Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
MnO2 rozpuściło się w wodzie? 
Autor Wiadomość

Post MnO2 rozpuściło się w wodzie?
Obrazek

Dobrze kombinuję? W zasadzie głównie chodzi mi o coś innego. Jak wiadomo MnO2 jest nierozpuszczalny w wodzie, a mi przy filtracji nic nie zostawało na sączku. O co chodzi? Środowisko było zbyt kwaśne? Dodam, że roztwór był brutnatny i nieprzejrzysty, a po dodaniu kwasu cytrynowego (taki miałem pod ręką) po chwili zrobił się bardziej przejrzysty i klarowny tak, że można było przejrzeć, co jest po drugiej stronie zlewki.

Nie wywalajcie tematu. Głównie chodzi mi o to, dlaczego MnO2 nie zostało na sączku. Jak reszta nie pasuje, to wyedytujcie posta i powiedzcie chociaż, czy równanie się zgadza. I dlaczego ewentualnie środowisko mogłoby zbyt kwaśne.

Dzięki z góry.

22 wrz 2007, o 02:18

Jak już coś piszesz to chociaż pisz poprawnie. "K-O-" i "K-Cl" to już przechodzi wszelkie granice... Poza pomyśl co się dzieje jak dodajesz kwasu cytrynowego...

22 wrz 2007, o 13:27

Wiem, że występuje wiązanie jonowe. Wymądrzasz się, ale póki co dalej nie wiem, co się stało. Kwas cytrynowy jest słaby, więc nic mi nie przychodzi do głowy, co mogło się stać poza tym, że powstała sól 2-amino-1-fenylopropan-1-onu. Zmiana odczynu? Co to ma za związek z MnO2? Ja nie skończyłem jeszcze Chemii na UG czy UMCS.

22 wrz 2007, o 14:34

Ja też nie skończyłem, ba nawet formalnie nie studiuję chemii i co z tego... :P

22 wrz 2007, o 17:15

22 wrz 2007, o 17:22

endure w tej reakcji to raczej powstanie MnCl2(albo cytrynian tylko, ze ja nie moge za bardzo zrozumieć twojego zapisu...) a nie MnO2

Cytuj:
"K-O-" i "K-Cl" to już przechodzi wszelkie granice...

Powiem krótko : LOL :lol: Nawet najbardziej jonowe wiązania mają w dużej mierze naturę kowalencyjną więc nie ma nic złego w takim zapisie.
Cytuj:
ba nawet formalnie nie studiuję chemii

To widać, a że masz o niej b.nikłe pojęcie dobitnie świadczy twój post nt. orbitali granicznych
http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php? ... ht=#117684
:lol:

26 wrz 2007, o 17:25

A dlaczego nie miałaby się utlenić grupa NH2?

26 wrz 2007, o 23:49

To widać, a że masz o niej b.nikłe pojęcie dobitnie świadczy twój post nt. orbitali granicznych
http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php? ... ht=#117684
:lol:[/quote]

No to proszę powiedz gdzie to rozumowanie jest błędne:P A nie sądzę, że mam nikłe pojęcie bo jakoś potrafię na te tematy dyskutować z ludźmi najepszymi na świecie jeśli chodzi o takie sprawy (czyt. np. Roald Hoffman, jeśli wiesz kto to jest:P)

29 wrz 2007, o 17:44

"... nawet najbardziej jonowe wiązania mają w dużej mierze naturę kowalencyjną więc nie ma nic złego w takim zapisie".

(pal licho z tym cytowaniem, każde forum jest inne)

I tutaj też się mylisz niestety...

29 wrz 2007, o 17:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]