Witam!
Takie pytanko - jak utlenić adrenalinę (C9H13NO3) Czy wystarczy samo środowisko tlenowe (powietrze?) Szukam i główkuje nad tym już od dłuższego czasu i nic nie znalazłem na ten temat...
Adrenochrome is synthesized in vivo by the oxidation of epinephrine. In vitro, Ag2O is used as an oxidizing agent (MacCarthy, Chim, Ind. Paris 55,435(1946))
Poza tym czyatałem na rhodium, że można utlaniać adrenalinę H2O2 i tlenem z powietrza, niestety nie znalazłem warunków reakcji. W organiźmie naszym są specjalne enzymy które utleniają adrenalinę do adrenochromu.
_________________ la mayyitan ma qadirun yatabaqa sarmadi
fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi
22 lip 2007, o 09:51
Anonymous
czyli jednym słowem najlepiej użyć perhydrol albo wodę utleniona i poddać działaniu powietrza
22 lip 2007, o 21:36
Marek
*
Dołączył(a): 4 wrz 2004, o 09:40 Posty: 115 Lokalizacja: dworzec centralny Warszawa
Albo poddać działaniu samej wody utlenionej albo poddać działaniu tlenem. Osobiście uteniałbym to H2O2. Jak znajdę więcej informacji na ten temat to postaram Ci się bardziej szczegółowo odpowiedzieć. Pozdro.
22 lip 2007, o 21:40
Marek
*
Dołączył(a): 4 wrz 2004, o 09:40 Posty: 115 Lokalizacja: dworzec centralny Warszawa
Tutaj masz przepis po angielsku, niestety nie chce mi się tłumaczyć
Cytuj:
"b) (-) -Adrenaline (2 g.) was suspended in water (70 mL) and dilute hydrochloric acid was added dropwise with shaking, until a clear solution was obtained. Silver oxide (8 g.) was added, the mixture shaken vigorously for 5 minutes and then filtered. The aqueous solution of adrenochrome this obtained was stable for about 12 hr at 0C."
Poniżej zamieszczam informacje z encyklopedii Beilstein niestety też po angielsku, mam nadzieję że pomoże Ci to znaleźć inne artykuły na ten temat:
Reaction Classification Chemical behaviour Reagent VOCl2, O2 Solvent H2O Temperature 25 řC Other conditions dependence of rate constant on pH, adrenaline concentration, VOCl2 concentration; ionic strength: 0.100 mol dm%-3& (KNO3) Subject studied Rate constant Ref. 1 5731416; Journal; Jameson, Reginald F.; Kiss, Tamas; JCDTBI; J.Chem.Soc.Dalton Trans.; EN; 1986; 1833-1838; -------------------------
Reaction Details 2 of 2
Reaction Classification Chemical behaviour Other conditions disproportionation during electrooxidation of title compound at carbon-fiber microelectrodes at physiological pH Subject studied Rate constant Mechanism Ref. 1 5925724; Journal; Ciolkowski, Edward L.; Maness, Karolyn M.; Cahill, Paula S.; Wightman, R. Mark; Evans, Dennis H.; et al.; ANCHAM; Anal.Chem.; EN; 66; 21; 1994; 3611-3617;Reaction
Reaction Classification Chemical behaviour Other conditions Irradiation laser induced oxidation at pH5 at various electrodes; half life of 0-quinone Subject studied Product distribution Ref. 1 5562583; Journal; Skully, Joan P.; McCreery, Richard L.; ANCHAM; Anal.Chem.; EN; 52; 12; 1980; 1885-1889;
Reaction Classification Chemical behaviour Other conditions the half life Subject studied Rate constant Ref. 1 5562583; Journal; Skully, Joan P.; McCreery, Richard L.; ANCHAM; Anal.Chem.; EN; 52; 12; 1980; 1885-1889;
23 lip 2007, o 11:23
wojtex
Re: Utlenienie adrenaliny (C9H13NO3)
m1si0 napisał(a):
Witam! Takie pytanko - jak utlenić adrenalinę (C9H13NO3) Czy wystarczy samo środowisko tlenowe (powietrze?) Szukam i główkuje nad tym już od dłuższego czasu i nic nie znalazłem na ten temat...
Powietrze może utlenić C9H13NO3 do C9H11NO3 na przykład...
23 lip 2007, o 11:32
gambit
**
Re: Utlenienie adrenaliny (C9H13NO3)
m1si0 napisał(a):
Witam! Takie pytanko - jak utlenić adrenalinę (C9H13NO3) Czy wystarczy samo środowisko tlenowe (powietrze?) Szukam i główkuje nad tym już od dłuższego czasu i nic nie znalazłem na ten temat...
Ej, chyba nie chcesz produkować psychodelików.....
23 lip 2007, o 12:57
Marek
*
Cytuj:
Ej, chyba nie chcesz produkować psychodelików.....
Adrenochromu nie ma w żadnym wykazie. Jest w 10O% legalny.
Cytuj:
Ale jest psychoaktywny - wywołuje dezorientację i halucynacje (temat chyba powędruje do Chemii Dla Zaufanych )
No i co z tego? Większość rozpuszczalników organicznych jeśli są intensywnie wdychane też wykazuje działanie narkotyczne, ale jakoś nikt nie przenosi tych postów.
Poza tym po co to przenosić jak i tak osoba która się tym interesuje i założyła ten post i tak nie ma dostępu do tej śmiesznej komnaty a i trud mojej skromnej osoby polegający na zebraniu informacji na temat adrenochromu zostanie przemieniony w niwecz.
Stanowczo protestuję. Temat zginie jeśli go przeniesiecie. Pozatym po co wam ta komnata przecież częstotliwość postów tam to jeden na tydzień. Bądźcie ludzie poważni.
23 lip 2007, o 16:31
gambit
**
Marek napisał(a):
Poza tym po co to przenosić jak i tak osoba która się tym interesuje i założyła ten post i tak nie ma dostępu do tej śmiesznej komnaty
Tylko nie śmiesznej, człowiek się męczy żeby uzyskać do niej dostęp, a Ty mi tu z takimi wyjeżdżasz... Jeszcze motywacje stracę.....
Nie pamiętam teraz ale adrenochrom ma chyba działanie podobne do LSD..
so nie wiem czy można tutaj stosować porównanie do rozpuszczalników...
23 lip 2007, o 18:32
Marek
*
A buhałeś kiedyś z wora? Wrzucałeś adrenochrom? Wrzucałeś LSD?
Dawka LSD 100 ug wywołuje silne halucynacje, psychozy, euforie i wszystko to co sobie tam pomyślisz.
Dawka 100 - 200 mg adrenochromu nie wywołuje żadnych tam mocnych halunów to tylko mit z filmu. Natomiast główne efekty działania to pobudzenie, zdenerwowanie, zaburzenia osobowości podobne do schizofrenii, czasem występująca euforia. Ogólnie nic co by mogło służyć do rozrywki albo jakiś "głębszych podróży".
Po buchaniu do mózgu dostaje się kilkaset mg rozpucholu. Oprócz zawrotów głowy i nudności może wywołać słabą euforie, halucynacje i stan przypominający stan upojenia alkoholowego.
Działanie tych substancji jest diametralnie różne. Swego czasu prowadziłem dosyć wnikliwe badania na ten temat i zapewniam Ciebie, że najbardziej ryją psychę, pustoszą organizm i niszczą człowieka rozpuszczalniki organiczne. Niszczą nieodwracalnie strukturę mózgu. Więc proponowałbym przeniesienie postów na temat rozpucholi.
23 lip 2007, o 21:15
gambit
**
Marek napisał(a):
A buhałeś kiedyś z wora? Wrzucałeś adrenochrom? Wrzucałeś LSD?
Nie, nigdy nie buhałem ani nie wrzucałem... (chociaż niektórym moim znajomym trudno w to uwierzyć) ... Być może Ty masz nade mną przewage bo już to robiłeś..
Swoją "wypowiedź" opieram na bardzo ogólnej wiedzy na ten temat...
Dobra, koniec, bo mały off się zrobił..
23 lip 2007, o 22:23
Marek
*
No masz rację, nały offtopic. Proponuję usunąć kilka powyższych postów
Pozdrawiam.
24 lip 2007, o 11:50
Tryton
A kolega od tych blyskotliwych porównan ( z psychodelikami )chcial zaimponowac wiedza chemiczna, czy moze powalic geniuszem deduktywnego postrzegania ?
25 lip 2007, o 03:55
Tryton
Kurcze Alkohol te| jest psychoaktywny , jest w 100% legalny , je[li wyskocz z tematem np. "dekarboksylacja cukrów w drodze fermentacji"
to temat bedzie zdejty , ba przeniesiony do dzialu dla zaufanych.
Mo|e ja poprostu mam problem z praca domowa z chemii .
ps."z czystej ciekawosci kolega ChemiX ma juz do zaufanych dostep?
a kolega Gambit czym sie tak zmeczyl??(patrzac po gwiazdkach to chyba raczej daremne trudy
25 lip 2007, o 04:13
gambit
**
Tryton napisał(a):
A kolega od tych blyskotliwych porównan ( z psychodelikami )chcial zaimponowac wiedza chemiczna, czy moze powalic geniuszem deduktywnego postrzegania ?
Rety, skąd wiedziałeś... Myślałem, że się nie domyślisz... Tak, chciałem zakasować wszystkich moją nieprzeciętną inteligencją, ale na szczeście kolega Tryton przybył w porę... Na ostatnich metrach zdeptał biednego gambita i zdobył w pięknym stylu swoją kolejną *... (o k...a nie masz żadnej )...
Nie wiem w czym problem, adrenochrom przecież pod względem "rodzaju" działania można porównywać z LSD.. Wiem, że, adrenochrom jest słabszym środkiem niż narkotyk, ale w dużej ilości jest bardzo groźny...
nie ni 3majcie mnie.... Tryton i Marek... wy chyba nie rozumiecie o co mi chodzi ... jeżeli założe se temat o rozpouszczalnikach to wszyscy będą myśleć że szukam jakichś roszpuszczalników dla poszczególnych substancji - dotyczy to równierz alkoholu. Wszystko ok, ale jak założe temat z cyklu "Jak otrzymać Here/Metke/Kwas" czy inne świństwo, to jakie one mają zastosowanie w labie? Do czego słuzą wogóle? Do otrzymania NOx? hehe lol. Owszem mam dostęp do Chemi dla zaufanych ale nie wiem jakie to ma teraz znaczenie... Kiedyś też założyłem temat, kjtóry potem wylądował do CDZ i nie miałem nikomu tego za złe... po to jest ten dział żeby dyskutować o tego typu syntezach...Chcecie się dostać to sie postarać!!!!!! Adenochrom ma niewątpliwe działanie zbliżone do LSD i tu nie ma się co kłócić... MA I JUŻ!! Dawka tu nie ma nic do gatki... Jest to narkotyk coraz popularniejszy na polskich i zagranicznych forach. To o czymś świadczy... Przy czym nie twierdze że kolega, który założył ten temat założył go "ze względów narkotycznych" - może pytał jedynie teoretycznie...Ale to on sam wie najlepiej pozdro
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 24 gości