mam pytanie... jak można otrzymać cykloalken?
nie chodzi mi o jakieś skomplikowane metody...
w zeszycie mam zapisane, że cykloalkeny otrzymuje się podobnie do cykloalkanów i no właśnie, nie wiem jak (cykloalkany z alkanów o podstawionych fluorowcem skrajnych węglach)
a cykloalkeny w takim razie?
31 sty 2009, o 12:54
Marek
*
Dołączył(a): 4 wrz 2004, o 09:40 Posty: 115 Lokalizacja: dworzec centralny Warszawa
Zależy też jakie cykloalkeny.
Można je np. otrzymać z cykloalkoholi, czy halogenków cylkoalkanów w wyniku reakcji eliminacji.
Można również cykloalkan poddać reakcji odwodornienia stosując stechiometryczny odcynnik odwadarniający np. DDQ.
Można również cyklizować odpowiednie związki bifunkcyjne. Np. 1,4-dibromo-1-heksen poprzez odczynnik Grignarda można cyklizować do cykleheksenu. Wadą tych reakcji jest to, że konkurencyjnie przebiegają reakcje oligomeryzacji.
Można też wykorzystać reakcję Dielsa-Adleta np. eten+1,3-butadien=cykloheksen.
To takie najbardziej podstawowe metody, w literaturze opisane jest tego dużo więcej.
_________________ la mayyitan ma qadirun yatabaqa sarmadi
fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi
31 sty 2009, o 15:44
Marek
*
Dołączył(a): 4 wrz 2004, o 09:40 Posty: 115 Lokalizacja: dworzec centralny Warszawa
Przepraszam, powinno być 1,6-dibromo-1-heksen.
_________________ la mayyitan ma qadirun yatabaqa sarmadi
fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi
31 sty 2009, o 15:45
Latoszek
można wziąść chlorowcopochądną alkenu tylko żeby ten podstawnik był na samych końcach i odziałas ca to cynkeim i powstanie żądany cykloalken;p
4 lut 2009, o 23:55
Kolotko_Tanker
Obydwie nazwy są poprawne, chociaż IUPAC według najnowszej wersji zaleca wersje Marka
7 lut 2009, o 01:54
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Thanatos napisał(a):
Obydwie nazwy są poprawne, chociaż IUPAC według najnowszej wersji zaleca wersje Marka
Chyba odwrotnie, tak mi się wydaje. Tokarzewski (wyd. 1970) pisze o 2-butenie, natomiast McMurry (2000 cuś) pisze o but-2-enie
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
7 lut 2009, o 09:11
Thanatos
Faktycznie, sprawdziłem. A że formy 2-buten są poprawniejsze, twierdził mój prowadzący ćwiczenia z organiki, ale widać każdy z nich żyję własną datą
7 lut 2009, o 12:30
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
cyklopenten i cykloheksen (mam poważne wątpliwości co do cyklobutenu) możesz otrzymać traktując ester malonowy 1,4- , 1,5- i 1,6-dibromoaklanem. Powstały cykliczny diester ogrzewasz z kwasem, wtedy uzyskasz cykliczny kwas karboksylowy, który wystarczy zestryfikowac czymkolwiek(metanol,etanol), zredukować LiAlH4, przeprowadzić w halogenek i poddać eliminacji halogenowodoru wobec stęż. KOH w etanolu. Tą metodą możesz również otrzymać podstawione w pierścieniu cykloalkeny.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości