Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
nietrwałość 1,1-dioli 
Autor Wiadomość
**

Post nietrwałość 1,1-dioli
Ogólnie wiadomo że alkohole zawierajace 2 grupy -OH przy tym samym atomie węgla (formalnie nazwane tutaj 1,1-diolami) są nietrwałe i rozpadaja się na zw. karbonylowy i wodę. Zastanawia mnie reakcja redukcji k. karboksylowego wodorem, a dokładniej jej mechanizm. Czy nie jest czasami tak, że cząsteczka wodoru przyłącza się do wiązania C=O, powstaje 1,1-diol, który natychmiast rozpada się na aldehyd i wodę? PS. czy mozna wytłumaczyć tym nietwałość kwasu węglowego? Ma on przecierz 2 grupy -OH przy atomie C i rozpada się na CO2 czyli tak jakby zw. karbonylowy i wodę (sory że w organicznej pisze o H2CO3 ale po co zakładać sto tematów naraz :lol: ) Jak te reakcje wyjaśnić? Bardzo mnie to ciekawi :wink:

* * *
Kocham Chemie !! :)

15 sie 2007, o 21:21
**

eee H2CO3 i zw. organiczne to inne bajki man :p rozklad kwasu weglowego tym nie wytlumaczysz wedlug mnie, a wogole H2CO3 w praktyce jest bardzo malo. wiecej poprostu jest rozpuszczonego CO2 w H2O a nie jego reakcji z woda co daje w/w zwiazek ;)

a co do wodoru robiacego bara bara z =CO to calkiem mozliwe ale by trza bylo troche nad tym pomyslec i wyszukac jakies sensowne wytlumaczenie na tego typu zjawisko a mi sie teraz ne chce bo juz po 23:00 :lol:

15 sie 2007, o 23:12

Prezes: no własnie dlatego, że takie wspomniane gemdiole są zazwyczaj nietrwałe, kwas węglowy praktycznie nie istnieje w roztworze. Pomyliłeś przyczynę ze skutkiem :wink:

Należy też wspomnieć, że niektóre gemdiole są trwalsze niż ich "karbonylowi partnerzy". Np. w roztworze formaldehydu w wodzie występuje głównie właśnie gemdiol (wg McMurrego ok. 99,9% sic!).
Jeszcze ninhydryna, gemdiol chloralu, pewnie coś jeszcze się wynajdzie :D.

Chemix: Jesteś pewien, że kwasy karboksylowe można zredukować wodorem? Ja tak patrzę w moje "pedalskie tablice" (różowe adamantana), a tam zonk: kwasy karboksylowe nie redukują się wodorem na niklu.
Może w drastycznych warunkach, ale to pewnie z kwasu powstaje jakiś produkt pośredni, redukowany przez wodór (rodnik alkilowy z dekarboksylacji kwasu???).

Ale ja się nie znam :D

PS
Sorki za ogrom powtórzeń, ale inaczej nie potrafię.

forum biologiczno-chemiczne

16 sie 2007, o 00:37
@MODERATOR

eee H2CO3 i zw. organiczne to inne bajki man :p rozklad kwasu weglowego tym nie wytlumaczysz wedlug mnie, a wogole H2CO3 w praktyce jest bardzo malo. wiecej poprostu jest rozpuszczonego CO2 w H2O a nie jego reakcji z woda co daje w/w zwiazek Wink

podział na chemię nieorganiczną i organiczną jest kwestią bardzo umowną i nie ma właściwie żadnego uzasadnienia poza wygodą takiego rozwiązania ;) narysuj sobie kwas węglowy i sam powiedz czy nie mógłby to być związek "organiczny". ale niepokoi mnie coś innego - nietrwałość gem-dioli jest spowodowana głównie zawadą przestrzenną przy tetraedrycznej strukturze, tymczasem kwas węglowy ma wiązanie C=O i jest trójkątny, więc zawada nie jest chyba aż tak ekstremalna.. ale wystarczy żeby była dużo mniej korzystna niż układ CO2+H2O

wikipedia napisał(a):
It has since been shown, by theoretical calculations, that the presence of even a single molecule of water causes carbonic acid to revert to carbon dioxide and water fairly quickly. Pure carbonic acid is predicted to be stable in the gas phase, in the absence of water, with a calculated half-life of 180,000 years.

biorąc pod uwagę że woda, (a konkretnie H3O+ i OH-) jest w odwracalnej reakcji tworzenia gem-diolu autokatalizatorem to chyba ma to coś ze sobą wspólnego..

Cytuj:
a tam zonk: kwasy karboksylowe nie redukują się wodorem na niklu

też tej redukcji nigdzie nie mogę znaleźć, tylko coś takiego ;)

http://www.cem.msu.edu/~reusch/VirtualText/crbacid1.htm napisał(a):
Partial reduction of carboxylic acids directly to aldehydes is not possible, but such conversions have been achieved in two steps by way of certain carboxyl derivatives.

żeby zaszło protonowanie o którym mówisz Chemix to chyba by nam musiał ten H2 zdysocjować ;)

16 sie 2007, o 01:11
**

żeby zaszło protonowanie o którym mówisz Chemix to chyba by nam musiał ten H2 zdysocjować ;)

A może właśnie w taki sposób? Przecierz niepolarna cząsteczka H2 może ulec polaryzacji pod wpływem wiązania podwójego C=O, a następnie atom wodoru który zyskał cząstkowy ładunek dodatni przyłącza się do atomu tlenu który ma formalny ładunek wjemny wskutek przemieszczenia elektronów w grupie C=O spowodowanej różnicą elektroujemności węgla i tlenu, tworzy się karbokation który przyłącza jon H-. Byłaby to w takim razie addycja elektrofilowa, podobnie jak w przypadku C2H4 + Br2. Co wy na to ? :D

* * *
Kocham Chemie !! :)

16 sie 2007, o 13:06

Obawiam się, że H2 nie daje się tak łatwo spolaryzować.
Wodór do alkenów zazwyczaj się bardzo ciężko przyłącza bez obecności katalizatora. O ile się nie mylę, wodór absorbuje się na takim katalizatorze w postaci monowarstwy atomowego wodoru, podobnie alken.
Wydaje mi się, że grupa karbonylowa kwasu karboksylowego nie ma aż takiego powinowactwa do metali używanych w katalizatorach, jak to jest w przypadku alkenów, alkinów.

Zobaczymy co wyniknie z dyskusji, może wspólnymi siłami dojdziemy do rozwiązania :wink:

forum biologiczno-chemiczne

16 sie 2007, o 16:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]