Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Pomocy z C2H5OH:/!!! 
Autor Wiadomość

jeśli ktoś to napisał to sorki ze powtarzam ale niechciało mi sie czytać wszystkich postów ale z tego co mi wiadomo to na pogotowiu jak ktoś jest mocno zakręcony to podają takiemu delikwętowi glukoze i witamine C bo alkochol wypłukuje ją z organizmu.

25 mar 2007, o 15:29
Naprawdę nie polecam metody klina. Kiedyś przez tydzień się nią leczyłem i nie pomogło. Przereklamowane.

25 mar 2007, o 22:00

Wiem, Ze trochę odkopuje, ale są wakacje i temat jak najbardziej na czasie :wink: .
Chodzi mi o zastosowanie kofeiny w celu zniesienia działania alkoholu. Wydaje się, że mieszanka 300-400mg kofeiny i 30-40g glukozy może być niezła. Tylko czy ktoś to wcześniej próbował ?? Ciekawi mnie czy można delikwenta mającego np 1 promil alkoholu doprowadzić tym do normalnego stanu (czyt: starzy się nie kapneli że pił :wink: ) ??

25 cze 2007, o 14:32
@MODERATOR

czysta kofeina po spożyciu alkoholu?? IMHO to nie przejdzie

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

25 cze 2007, o 14:52

Z tego co wcześniej napisali to kofeina pomaga:
Pasterz napisał(a):
Mój kolega jak przesadzi porzadnie z alkoholem to żeby dojść do siebie wali sobie super mocną kawę i to mu pomaga(tzn. trzeźwieje w jakimś tam stopniu)

Poza tym cytat z książki "Leki współczesnej terapii" wyd. 1985r.:
Cytuj:
Kofeina (...) stosowana w ostrym zatruciu alkoholem

Na hyperszajsie też pisali o stymulantach jako środkach znoszących działanie alkoholu (z tym, że oni pisali o środkach większego kalibru np. amph).

25 cze 2007, o 23:11
@MODERATOR

Kofeina wcale nie otrzezwia - tzn. nie zmiejsza ilosci promili we krwi, ani tez nie dziala w podobny sposob

kofeine stosuje sie po to aby nie wpasc w stan snu narkotycznego, czy tez spiaczki
a zatem porazaniea ukladu oddechowego i czynnosci serca

po to wlasnie potrzeba jest kofeina aby dana osoba nie uswiadczyla zejscia smiertelnego na skutek paralizu ukladu oddechowego oraz mniesni serca

jesli chodzi o zmniejszenie ilsoci promili we krwii, to podaje sie np. fruktoze (40% 40 ml) oraz czasem insuline (20-30 jednostek w 2 dawkach) (oba dozylnie, przy czym przy insulinie przed jej podaniem podaje sie jeszcze glukoze 50-100 ml 40%) - oba zwiazki przyspieszaja metabolizm alkoholu

czasem tez stosuje sie srodku uspakajajace ale tylko w wypadku nadpobudliwosci ruchowej, ktora nastepuje przy nizszych stezeniach alkoholu we krwi

25 cze 2007, o 23:37

ja bym raczej niepolecił tej kofeiny w dużej ilości. alkochol podnosi ciśnienie i jak do organizmu dostanie sie kofeina co też podnosi ciśnienie to dlaniektórych może się żle skończyć.
pozdrawiam

25 cze 2007, o 23:50

Sulik, ja wiem, że zmniejszyć stężenie alko we krwi nie jest łatwo (chyba, że ma ktoś w domu zestaw do hemoperfuzji przez węgiel aktywny :wink: ) i też nie o to mi chodzi.

Alkohol ma działanie depresyjne na OUN i zalicza się go do środków nasennych. Kofeina ma działanie antagonistyczne więc powinna znosić jego działanie.

PS: W ciężkich zatruciach etanolem stosuje się też fizostygminę. Jeżeli zatruty jest nieprzytomny to podanie mu 2-4mg fizostygminy dożylnie spowoduje, że "chorzy budzili się po kilku minutach i można było nawiązać z nimi logiczny kontakt słowny".

26 cze 2007, o 10:14
Zasłużony dla forum

N-acetylocysteina jest ponoć bardzo skuteczna.... Niedługo będe acetylował cysteine, i sie sprawdzi, problem może być taki że sie utleni do cystyny, ale myśle że wodorosiarczyn da rade ją zredukować.....

26 cze 2007, o 11:28

A wiesz może jak działa acetylocysteina w tym przypadku ?? Czy ona znosi działanie etanolu, czy zmniejsza jego szkodliwość na wątrobe ??
PS: Swoją drogą jak chcesz robić tą acetylocysteine. Normalne acylowanie bezwodnikiem?

26 cze 2007, o 13:44
Zasłużony dla forum

Za jeden z najlepszych środków na kaca uchodzi
N-acetylocysteina - SHCH2CH(NHCOCH3)COOH -
(NAC) dostępna w większości
zachodnioeuropejskich aptek homeopatycznych, a
od niedawna także w Polsce. NAC neutralizuje
wolne rodniki tlenowe, które uwalniają się
podczas rozkładu alkoholi.

Wolne rodniki to agresywne cząsteczki obwiniane
o ponad 50 najróżniejszych dolegliwości. Jednym
ze związków unieszkodliwiających je jest
glutation. Po alkoholowej libacji jego moce
przerobowe bywają jednak niewystarczające.
Jeśli NAC w porę pospieszy z odsieczą, skutki
przepicia bywają o wiele, wiele łagodniejsze.

- Słyszałem o przypadkach, kiedy jeden-dwa
gramy tego specyfiku wystarczały, by w ciągu 20
minut przywrócić jasność umysłu - mówi Carl
Waltenbaugh z Northwestern University w
Chicago.
NAC działa w sposób zbliżony do... sowich
jajek. Pozostanie tajemnicą, w jaki sposób
Pliniusz Starszy już 20 wieków temu wpadł na
pomysł, by stosować je na kaca. Dopiero
niedawno okazało się, że zawierają sporo
cysteiny, aminokwasu niezbędnego do syntezy
glutationu.

Planuje spróbować na czystej cysteinie z Ac2O, prawdopodobnie bez stosowania atm. ochronnej częśc utleni sie do cystyny która również będzie reagować z Ac2O, więc planuje surowy produkt zadać NaHSO3 albo podsiarczynem i ekstrahować... Jak sie okaże ze działa to będe otrzymywał cystyne z włosów, acetylował i redukował..... zobaczymy co z tego będzie.... :wink:

26 cze 2007, o 14:15

No właśnie o tym, że stosuje się ją na kaca to wiem. Na razie nie mam problemów z kacem za często (jestem w twoim wieku), ale może też coś pokombinuje. Nie mam tylko cysteiny, reszta jest. Poza tym acetylocysteina jest w kilku lekach (np. ACC 200 Hot) i chyba nawet bez recepty. Będę w aptece to zapytam. Nie liczę tego, że od samego zapachu tego leku można się porzygać ale ponoć też są tabletki :wink: .

26 cze 2007, o 14:38
@MODERATOR

(chyba, że ma ktoś w domu zestaw do hemoperfuzji przez węgiel aktywny :wink: )

nie tak do konca :)
za duzo wegla musial bys do tego uzyc ;] absorbcja alkoholu etylowego na weglu to 2g C2H5OH na 10g C

wiec rzykladowo przy dawce zblizonej do smiertelnej - 6 - 8 g/kg [ dane z "toksykologi wspolczesnej" r. 1969 ]
przy masie czlowieka 70kg, daje nam okolo 2,1-2,8 kg wegla ;)

zawsze mozna zastosowac tabletki typu K2C, czy tym podobne - tyle ze one dzialaja w trakcie picia,a juz nie pomagaja po piciu, tzn. jak zazyjesz juz na kacu to za pozno troche

26 cze 2007, o 14:40

2KC to też raczej na kaca, a mi chodzi o to co w pierwszym poście tego tematu:
ATB napisał(a):
Wtam. W jaki prosty i w miare bezpieczny sposób zneutrazilować C2H5OH w krwi..czyli popularny etynolek :/ .Chodzi mi o zneutralizowanie albo przytłumienie efektów alkocholowych..czyli nietrzeźwości!!
Pozdro

Czyli to co pewnie też ATB miał ma myśli, żeby po powrocie z jakiegoś ogniska nie mieć przypału przy rodzicach.

Zapach można dość skutecznie zneutralizować ssając liść laurowy.

26 cze 2007, o 15:05
Zasłużony dla forum

Cysteine można otrzymać z cystyny, a tę przez hydrolizę ludzkich włosów ;) W lekach na kaca NAC jest w małych ilościach i wszystko chyba na receptę..... Ogólnie chodzi o to że słyszałem jakoby duże dawki doprowadzały do normalnego stanu schlanego człowieka w dosć szybkim czasie :) Więc trzeba przetestować, a do tego potrzebna czysta NAC

26 cze 2007, o 15:12

Słyszałem o przypadkach, kiedy jeden-dwa
gramy tego specyfiku wystarczały, by w ciągu 20
minut przywrócić jasność umysłu - mówi Carl
Waltenbaugh z Northwestern University w
Chicago.

W lekach na kaca to może tego dużo nie ma, ale w wykrztuśnych jest do 600mg :twisted: .

26 cze 2007, o 15:30

Powiem tak... zaczynaja sie wakacje i bedziemy mieli mnostwo czasu i okazji do beta testingu :D Problem w tym, ze z jakiegos powodu leki z cysteina sa sprzedawane na recepte.

(takie pytanie do modow. Czy moj poprzedni post w tym temacie zostal usuniety czy go poprostu nie wyslalem?)

Alternatywne Forum Gitarowe - www.gitara-online.pl

26 cze 2007, o 20:49
Zasłużony dla forum

Cysteine można otrzymać z cystyny, a tę przez hydrolizę ludzkich włosów ;) W lekach na kaca NAC jest w małych ilościach i wszystko chyba na receptę..... Ogólnie chodzi o to że słyszałem jakoby duże dawki doprowadzały do normalnego stanu schlanego człowieka w dosć szybkim czasie :) Więc trzeba przetestować, a do tego potrzebna czysta NAC

Z włosów... kiedyś sie bawiłem "w chemie włosów". Ładnie je***ło :lol:

26 cze 2007, o 21:22
Zasłużony dla forum

Wole jak je*** niż wydziela sie cudownie pachnący choćby HCN..... Od czego wyciag zresztą :) Największym problemem jest czas całej operacji ale da rade...

26 cze 2007, o 21:41

Też myślałem o tej syntezie, ale nie widzi mi się papranina z włosami. Kupe smrodu i nic więcej :lol: .

A swoją drogą jak chcesz to potem rozdzielić ?? W keratynie jest 17% cysteiny.

26 cze 2007, o 22:19

BTW sat... jak potrzebujesz troche wlosow, to sie zglos:D swoich nie oddam, bo ida na dready, ale mam pare zaprzyjaznionych zakladow:D oprocz tego mam takze kota i psa, wiec moga chodzic lyse:D

wracajac do tematu. dzisiaj gadalem z zaprzyjaznionym profesorem na akademii medycznej w warszawie. on jako chirurg ortopeda, mowil, ze w szpitalach uzywa sie witaminy c dozylnie. Pomaga to odzyskac trzezwosc umyslu. Tlumaczenia reakcji w krwi dokladnie nie pamietam, jednak nie jest ona taka prosta. chodzi o to ze sa pobudzane specjalne komorki w watrobie, ktore neutralizuja kwas octowy we krwi!

27 cze 2007, o 22:54
Zasłużony dla forum

Spoko :) Przeprowadzasz kwaśną hydrolizę keratyny (dobrze oczyszczone włosy). Brzmi to tak ze gotujesz włochy z HClem (dla 2 kilo jest to koło 140h) aż reakcja biuretowa jest negatywna. odsączasz, neutralizujesz NaOH i dodajesz octanu sodu do negatywnej próby papierka Kongo. Odstawiasz na 3 dni i odsączasz surową l-(!!)cysteine z dodatkiem cystyny i śmieci 9głównie tyrozyna) . odbarwiasz rr w HClu węglem i dodajesz znowu AcONa do negatywu na kongo.Po odstawieniu sączysz produkt i odmywasz gorącą wodąz restzek tyrozyny. Wydajnosć- 100g z 2 kg włosów więc całkiem nieźle :)

28 cze 2007, o 00:16

jakos ci ufam i trzeba bedzie sprobowac, ale bede musial byc naprawde zdesperowany zeby sprobowac cos, myslac o tym ze otrzymales to z WLOSOW! a FE!

2 lip 2007, o 00:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3