Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Dibenzylidenoaceton 
Autor Wiadomość

Post Dibenzylidenoaceton
mam problem z dba. potrzebuję pilnie wiadomości odnośnie czy dibenzylidenoaceton reaguje z KMnO4 i dlaczego oraz jak przebiega krystalizacja tego związku i jaki produkt powstanie w reakcji dibenzylidenoacetonu z chlorowodorem. błagam o pomoc! pozdrawiam :)

5 lis 2011, o 19:27

Post dba
z KMnO4 .. jak już by reagował to w środowisku kwaśnym z utlenieniem się do mieszaniny kwasów ( obecność dwóch podwójnych wiązań i grupy ketonowej),krystalizacja zaś najpierw tworzą się oba izomery a następnie po oczyszczeniu i powtórnej krystalizacji z octanu etylu tworzy się kryształy izomeru trans .., a z HCl ... raczej nastąpiłoby tylko przyłączenie HCl do wiązań podwójnych...... Najlepiej jak sprawdzisz obie sprawy doświadczalnie :) tu masz więcej podane o nim....http://www.chorg.p.lodz.pl/preparatyka/ ... idenoa.pdf

6 lis 2011, o 20:45

Post dba
dziękuję bardzo, zawsze to parę informacji więcej wiem o tym związku :) niestety nie mogę na zajęciach przystąpić do doświadczeń z dba póki nie wykaże się wiedzą teoretyczną :(
a może uzyskam jeszcze informację czy dba przereaguje z metanolem i dlaczego oraz reakcje benzenu? :)

7 lis 2011, o 00:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]