Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
reakcja chlorobenzenu i chloroetanu z azotanem srebra 
Autor Wiadomość

Post reakcja chlorobenzenu i chloroetanu z azotanem srebra
czy ktos moze mi powiedziec dlaczego chlorobenzen nie bedzie reagowal z alkoholowym roztworem azotanu srebra a chloroetan owszem.jaka bedzie reakcja z chloroetanem i chlorkiem tertbutylowym.bardzo dziekuje za odpowiedz.pozdrawiam :D

23 sty 2007, o 21:24

w związkach aromatycznych mamy układ sprzężony w pierścieniu. Do układu tego mogą zostać dołączone grupy funkcyjne. Tak właśnie się dzieje gdy podstawnikiem jest atom cholorowca, który posiada wolne pary elektronowe, nawet 3. Jedna z tych par może może rezonować z pierścieniem i dostarczyć elektronów do pierścienia (dodatni efekt mezomeryczny), stąd można narysować strukturę rezonansową, w której atom chloru łączy się z pierścieniem podwójnym wiązaniem, co praktycznie uniemozliwia dysocjację tego wiązania. Natomiast w przypadku związków alifatycznych, w których atom chloru nie tworzy układu sprzężonego z jakimś wiązaniem podwójnym, wiązanie może ulec dysocjacji, bo jest silnie spolaryzowane. Reakcja strącania AgCl to reakcja jonowa, biorą w niej udział aniony chlorkowe (np. powstałe przez dysocjację wiązania C-Cl) i kationy Ag+. Jeśli mamy do czynienia ze związkiem alifatyczno-aromatycznym, to mozna wykryć chlor za pomocą AgNO3 jeśli jest on w łańcuchu bocznym, jeśli jest w pierścieniu, to nie powstaje AgCl. Wyjątek stanowią związki, w których atom chloru może rezonować z pierścieniem poprzez wiązanie podwójne łańcucha bocznego (czyli podstawnik jest nienasycony, np 2-chlorowinyl). :)

Obrazek
weź udział:

Ostatnio edytowano 24 sty 2007, o 01:59 przez DMchemik, łącznie edytowano 1 raz

24 sty 2007, o 01:31

Załączniki:
Image1.png
Image1.png [ 4.72 KiB | Przeglądane 7552 razy ]

24 sty 2007, o 01:41

Oj, kolego Davidoffski, niedługo Pan ma egzamin a takie głupoty pisze... Po pierwsze to reakcji nie napędza atak jonu Ag na chlor tylko efekt energetyczny związany z wytworzeniem AgCl o wysokiej energii sieci. Poza tym grupa -OEt jest bardzo dobrą grupą odchodzącą, więc jeśli cokolwiek ma odejść to ona, a nie jon wodorowy. Dodatkowo należy zauważyć , że będzie to typowy mechanizm Sn2 (w przypadku chlorku etylu) natomiast Sn1 w chlorku t-butylu. I raczej nie ma tam mowy o powstawaniu mocnego (NO3-) kwasu ale słabego (OEt-), który stabilizuje się przez wychwyt protonu. Po drugie w tej reakcji powstają AZOTANY alkilowe a nie etery, jeśli pominąć fakt co by się stało z alkoholem (bo mówimy o reakcji w roztworze alkoholowym) w obecności rzekomo powstającego HNO3, a przecież powszechnie wiadomo że taka reakcja jest reakcją "czystą", czyli bez wytworzenia całej gromady produktów ubocznych. Pozdrawiam i polecam dobrą literaturę.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

26 sty 2007, o 15:26

Mhmm... no właśnie co do 1 rekacji jednak nie byłem pewien, gdyż pamiętałem, że właśnie AgNO3 używa się do utowrzenia karbokationów z substratów niechętnie ulegających reakcjom Sn1. Np. chlorek neopentylu reaguje z AgNO3 z utworzeniem wpierw karbokationu 1 rzędowego, a następnie przegrupowuje się do 3 rzędowego.

Ale reszta, hmmmm...
Ja napisałem tylko mechanizm, o tym, ze reakcja jest napędzana utworzeniem AgCl powinien raczej każdy wiedzieć. Natomiast co do produktów, skąd pomysł, że powstają azotany alkilowe? :P

No i skąd miałyby się wziąć jony EtO-, o których piszesz? :P
Swoją drogą, to EtO- jest mocną zasadą a NO3- słabą :P

Ostatnio edytowano 28 sty 2007, o 20:49 przez Davidoffski, łącznie edytowano 1 raz

27 sty 2007, o 01:27

[...]Po pierwsze to reakcji nie napędza atak jonu Ag na chlor tylko efekt energetyczny związany z wytworzeniem AgCl o wysokiej energii sieci. [...]

Ciekawi mnie, jaki jest mechanizm wytwarzania "AgCl o wysokiej energii sieci". Takie stwierdzenie coś tam tłumaczy, ale w chemii organicznej ważny jest zadowalający obraz poszczególnych etapów reakcji. Masz namiary na takowy mechanizm?

28 sty 2007, o 20:41

Oj, kolego Davidoffski, niedługo Pan ma egzamin a takie
.... ble ble ble.....
Pozdrawiam i polecam dobrą literaturę.

:szok:
Co rozumiesz przez dobrą literaturę ?
Bo w mojej dobrej literaturze stoi że AgNO3 wymusza Sn1 i nie jest za bardzo "typowym" reagentem. Dalej, w rakcjach jak wyżej powstają głównie etery a nie azotany. Inaczej jest w aprotonowych rozpuszczalnikach ale to insza inszość.
Literatura ? O, na przykład to: ja01112a505 z ACS.

31 sty 2007, o 01:16

Jednakże tutaj prawda leży tak po środku.
Rozważmy 2 sytuacje:

A) Chlorek neopentylu nie ulega reakcji Sn2 z powodu zatłoczenia sterycznego. Reakcji Sn1 też nie będzie chciał ulegać, gdyż jest to chlorek pierwszorzędowy. Ale od czego nasze sreberko? Traktujemy chlorek neopentylu AgNO3 i co się dzieje? Powstaje pierwszorzędowy karbokation, ale mając grupę metylową w sąsiedztwie ten stan nie pozostanie pernamentny i nastąpi przegrupowanie metylu by utworzyć stabilniejszy karbokation.

B) Chlorek metylu, również 1 rzędowy, ale tym razem nie ma możliwości przegrupowania do trwalszego karbokationu, reakcja biegnie zatem poprzez stan przejściowy. W/g mnie temu stanu przejściowemu bliżej jednak do tego z Sn1 niż z Sn2, mimo iż karbokation stricte nie powstaje.

Dobra literatura? ORGANIC CHEMISTRY Calydena; ORGANIC CHEMISTRY Wade'a no i publikacje:)

Załączniki:
reaction.jpg
reaction.jpg [ 11.02 KiB | Przeglądane 7305 razy ]

31 sty 2007, o 18:15
Zasłużony dla forum

Czegos nie rozumiem, przecież istotą Sn1 jest powstawanie karbokationów, a przy Sn2 substrat przyłącza sie tworząc stan przejsciowy, więc: -?
Cytuj:
W/g mnie temu stanu przejściowemu bliżej jednak do tego z Sn1 niż z Sn2, mimo iż karbokation stricte nie powstaje.

Chetnie bym sie dowiedział o co bliżej tu chodzi :wink:
A w przypadku chlorku metylu mechanizm zależeć będzie od warunków, przy niskim stężeniu drugiego substratu powinno przeważać Sn1, zaś przy normalnych warunkach Sn2.... tak mi sie wydaje w każdym razie ale chetnie sie czegoś dowiem :wink:

31 sty 2007, o 18:23

Najprostrze do analizy są reakcje w stanie gazowym a i to nie zawsze.
To tylko nasza ograniczona wyobraźnia sprowadza problem do jakiś tam sn1,2 itd. Poza tym, odnośnie powstawania karbokationów - w roztworach istnieja cząsteczki o bardzo małych i bardzo dużych energiach a to rodzi pewne konsekwencje.
Symulacje komputerowe najprostrzych reakcji trwających kilka pikosekund mogą zająć kilka tygodni pracy komputera...
:wink:

31 sty 2007, o 18:38

Wiesz, to był taki mój osobisty wniosek :wink:
Moge się mylić :)
Ale jakbym miał wskazać różnicę,to wskazałbym na fakt, że sreberko nie atakuje węgla, tak jak robi to nukleofil (ba, nie mówiąc o tym,że Ag+ nie jest nukleofilem :P ) w Sn2, tylko wyciąga ono chlor z chlorku alkilowego. :wink:

31 sty 2007, o 18:39
Zasłużony dla forum

Wiadomo że mechanizmy nie oddaja jak przebiega ta reakcja w 100%, ale mogą z duzym prawdopodobieństwem opisać czemu powstaje to a nie toto :wink: i wg. mnie to tego służą najbardziej..... A co do tej reakcji to moim zdaniem idzie w jednym momencie tak, w drugim siak, czyli po przyłączeniu Ag odłącza sie czasteczka AgCl, i powstaje karbokation..., więc najpierw "psedo Sn2" a potem normalna reakcja karbokationu...

/Chociaż ja również moge sie mylić, co jest bardziej prawdopodbne :wink:

Po bliższym zastanowieniu w ogóle używanie określenia Sn jest chyba nie do końca odpowienie.... :wink:

31 sty 2007, o 18:56

Po bliższym zastanowieniu w ogóle używanie określenia Sn jest chyba nie do końca odpowienie.... :wink:

Myślę podobnie, ale sądzę, że raczej lepsze było Twoje określenie "pseudo Sn".
W końcu później jakiś naukleofil zaatakuje, by powstał odpowiedni produkt, u nas byłby to EtOH :wink:

Jutro będę na wydziale i poprzeglądam publikacje, żeby znaleźć konkretne informacje:)

31 sty 2007, o 19:21

Cytuj:
Po pierwsze to reakcji nie napędza atak jonu Ag na chlor tylko efekt energetyczny związany z wytworzeniem AgCl o wysokiej energii sieci.
Ciężko mówić o energii sieci krystalicznej gdy mamy do czynienia ze zasocjowanymi dwoma atomami w roztworze.
Cytuj:
Poza tym grupa -OEt jest bardzo dobrą grupą odchodzącą, więc jeśli cokolwiek ma odejść to ona, a nie jon wodorowy.
Grupa hydroksylowa alkoholu jest nukleofilem, wszystko jest prawidlowo. Sa to reakcje rownowagowe, wynik zalezy od warunkow.
Cytuj:
Dodatkowo należy zauważyć , że będzie to typowy mechanizm Sn2 (w przypadku chlorku etylu) natomiast Sn1 w chlorku t-butylu.
Sole srebra, stosowane najczesciej(z oczywistych powodow) z nienukleofilowym anionem, zmieniaja przewaznie mechanizm z SN2 na SN1. Ag+ asocjuje się z atomem chlorowca ułatwiając tworzenie karbokationu.
Dodatkowo przesuwaja rownowage na korzysc produktu przez zwiaznie atomu chlorowca w postaci nierozpuszczalnego AgX.
Cytuj:
I raczej nie ma tam mowy o powstawaniu mocnego (NO3-) kwasu ale słabego (OEt-), który stabilizuje się przez wychwyt protonu.
Ale nie ma znaczenia w tym wypadku sila kwasu. Chodzi o stabilizacje grupy opuszczajacej, nie ma chyba watpliwosci, ze alkoholany sa aktywnymi a wiec stosunkowo slabo stabilizowanymi drobinami. Proton moze byc zwiazany przez czasteczke kwasu jak zauwazyl Davidoffski ale rowniez przez pary elektronowe tlenu czasteczek alkoholu.
Pamietaj ze w naszym przypadku mamy male stezenie H+

7 lut 2007, o 18:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]