w wiekim skrocie: kwas alginowy i jego sól są związkami pochodzenia naturalnego, dośc latwo dostepnymi, totez najczęściej pozyskuje sie ten kwas wlasnie ze źrodel naturalnych - wodorostów, a nie na drodze syntezy. Poniewaz jest to makrocząsteczka, a wlaściwie zespół makrocząsteczek (tzn. nie jest to jeden konkretny związek o zbudowany z ścisle określonej liczby atomów), więc trudno jest wyznaczyć jej t.top.
kwas: masa cząsteczkowa: 10 000 - 600 000
CAS No: 9005-32-7
alginian jest nierozpuszczalny w wodzie i rozp-nikach org, natomiast rozpuszcza sie w r-rach zasad (np. węglan sodu, NaOH). Chłonie jednak wode i pęcznieje, co jest wykorzystywane w przemysle (spożywczy, tekstylny, papierniczy, farmaceutyczny). Ma postać gumowatą -> nie za bardzo dla niego mozna wyznaczyc t.top
alginian sodu otrzymuje sie z kwasu alginowego.
tu masz troche info (in eng.):
http://en.wikipedia.org/wiki/Alginate