Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
1,2-dibromocykloheksan reakcje uboczne 
Autor Wiadomość

Post 1,2-dibromocykloheksan reakcje uboczne
Potrzebuję pomocy , mam otrzymać 1,2-dibromcykloheksan z cykloheksenu i bromu (br2) w roztworze chloroformu. Jakie mogą tam zajść reakcje uboczne. Myślę że będzie to miało związek z tym że nie mogę przekroczyć temp +5 st Celsjusza, więc to robię na łaźni lodowej. Jakieś sugestie?

Bo ogólnie metoda otrzymania jest prosta.
Mieszadło mechaniczne w kolbie trójszyjnej z prostymi szyjkami. W kolbie Chloroform z cykloheksenem i wkraplam roztwór bromu z chloroformem tak aby za każdą wkroploną kolbą, brom się odbarwił. I właśnie muszę to chłodzić w łaźni lodowej (lód +NaCl) aby nie przekroczyło +5 stopni Celsjusza. Później to tylko odparowanie rozpuszczalnika na wyparce rotacyjnej i destylacja próżniowa.
Tylko jakie mogą zajść reakcje uboczne, z tym doktor nie daje mi spokoju.

4 mar 2009, o 20:09

CHCl3 +Br2= C(Br)Cl3 + HBr
dalsze bromowanie 1,2 dibromocykloheksenu
częściowe bromowanie cykloheksenu
Tyle mi jak na razie do głowy przychodzi...

7 mar 2009, o 19:24

bromowanie rozpuszczalnika
CHCl3 +Br2= C(Br)Cl3 + HBr
dalsze bromowanie 1,2 dibromocykloheksenu
częściowe bromowanie cykloheksenu
Tyle mi jak na razie do głowy przychodzi...

nie wydaje mi się, by w tych warunkach doszło do bromowania rozpuszczalnika czy dalszego bromowania dibromocykloheksanu.
Ciekawa jestem, jaka powinna byc poprawna odpowiedź (napisz koniecznie), mam swój pomysł, ale nie wiem czy sluszny

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

12 mar 2009, o 20:11

A ja stawiam także na możliwość polimeryzacji substratu. Ale w bardzo ograniczonych ilościach.

Obrazek
weź udział:

12 mar 2009, o 21:20
**

A ja stawiam także na możliwość polimeryzacji substratu. Ale w bardzo ograniczonych ilościach.

Dr S.... (ten którego imienia nie wolno wymiawiać ;PP)
stwierdził ze nie zajdzie takowa polimeryzacja ;)

12 mar 2009, o 22:46

Bromowanie rozpuszczalnika zajdzie. byłem część zdawać z tego preparatu i może postać C(Br)Cl3. Więc to mi pomogło, za co dziękuję. I nie uwierzysz Neok: stwierdziłem po raz kolejny że może zajść polimeryzacja i mi to uznał że też może być reakcja uboczna bo po zbromowaniu rozpuszczalnika powstanie HBr a jak środowisko kwaśne to i polimeryzacja pójdzie. Taki już jest pan S. :roll:

Ale brakuje mi jeszcze jednej i jak to stwierdził GŁÓWNEJ reakcji ubocznej. która zajdzie pod wpływem wzrostu temp powyżej +5 st Celsjusza.

Więc możliwość jest taka
dibromocykloheksan reaguje ze sobą w podwyższonej temp.
cykloheksen reaguje z chloroformem w podwyższonej temp.(czy możliwe jest schlorowanie cykloheksenu?)
no i ewentualnie cykloheksen z dibromocykloheksanem w podwyższonej temp.

no i chyba to by było na tyle bo cykloheksen ze sobą w wyższej temp. polimeryzuje (w środowisku kwaśnym), no i brom z chloroformem mamy załatwiony. jakieś inne kombinacje?

13 mar 2009, o 17:12

Może substytucja bromu w pozycji allilowej ?? Zajdzie zwłaszcza przy niskim stężeniu bromu.

Biorąc pod uwage powstawanie śladów HBr to może też powstawanie monobromopochodnej.

13 mar 2009, o 19:45

Czy jest możliwe aby właśnie w tej wyższej temp. nastąpiła reakcja cykloheksenu z Br2 otrzymując bromocykloheksen lub dibromocykloheksen gdzie te dwa bromy byłby przyłączone do węgli sąsiadujących z węglami z wiązaniami podwójnymi. Czyli coś takiego

Obrazek

I czy jest szansa że to może pójść w tetrabromocykloheksen

Mimo że jest tam chloroform i chlory to odrzucamy możliwość ewentualnego chlorowania. Pytanie być może głupie ale wolę się upewnić :wink:

23 mar 2009, o 19:37

tak, jeżeli będzie wyższa temperatura to brom się przyłączy do atomu węgla w pozycji allilowej i wiązanie podwójne pozostanie nienaruszone.

25 mar 2009, o 10:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]