Znalezienie pdf na Organic Syntheses zajęło mi ca. 2 minuty. Synteza z gliceryny i KHSO4 / K2SO4. jest tam też wiele innych metod... Wpisz do /title contains/ "acrolein" i zaraz masz...
Tylko uważaj z tą akroleiną. To jest T+. Można bardzo małe ilości otrzymać przez destylację oleju rzepakowego. Pewnie zapytasz dlaczego coś silnie toksycznego jest w produkcie spożywczym? Ja odpowiadam że podczas ogrzewania oleju rzepakowego cała akroleina wyparowuje. Dlatego podczas smażenia wydziela się zazwyczaj nieprzyjemny, ostry, gryzący smród. Jeśli spożywamy olej do sałatek to lepiej używać słonecznikowego.
12 paź 2008, o 17:07
sativ
Zasłużony dla forum
Akroleina jest bardzo silna trucizną. Wiec zdecydowanie uważać. A powstaje przez rozkład olejów pochodzenia naturalnego które zawieraja troche gliceryny [w wysokiej temp. ulega 2 następującym po sobie dehydratacjom co prowadzi do powst. akroleiny]
jeśli chcesz używać akroleiny in situ jak w reakcji skraupa to najlepsza metodą jest gliceryna+ H2SO4, jesli chcesz otrzymywać czysta- dobry wyciąg.
12 paź 2008, o 19:01
szalony
Akroleina jest wyjątkowo "nieprzyjaznym odczynnikiem", silna trucizna, lotna ciecz, b. łatwopalna, tendencja do samorzutnej polimeryzacji, żrąca, nietrwała, niestabilna..
Nota bene można ją kupić w sigmie, cena jest do przeżycia.
12 paź 2008, o 19:52
Vicodin
Tu masz trywialnie prosty sposób na otrzymywanie akroleiny:
CH3O + HCHO -> [CH2=CHCHO] + H2O jak nie czaisz równania to słownie:
aldehyd octowy + formalina -> akroleina + woda
14 paź 2008, o 10:26
szalony
Vicodin napisał(a):
Tu masz trywialnie prosty sposób na otrzymywanie akroleiny: CH3O + HCHO -> [CH2=CHCHO] + H2O jak nie czaisz równania to słownie: aldehyd octowy + formalina -> akroleina + woda
Trywialnie prosty to on jest jak go spisujesz z wikipedii, masz może preparatykę ?
14 paź 2008, o 11:30
Thanatos
Vicodin napisał(a):
CH3O + HCHO -> [CH2=CHCHO] + H2O
a poza tym to ten Twój aldehyd octowy jakiś dziwny
CH3CHO + HCHO -> [CH2=CHCHO] + H2O
16 paź 2008, o 01:41
Vicodin
Thanatos napisał(a):
a poza tym to ten Twój aldehyd octowy jakiś dziwny CH3CHO + HCHO -> [CH2=CHCHO] + H2O
To błąd w encyklopedii. Ja bezmyślnie przepisałem. A ten sposob to nie z wikipedii tylko encyklopedia techniki - chemia. Bodajże PWN. Ja nie zapomne to wrzuce zdjęcia.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości