Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Estry 
Autor Wiadomość

Post Estry
Hey! :P Ostatnio zainteresowaly mnie estry i mam takie pytanko czy ktos z forum już sie tym bawił? Mowa oczywiscie o estrach kwasów karboksylowych. Interesują mnie proporcje, nie ile kwasu a le alkoholu bo to sobie policze ale ile H2SO4? I jak do takiej reakcji sie zabrać. Załóżmy że chce zrobić mrówczan etylu. Jak to dokładnie uczynić?
Za odpowiedzi z góry dziękuje !! !! !!

11 lut 2005, o 09:59
@ADMINISTRATOR

Np. mol kwasu, 1,5 mola alkoholu i ok 1cm3 kwasu siarkowego.

Pozdrawka
Tchemik

11 lut 2005, o 10:06

Ja się troszke bawiłem, ale z braku odczynników zrobiłem tylko szczawian etylu. Można robić na różne sposoby. Ja na łaźni piaskowej kolbe z kwasem, alkoholem i ok. 1cm3 H2SO4 ogrzewałem przez godzinę w 130*C. Oczywiście pod chłodnicą zwrotną. Potem przedestylowałem to co otrzymałem i mam kilkanaście ml. szczawianu etylu. Do mrówczanu trzeba by użyć więcej H2SO4.
Jeśli jednak chcesz zrobić tylko trochę estru żeby go sobie powąchać, to wlej do probówki alkohol i kwas (łącznie ok. 2ml, z nadmiarem alkoholu), dodaj ze 2-3 krople siarkowca. Wsadź korek z rurką (chł. zwrotną) i grzej solidnie przez kilkanaście minut. Potem musisz już tylko powąchać :D

PS. Jak zostawiłem nieprzedestylowany szczawian etylu to mi się rozłożył na kwas i etanol.

11 lut 2005, o 15:23

Acha dzięki !! A czym pachnie szczawian etylu? Może ktoś podać zapachy szczawianów, mrówczanów i octanów takich alkocholi jak metanol, etanol i propanol ??
Podobno kwas szczawiowy da sie zrobic z glikolu etylenowego wie ktoś jak? I jak z kwasu szczawiowego zrobic mrówkowy wiem ze ogrzewajac ale jak :wink:

11 lut 2005, o 17:20

ja robilem kiedys: octan pentylu zapach gruszek, octan butylu zapach bananow a mrowczan etylu o ile dobrze pamietam rumu

11 lut 2005, o 18:03

zapach gruszek ma octan etylu, maslan butylu - zapach ananasow, octan oktylu - zapach pomaranczy

11 lut 2005, o 18:11

Szczawian etylu ma taki mocno słodki zapach, dość specyficzny, bliżej trudno mi określić. Wiem że jakieś lekarstwa i cuksy tak pachną. W książkach nie pisze jaki to zapach (prócz tego że słodni i przyjemny :) )

11 lut 2005, o 18:33

Jak się nie myle ciekawy jest salicylan metylu.. niesamowita mieta:)
Wogole estry to fajna sprawa. Mozna znalezc w wielu ksiazkach dokladne opisy, nie raz potrzebny jest deflegmator(przy mrowczanie), wyraznie oczyscza produkt. A naprawde czysty ester to nie to samo co wladnie alkoholu, kwasu i H2SO4 i ogrzanie.
Jak bede mial czas musze sie pobawic produkcje, bo aparature mam..
pzdr.
P2

23 lut 2005, o 15:50
Post ...
NaJważniejsze podczas otrzymywania lub produkcji estrów jest usuwanie wody z układu, albo poprzez destylację np: z estrem wtedy otrzymany ester zawracamy do układu a wodę w rozdzielaczu usuwamy (estry nie rozpuszczalne w wodzie) albo przez znaczny dodatek alkoholu (zwykle tańszy od kwasu karboksylowego) wtedy woda destyluje z alkoholem, jest też metoda azeotropowania z benzenem, tak zwiększamy wydajność podczas produkcji szczawianu etylu.

26 lut 2005, o 02:22
Acha dzięki !! A czym pachnie szczawian etylu? Może ktoś podać zapachy szczawianów, mrówczanów i octanów takich alkocholi jak metanol, etanol i propanol ??
Podobno kwas szczawiowy da sie zrobic z glikolu etylenowego wie ktoś jak? I jak z kwasu szczawiowego zrobic mrówkowy wiem ze ogrzewajac ale jak :wink:

kw szczawiowy łatwiej zrobisz z sacharozy i hno3 coprawda troche drozej ale o odczynniki duzo nie trzeba

26 lut 2005, o 14:13

Może odgrzebuje trupa, ale nie widzę sensu żeby zakładać nowy temat.
Otrzymywałem dzisiaj ester benzoesan etylu z kw. benzoesowego i etanolu. Starałem trzymać się przepisu z preparatyki Vogla, na ile pozwalają moje możliwości.

No więc do kolby okrągłodennej wrzuciłem 15g kwasu, 72,5ml EtOH i 1,5ml stężonego H2SO4. Gotowałem to pod chł. zwrotną przez godzinę, potem po ostudzeniu zacząłem destylować. Zaczęło wrzeć w 75*C, potem utrzymywało przez większość czasu 79-81*C. Przestałem destylować gdy temp. osiągnęła 95*C i to co zostało już prawie nie wrzało. I tutaj jest problem - została gęsta brązowo-czarna ciecz, która zestaliła się po ostygnięciu. Destylatu otrzymałem 65ml. Jedno i drugie mocno czuć estrem, lecz ani jedno ani drugie nie może być czystym (w miare) estrem.
Jak robiłem z 2pio octan etylu to było podobnie z tą cieczą, która już nie destylowała - miała czarną barwę. Etanol, który użyłem to odbarwiony denaturat. Kwas benz. też nie grzeszył czystością, ale był i tak znacznie czystszy niż etanol.

Wie może ktoś dlaczego stało stało się tak, a nie inaczej?
W zamierzeniu miał oddestylować nadmiar EtOH z wodą, a w kolbie zostać względnie czysty ester.

pzdr Gatar

20 lis 2005, o 23:32

produkty smoliste, nic nowego.............
skoro użyłeś denaturatu........spróbuj poświęcić trochę spirytusu, może lepiej osuszonego CaO.

Obrazek
weź udział:

1 gru 2005, o 19:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]