółte arkusze nie wiadomo czego i paliło się tak jak piłeczka od pingponga tylko nieco wolniej i zostawiało mniej brudu, więc to chyba też był celuloid. Ale zrobić z tego rakietki to sie raczej nie da...

23 lis 2006, o 21:40
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 8 ]