mam problem z dba. potrzebuję pilnie wiadomości odnośnie czy dibenzylidenoaceton reaguje z KMnO4 i dlaczego oraz jak przebiega krystalizacja tego związku i jaki produkt powstanie w reakcji dibenzylidenoacetonu z chlorowodorem. błagam o pomoc! pozdrawiam
5 lis 2011, o 19:27
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
dba
z KMnO4 .. jak już by reagował to w środowisku kwaśnym z utlenieniem się do mieszaniny kwasów ( obecność dwóch podwójnych wiązań i grupy ketonowej),krystalizacja zaś najpierw tworzą się oba izomery a następnie po oczyszczeniu i powtórnej krystalizacji z octanu etylu tworzy się kryształy izomeru trans .., a z HCl ... raczej nastąpiłoby tylko przyłączenie HCl do wiązań podwójnych...... Najlepiej jak sprawdzisz obie sprawy doświadczalnie tu masz więcej podane o nim....http://www.chorg.p.lodz.pl/preparatyka/ ... idenoa.pdf
6 lis 2011, o 20:45
Jadzia
dba
dziękuję bardzo, zawsze to parę informacji więcej wiem o tym związku niestety nie mogę na zajęciach przystąpić do doświadczeń z dba póki nie wykaże się wiedzą teoretyczną
a może uzyskam jeszcze informację czy dba przereaguje z metanolem i dlaczego oraz reakcje benzenu?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 32 gości