Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Reakcje z metylolitem 
Autor Wiadomość

Post Reakcje z metylolitem
Niektóre substancje nie reagują ze związkami Grignarda, ale reagują z metylolitem albo butylolitem. Chodzi mi o mechanizm reakcji. Czy dla cykloheksanonu wyglądałoby to tak:

Obrazek

?

24 sie 2009, o 09:52
Nauczyciel

Związki Grignarda są podobne do związków litoorganicznych typu butylo-, czy metylolitu. Są silnie nukleofilowe, ze względu na dużą gęstość elektronową przy atomie węgla. Tylko, czy przypadkiem te pierwsze nie są bardziej reaktywne?

W tym przypadku oczekiwałbym takiego właśnie produktu reakcji.

24 sie 2009, o 21:52
Zasłużony dla forum

Związki litoorganiczne są o wiele bardziej zasadowe, przy jednoczesnej dużej nukleofilowości jak kolega wspomiał. Metylolit jest bardziej reaktywny od butylolitu.(n) Zw. magnezoorganiczne są mniej reaktywne niż ich "litowe" odpowiedniki, ale są o wiele bardziej przyjemne w pracy ;) Zdecydowanie prostsza synteza, mniej niebezpieczne w pracy....

Reakcja którą opisałeś powinna zachodzić w taki sposób, ale przy tak reaktywnych zwiazkach wszystko sie może zdarzyć zależnie od rozpuszczalnika, warunków etc....

Jeśli chodzi o zast. litoorg. o wiele wygodniejsze są zw. Glimana- dialkilomiedziany litowe.

24 sie 2009, o 22:34

Generalnie chodzi mi o przejście cykloheksanon -> metylenocykloheksan (czyli grupy R1 i R2 to wodory w tym przypadku). Ale czy to wystarczy, czy tutaj jest potrzebny jednak metylolit także jako substrat (lub podobny związek)? Jeśli chodzi o rozpuszczalnik, to wydaje mi się, że akurat eter dietylowy będzie odpowiedni (oczywiście mam na uwadze, że jest skrajnie łatwopalny, ale założenie z góry jest takie, że warunki są odpowiednie). Chyba że jakiś bardziej odpowiedni rozpuszczalnik byłby w tej sytuacji? (w sumie czysto teoretycznie, bo etyl dietylowy będzie łatwodostępny). Czy reakcja będzie wyglądała tak?

Obrazek

A jeśli jednak jeszcze potrzebny jest np. metylolit, to jak tutaj będą wyglądały produkty? Bo nie widzę w ogóle, do czego metylolit miałby się tutaj przydać. Schemat takiej reakcji Wittiga na pewno jest w porządku dla ketonów niecyklicznych, ale nie wiem, czy tam samo wszystko będzie wyglądało dla cykloheksanonu. No i czy metylenotrifenylofosforan mógłby być zastąpiony jakimś prostszym reagentem Wittiga?

PS. Jeśli coś nie tak z nazwami reagentów, to z góry przepraszam, ale łatwiej mi nazywać związki po angielsku i może jakieś tłumaczenie jest nieudolne. ;)

3 sty 2010, o 14:19
Nauczyciel

To jest podręcznikowa reakcja Wittiga - oczekiwany produkt powstaje z niezłą wydajnością w r-rze THF.
Z metylolitem powstanie 1-metylocykloheksanol, który po eliminacji H2O da mieszaninę produktów, które trzeba rozdzielić, więc lipa.

4 sty 2010, o 20:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]