Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Etery katecholowe - nitrowanie (substytucja elektrofilowa) 
Autor Wiadomość

Post Etery katecholowe - nitrowanie (substytucja elektrofilowa)
Witam, mam pytanie. Dlaczego nitrowanie eterów katecholowych od weratrolu aż do bardzo długołańcuchowych kieruje kation nitroniowy w położenie meta do -OR i bardzo szybko drugą grupę NO2 w położenie orto do pierwszej obecnej już w pierścieniu? Chodzi mi o zwykłe nitrowanie mieszaniną nitrującą jak na schemacie.

Załączniki:
1,2-Bis(dodecyloksy)-4,5-dinitrobenzen.PNG
1,2-Bis(dodecyloksy)-4,5-dinitrobenzen.PNG [ 3.04 KiB | Przeglądane 1674 razy ]
28 lis 2013, o 20:16
**

Post Re: Etery katecholowe - nitrowanie (substytucja elektrofilow
Być może dlatego, że pozycje te są w stosunku do obu grup eterowych(aktywujących, kierujących w pozycję orto i para)w pozycji para. Pozycja orto jest nieuprzywilejowana ze względu na zawadę przestrzenną powodowaną przez długi łańcuch alkilowy. A to, że ta ,,druga" grupa -NO2 powstaje w nieuprzywilejowanej pozycji orto w stosunku do ,,pierwszej" grupy -NO2, nie ma znaczenia, gdyż wpływ aktywujący substytucję elektrofilową grupy eterowej jest silniejszy od hamującego podstawionej grupy -NO2.

3 gru 2013, o 00:47

Taka mała uwaga zwracaj uwago patrz na całość cząsteczki bo to nie jest kierowanie grupy OR w pozycje meta a w pozycje para względem drugiej grupy OR w cząsteczce. Podstawienie 1 i 2 grupy NO2 zachodzi w położeniu para względem grup OR (po przeciwnych stronach) a nie w pozycje meta jak jest napisane, natomiast pozycja orto nie jest atakowane ze względów które opisał bardzo fajnie JoHn.
Pozdrawiam

10 gru 2013, o 10:13

Tak, dzięki. Wypaliłem z tym bo na pierwszy rzut oka mi coś nie pasowało. Zrobiłem to nitrowanie wg. przepisu publikacji i rzeczywiście zachodzi tylko w tych pozycjach, a co lepiej, samym kwasem azotowym. Produkt bardzo lekki i ma strasznie przyjemny zapach. Jakby ktoś potrzebował nitrować etery katecholowe, służę literaturą. ;)

20 kwi 2014, o 22:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]