Generalnie chodzi mi o przejście cykloheksanon -> metylenocykloheksan (czyli grupy R1 i R2 to wodory w tym przypadku). Ale czy to wystarczy, czy tutaj jest potrzebny jednak metylolit także jako substrat (lub podobny związek)? Jeśli chodzi o rozpuszczalnik, to wydaje mi się, że akurat eter dietylowy będzie odpowiedni (oczywiście mam na uwadze, że jest skrajnie łatwopalny, ale założenie z góry jest takie, że warunki są odpowiednie). Chyba że jakiś bardziej odpowiedni rozpuszczalnik byłby w tej sytuacji? (w sumie czysto teoretycznie, bo etyl dietylowy będzie łatwodostępny). Czy reakcja będzie wyglądała tak?
A jeśli jednak jeszcze potrzebny jest np. metylolit, to jak tutaj będą wyglądały produkty? Bo nie widzę w ogóle, do czego metylolit miałby się tutaj przydać. Schemat takiej reakcji Wittiga na pewno jest w porządku dla ketonów niecyklicznych, ale nie wiem, czy tam samo wszystko będzie wyglądało dla cykloheksanonu. No i czy metylenotrifenylofosforan mógłby być zastąpiony jakimś prostszym reagentem Wittiga?
PS. Jeśli coś nie tak z nazwami reagentów, to z góry przepraszam, ale łatwiej mi nazywać związki po angielsku i może jakieś tłumaczenie jest nieudolne.