Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Heliantyna - oranż metylowy 
Autor Wiadomość

Post Heliantyna - oranż metylowy
Obrazek

Mam pytanie odnośnie syntezy tego związku z podstawowych substratów takich jak:
-kwas siarkowy(VI)
-Azotan (III) sodu
-Wodortlenek sodu
-Kwas solny
-benzen
-fenylodimetyloamina
-chlor
-amoniak
I w jakiej kolejności miałbym przeprowadzać kolejne reakcje domyślam się że tak.

Najpierw sulfonuje benzen kwasem siarkowym i otrzymuje wodorosiarczan benzylu. Następnie przeprowadzam reakcje wodorosiarczanu benzylu z NaOH aby otrzymać benzylosiarczan sodowy.
Jedną część już mam. teraz wprowadzam do pierścienia jeden atom chloru przu użyciu katalizatora chlorku żelaza (III). Grupa sulfonowa kieruje mi podstawnik w położenie para. następnie zastępuje chlor grupą NH2 działając amoniakiem. mamy już jeden człon naszej układanki. Nastęnie przeprowadzamy diazowanie i sprzężenie tej cząsteczki z cząsteczką fenylodimetyloaminy i mamay oranż metylowy.

Jestem powiedzmy początkujący w dziedzinie chemii organicznej więc proszę wytykajcie mi błędy :D

GG:3716505

18 kwi 2006, o 14:54
@GŁÓWNY MODERATOR

Na pewno najpierw nie otrzymujesz wodorosiarczanu benzylu... Chyba chodziło tobie o kwas benzenosulfonowy. Poza tym grupa sulfonowa kieruje w położenie meta, bo wyciąga elektrony. So sulfonowania potrzebujesz oleum - w stężonym kwasie siarkowym idzie dość kiepsko. Reakcja amoniaku z kwasem m-chlorobenzenosulfonowym nie pójdzie - otrzymasz sól amonową tego kwasu. Pod bardzo wysokim ciśnieniem jakiś tam procent może przereagować, ale będzie to w fazie gazowej i się mocno pokisi - generalnie reakcja nie do laboratorium. Aby wprowadzić grupę aminową, najczęściej nitrujemy, a następnie redukujemy grupę nitrową do aminy za pomocą Fe / H+.

Ja myślę że lepiej byłoby wyjść z aniliny, zabezpieczyć bezwodnikiem octowym, sulfonować, potem odbezpieczyć w warunkach zasadowych. Potem diazowanie z NaNO2 w HCl i dodajemy do N,N-dimetyloaniliny (fenylodimetyloaminy). Mamy heliantynę. Nie jestem tylko pewien tego sulfonowania. Ktoś ma inny pomysł?

Ostatnio edytowano 18 kwi 2006, o 21:38 przez Tweenk, łącznie edytowano 1 raz

18 kwi 2006, o 21:33

Acetanilid jest produktem handlowym w podobnej cenie jak anilina, takze szkoda chyba Ac2O na zabezpieczanie:)

18 kwi 2006, o 21:38
@GŁÓWNY MODERATOR

Widziałem chyba w Boydzie, że da się prowadzić grupę -SO3- do związku przez diazoniowanie - jak to zrobić??

18 kwi 2006, o 22:21
Zasłużony dla forum

Nitrobenzen-->nitrozobenzen-->fenylohydroksyloamina-->anilina-->kwas sufloanilinowy(który dwuazujesz)

sól dwuazoniowa--sprzeganie z dimetyloaniliną-->heliatyna

heliatyne przekształcasz w sól sodowa i masz oranżyk
Mam nadzieje ze nie pomieszałem nic :wink:

Pozdro

18 kwi 2006, o 22:50

Tweenk -> to jest odmiana reakcji Sandmeyera - bierzesz wodorosiarczyn miedzi(I) zamiast powiedzmy chlorku miedzi(I).

sativ-> oprocz kwasu sulfanilowego ktory chcemy sprzegac tam nam sie zrobi troche izomeru orto, co nam troche wydajnosc psuje:)

18 kwi 2006, o 22:57

podczas przemysłowego otrzymywania metylooranzu stosuje się właśnie reakcje diazowanego kwasu sulfanilowego z dimetyloaniliną. Kwas ten, jak kolega Sativ słusznie zauważył otrzymuje się z aniliny poprzez spiekanie jej siarczanu, w wyniku którego następuje przegrupowanie, a surowy kwas oczyszcza się przez przekrystalizowanie z gorącej wody otrzymując dość dobra wydajność. I jestem zdania że kombinowanie z acetanilidem zakrawa na zbędne bawienie sie z chemia niż na podejście mające na celu otrzymanie tego wskaźnika. Po co robić cos trudniej skoro da sie łatwo?

23 kwi 2006, o 21:07

Dla celów dydaktyczno-doświadczalnych :D i jak to określiłeś zabawy z chemią :D

GG:3716505

23 kwi 2006, o 21:29
Zasłużony dla forum

Jezeli chodzi o barwniki- nie jest potrzebne ich dużo... jak zrobisz 5g oranżu to starczy Ci na następną kadencję rządu....(no, chyba ze będzie to samo co teraz- szopka :? )

Dlatego wydajność większego wpływu nie bedzie mieć...

Ale nawet, o ile dobrze pamietam jeśli sulfonowanie prowadzi sie tak około 200* przez pare godzin, to wydajnosć najgorsza nie jest...

A to co napisałem jest prawie banalne nawet przy podstawowym wyposażeniu....

No chyba że ta synteza ma być "dla przyjemności syntezy" :wink:

Pozdro

23 kwi 2006, o 21:29

mam wielkie pytanie czy ktoś mógłby mnie poratować jakimś materiałem na temat diazoniowania i na temat przekształcenia soli diazoniowych w chlorki?? bardzo proszę o wysłanie materiałów jakichkolwiek na mail: [email protected]
wielkie dzięki za wszelką pomoc[/i]

6 sty 2010, o 19:35

Sprecyzuj o jakie dokładnie materiały Ci chodzi.
Tak najogólniej, to działa się na sól diazoniową CuCl. Aha i reakcja nazywa się diazowanie.

6 sty 2010, o 23:08

chodzi mi o jakiekolwiek materiały z tym związane i jeśli chodzi o precyzję to w wielu książkach pisze diazonowanie a w innych diazoniowanie...

6 sty 2010, o 23:42

aha bardzo bym była wdzięczna jeśliby te materiały miały mechanizmy :)...z góry dziękuję

6 sty 2010, o 23:43

Ja mam pytanie dotyczące samego barwnika; czy ma ktoś może widma metylooranżu w zakresie widzialnym w zależności od pH? Może jakieś materiały źródłowe na ten temat? Byłbym bardzo wdzieczny

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

7 sty 2010, o 01:39
*

Ja mam pytanie dotyczące samego barwnika; czy ma ktoś może widma metylooranżu w zakresie widzialnym w zależności od pH? Może jakieś materiały źródłowe na ten temat? Byłbym bardzo wdzieczny

Tu jest kilka (3):

http://www.usca.edu/chemistry/spectra/metorng.htm

a tym je otworzysz:

http://www.edax.com/service/spectrum.cfm

9 sty 2010, o 05:46

Wielkie dzięki, chociaż mam mały problem z otwarciem plików. Otóż przy otwieraniu programu, który mi poleciłeś wyświetla sie komunikat:

<center>An Unsupported Action Was Attepted </center>

i wszystko wisi pożerając jednocześnie 92-95% mocy obliczeniowej procka (Sempron 2GHz). Wobec tego, jeśli mogę, to prosiłbym o te dane w postaci np. pdf czy jpg.
Z góry dziękuję

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

13 sty 2010, o 01:48

mógłby mnie ktoś poratować mechanizmem reakcji syntezy oranżu?

13 lis 2011, o 21:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]