mam następujący problem. Dysponuję stężonym ługiem sodowym w którym są rozpuszczone związki o charakterze cukrów. Ma może ktoś pomysł jak je stamtąd wyciągnąć? Wiem, logicznym pomysłem jest neutralizacja, a następnie przepuszczenie r-ru przez anionit i kationit. Miałbym r-r cukrów w wodzie demi. Niestety aktualnie nie mam pod ręką potrzebnych żywic a lekko gonią mnie terminy.. Jakieś pomysły?
Myślałem o ewentualnej derywatyzacji i ekstrakcji, ale obawiam się o wpływ nieorganiki na przebieg reakcji. Istnieje szansa, że prowadząc reakcję w układzie dwufazowym nieorganika wysoli mi z fazy wodnej produkty do fazy organicznej co jest korzystne i wszystko fajnie się uda.. Nie ukrywam jednak, że najlepiej gdybym odzyskał cukry w postaci niezmienionej
27 lip 2014, o 18:52
chemik23
@MODERATOR
Re: Cukry
1. jakie cukry?? 2. cukry proste nie rozpuszczają się w etanolu metanolu a NaOH już tak.
_________________ Chemik 23
2 lut 2015, o 19:50
Finkur
**
Re: Cukry
W twoim roztworze jest cały miks różnych cukrów oraz produktów ich izomeryzacji i reakcji obejmujących m.in. skracanie łańcucha. Taka np. glukoza w zasadach przekształca się we fruktozę, mannozę, erytrozę, aldehyd glicerynowy i wiele innych cukrów.
Rozpuszczalniki nieorganiczne cukrów raczej nie wyciągną, chyba żeby je jakoś wysolić.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości