Autor |
Wiadomość |
Ce-Ha
|
jeśli ktoś to napisał to sorki ze powtarzam ale niechciało mi sie czytać wszystkich postów ale z tego co mi wiadomo to na pogotowiu jak ktoś jest mocno zakręcony to podają takiemu delikwętowi glukoze i witamine C bo alkochol wypłukuje ją z organizmu.
|
25 mar 2007, o 15:29 |
|
|
Anonymous
|
Naprawdę nie polecam metody klina. Kiedyś przez tydzień się nią leczyłem i nie pomogło. Przereklamowane.
|
25 mar 2007, o 22:00 |
|
|
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
|
Wiem, Ze trochę odkopuje, ale są wakacje i temat jak najbardziej na czasie .
Chodzi mi o zastosowanie kofeiny w celu zniesienia działania alkoholu. Wydaje się, że mieszanka 300-400mg kofeiny i 30-40g glukozy może być niezła. Tylko czy ktoś to wcześniej próbował Ciekawi mnie czy można delikwenta mającego np 1 promil alkoholu doprowadzić tym do normalnego stanu (czyt: starzy się nie kapneli że pił )
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
|
25 cze 2007, o 14:32 |
|
|
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
czysta kofeina po spożyciu alkoholu?? IMHO to nie przejdzie
25 cze 2007, o 14:52 |
|
|
melon
|
Z tego co wcześniej napisali to kofeina pomaga:
Poza tym cytat z książki "Leki współczesnej terapii" wyd. 1985r.:
Na hyperszajsie też pisali o stymulantach jako środkach znoszących działanie alkoholu (z tym, że oni pisali o środkach większego kalibru np. amph).
|
25 cze 2007, o 23:11 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
Kofeina wcale nie otrzezwia - tzn. nie zmiejsza ilosci promili we krwi, ani tez nie dziala w podobny sposob
kofeine stosuje sie po to aby nie wpasc w stan snu narkotycznego, czy tez spiaczki
a zatem porazaniea ukladu oddechowego i czynnosci serca
po to wlasnie potrzeba jest kofeina aby dana osoba nie uswiadczyla zejscia smiertelnego na skutek paralizu ukladu oddechowego oraz mniesni serca
jesli chodzi o zmniejszenie ilsoci promili we krwii, to podaje sie np. fruktoze (40% 40 ml) oraz czasem insuline (20-30 jednostek w 2 dawkach) (oba dozylnie, przy czym przy insulinie przed jej podaniem podaje sie jeszcze glukoze 50-100 ml 40%) - oba zwiazki przyspieszaja metabolizm alkoholu
czasem tez stosuje sie srodku uspakajajace ale tylko w wypadku nadpobudliwosci ruchowej, ktora nastepuje przy nizszych stezeniach alkoholu we krwi
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
25 cze 2007, o 23:37 |
|
|
Ce-Ha
|
ja bym raczej niepolecił tej kofeiny w dużej ilości. alkochol podnosi ciśnienie i jak do organizmu dostanie sie kofeina co też podnosi ciśnienie to dlaniektórych może się żle skończyć.
pozdrawiam
|
25 cze 2007, o 23:50 |
|
|
melon
|
Sulik, ja wiem, że zmniejszyć stężenie alko we krwi nie jest łatwo (chyba, że ma ktoś w domu zestaw do hemoperfuzji przez węgiel aktywny ) i też nie o to mi chodzi.
Alkohol ma działanie depresyjne na OUN i zalicza się go do środków nasennych. Kofeina ma działanie antagonistyczne więc powinna znosić jego działanie.
PS: W ciężkich zatruciach etanolem stosuje się też fizostygminę. Jeżeli zatruty jest nieprzytomny to podanie mu 2-4mg fizostygminy dożylnie spowoduje, że "chorzy budzili się po kilku minutach i można było nawiązać z nimi logiczny kontakt słowny".
|
26 cze 2007, o 10:14 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
N-acetylocysteina jest ponoć bardzo skuteczna.... Niedługo będe acetylował cysteine, i sie sprawdzi, problem może być taki że sie utleni do cystyny, ale myśle że wodorosiarczyn da rade ją zredukować.....
|
26 cze 2007, o 11:28 |
|
|
melon
|
A wiesz może jak działa acetylocysteina w tym przypadku Czy ona znosi działanie etanolu, czy zmniejsza jego szkodliwość na wątrobe
PS: Swoją drogą jak chcesz robić tą acetylocysteine. Normalne acylowanie bezwodnikiem?
|
26 cze 2007, o 13:44 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
| | | | Cytuj: Za jeden z najlepszych środków na kaca uchodzi N-acetylocysteina - SHCH2CH(NHCOCH3)COOH - (NAC) dostępna w większości zachodnioeuropejskich aptek homeopatycznych, a od niedawna także w Polsce. NAC neutralizuje wolne rodniki tlenowe, które uwalniają się podczas rozkładu alkoholi.
Wolne rodniki to agresywne cząsteczki obwiniane o ponad 50 najróżniejszych dolegliwości. Jednym ze związków unieszkodliwiających je jest glutation. Po alkoholowej libacji jego moce przerobowe bywają jednak niewystarczające. Jeśli NAC w porę pospieszy z odsieczą, skutki przepicia bywają o wiele, wiele łagodniejsze.
- Słyszałem o przypadkach, kiedy jeden-dwa gramy tego specyfiku wystarczały, by w ciągu 20 minut przywrócić jasność umysłu - mówi Carl Waltenbaugh z Northwestern University w Chicago. NAC działa w sposób zbliżony do... sowich jajek. Pozostanie tajemnicą, w jaki sposób Pliniusz Starszy już 20 wieków temu wpadł na pomysł, by stosować je na kaca. Dopiero niedawno okazało się, że zawierają sporo cysteiny, aminokwasu niezbędnego do syntezy glutationu. | | | | |
Planuje spróbować na czystej cysteinie z Ac2O, prawdopodobnie bez stosowania atm. ochronnej częśc utleni sie do cystyny która również będzie reagować z Ac2O, więc planuje surowy produkt zadać NaHSO3 albo podsiarczynem i ekstrahować... Jak sie okaże ze działa to będe otrzymywał cystyne z włosów, acetylował i redukował..... zobaczymy co z tego będzie....
|
26 cze 2007, o 14:15 |
|
|
melon
|
No właśnie o tym, że stosuje się ją na kaca to wiem. Na razie nie mam problemów z kacem za często (jestem w twoim wieku), ale może też coś pokombinuje. Nie mam tylko cysteiny, reszta jest. Poza tym acetylocysteina jest w kilku lekach (np. ACC 200 Hot) i chyba nawet bez recepty. Będę w aptece to zapytam. Nie liczę tego, że od samego zapachu tego leku można się porzygać ale ponoć też są tabletki .
|
26 cze 2007, o 14:38 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
nie tak do konca
za duzo wegla musial bys do tego uzyc ;] absorbcja alkoholu etylowego na weglu to 2g C2H5OH na 10g C
wiec rzykladowo przy dawce zblizonej do smiertelnej - 6 - 8 g/kg [ dane z "toksykologi wspolczesnej" r. 1969 ]
przy masie czlowieka 70kg, daje nam okolo 2,1-2,8 kg wegla
zawsze mozna zastosowac tabletki typu K2C, czy tym podobne - tyle ze one dzialaja w trakcie picia,a juz nie pomagaja po piciu, tzn. jak zazyjesz juz na kacu to za pozno troche
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
26 cze 2007, o 14:40 |
|
|
melon
|
2KC to też raczej na kaca, a mi chodzi o to co w pierwszym poście tego tematu:
Czyli to co pewnie też ATB miał ma myśli, żeby po powrocie z jakiegoś ogniska nie mieć przypału przy rodzicach.
Zapach można dość skutecznie zneutralizować ssając liść laurowy.
|
26 cze 2007, o 15:05 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
Cysteine można otrzymać z cystyny, a tę przez hydrolizę ludzkich włosów W lekach na kaca NAC jest w małych ilościach i wszystko chyba na receptę..... Ogólnie chodzi o to że słyszałem jakoby duże dawki doprowadzały do normalnego stanu schlanego człowieka w dosć szybkim czasie Więc trzeba przetestować, a do tego potrzebna czysta NAC
|
26 cze 2007, o 15:12 |
|
|
melon
|
W lekach na kaca to może tego dużo nie ma, ale w wykrztuśnych jest do 600mg .
|
26 cze 2007, o 15:30 |
|
|
doomEL
Dołączył(a): 16 gru 2006, o 22:48 Posty: 105 Lokalizacja: Poznan
|
Powiem tak... zaczynaja sie wakacje i bedziemy mieli mnostwo czasu i okazji do beta testingu Problem w tym, ze z jakiegos powodu leki z cysteina sa sprzedawane na recepte.
(takie pytanie do modow. Czy moj poprzedni post w tym temacie zostal usuniety czy go poprostu nie wyslalem?)
_________________ - Zimno w ch**.
- A mi w rece!
Alternatywne Forum Gitarowe - www.gitara-online.pl
|
26 cze 2007, o 20:49 |
|
|
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
|
Z włosów... kiedyś sie bawiłem "w chemie włosów". Ładnie je***ło
|
26 cze 2007, o 21:22 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
Wole jak je*** niż wydziela sie cudownie pachnący choćby HCN..... Od czego wyciag zresztą Największym problemem jest czas całej operacji ale da rade...
|
26 cze 2007, o 21:41 |
|
|
melon
|
Też myślałem o tej syntezie, ale nie widzi mi się papranina z włosami. Kupe smrodu i nic więcej .
A swoją drogą jak chcesz to potem rozdzielić W keratynie jest 17% cysteiny.
|
26 cze 2007, o 22:19 |
|
|
doomEL
|
BTW sat... jak potrzebujesz troche wlosow, to sie zglos:D swoich nie oddam, bo ida na dready, ale mam pare zaprzyjaznionych zakladow:D oprocz tego mam takze kota i psa, wiec moga chodzic lyse:D
wracajac do tematu. dzisiaj gadalem z zaprzyjaznionym profesorem na akademii medycznej w warszawie. on jako chirurg ortopeda, mowil, ze w szpitalach uzywa sie witaminy c dozylnie. Pomaga to odzyskac trzezwosc umyslu. Tlumaczenia reakcji w krwi dokladnie nie pamietam, jednak nie jest ona taka prosta. chodzi o to ze sa pobudzane specjalne komorki w watrobie, ktore neutralizuja kwas octowy we krwi!
- A mi w rece!
|
27 cze 2007, o 22:54 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
Spoko Przeprowadzasz kwaśną hydrolizę keratyny (dobrze oczyszczone włosy). Brzmi to tak ze gotujesz włochy z HClem (dla 2 kilo jest to koło 140h) aż reakcja biuretowa jest negatywna. odsączasz, neutralizujesz NaOH i dodajesz octanu sodu do negatywnej próby papierka Kongo. Odstawiasz na 3 dni i odsączasz surową l-(!!)cysteine z dodatkiem cystyny i śmieci 9głównie tyrozyna) . odbarwiasz rr w HClu węglem i dodajesz znowu AcONa do negatywu na kongo.Po odstawieniu sączysz produkt i odmywasz gorącą wodąz restzek tyrozyny. Wydajnosć- 100g z 2 kg włosów więc całkiem nieźle
|
28 cze 2007, o 00:16 |
|
|
doomEL
|
jakos ci ufam i trzeba bedzie sprobowac, ale bede musial byc naprawde zdesperowany zeby sprobowac cos, myslac o tym ze otrzymales to z WLOSOW! a FE!
- A mi w rece!
|
2 lip 2007, o 00:37 |
|
|