Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 
Katalityczne utlenianie etanolu 
Autor Wiadomość

Post Katalityczne utlenianie etanolu
Cześć
To moje kolejne pytanie, mam nadzieję, że temat rozwinie się tak fajnie jak z kwasem siarkowym, który już mam :) Chodzi mi o katalityczne utlenianie etanolu. Chcę otrzymać aldehyd octowy, żeby otrzymać bezwodnik octowy. Jakiego katalizatora użyć?
Z góry dzięki za odpowiedź :)

4 lip 2013, o 13:49

Post Re: Katalityczne utlenianie etanolu
Pierwsze, zasadnicze pytanie: Czy nie lepiej kupić?

Ponoć podczas reakcji etanolu z CuO powstaje kwas octowy...

Albo dodać dwuchromianu potasu do etanolu i wkraplać H2SO4...
http://www.vmc.org.pl/index.php/organic ... rzymywanie
Tego drugiego lepiej nie testuj bo może wybuchnąć:(

Ps. Nie warto "marnować" etanolu do takich celów! Do czego jest Ci potrzebny stężony kwas octowy? Nie wystarczy 80% (ok.15zł/1l)

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

4 lip 2013, o 16:15

rtecwet napisał(a):
Pierwsze, zasadnicze pytanie: Czy nie lepiej kupić?

Ponoć podczas reakcji etanolu z CuO powstaje kwas octowy...

Albo dodać dwuchromianu potasu do etanolu i wkraplać H2SO4...
http://www.vmc.org.pl/index.php/organic ... rzymywanie
Tego drugiego lepiej nie testuj bo może wybuchnąć:(

Ps. Nie warto "marnować" etanolu do takich celów! Do czego jest Ci potrzebny stężony kwas octowy? Nie wystarczy 80% (ok.15zł/1l)

poprosu jestem tym zainteresowany :)

4 lip 2013, o 18:34
**

Bezwodnik octowy jest prekursorem do produkcji narkotyków i materiałów wybuchowych, więc różne służby mogłyby nieprzychylnym okiem patrzeć na taki odczynnik. Lepiej kupić stężony kwas octowy. Jak nie chcesz kupować, to możesz zrobić w inny sposób. Gotujesz elektrolit samochodowy, z czasem osiągniesz stężenie powiedzmy 70-80%. Wyżej lepiej nie wchodzić. Robisz sobie octan sodu ze zwykłego octu (najprościej z octu i sody oczyszczonej), a potem kwasem zalewasz wykrystalizowaną sól i destylujesz. Pamiętaj, że stężony kwas octowy potrafi przenikać przez lateksowe rękawiczki powodując trudno gojące się rany.

4 lip 2013, o 21:48

Finkur napisał(a):
Bezwodnik octowy jest prekursorem do produkcji narkotyków i materiałów wybuchowych, więc różne służby mogłyby nieprzychylnym okiem patrzeć na taki odczynnik. Lepiej kupić stężony kwas octowy. Jak nie chcesz kupować, to możesz zrobić w inny sposób. Gotujesz elektrolit samochodowy, z czasem osiągniesz stężenie powiedzmy 70-80%. Wyżej lepiej nie wchodzić. Robisz sobie octan sodu ze zwykłego octu (najprościej z octu i sody oczyszczonej), a potem kwasem zalewasz wykrystalizowaną sól i destylujesz. Pamiętaj, że stężony kwas octowy potrafi przenikać przez lateksowe rękawiczki powodując trudno gojące się rany.

ok sprawdzę :) a co powiesz na zatężąnie octu (to przecież kwas octowy 10%) przez gotowanie. CH3COOH ma przecież wyższą temperaturę wrzenia niż woda

4 lip 2013, o 22:05
**

ŁukaszK napisał(a):
Finkur napisał(a):

ok sprawdzę :) a co powiesz na zatężąnie octu (to przecież kwas octowy 10%) przez gotowanie. CH3COOH ma przecież wyższą temperaturę wrzenia niż woda

Ma wyższą temperaturę, ale gotowanie zbyt dobrym pomysłem nie jest. Raz, że nie zatężysz od razu do 80% tylko powiedzmy sobie szczerze 25-30% i proces będziesz musiał powtarzać z dokładną kontrolą temperatury. Do tego licz się z tym, że wydajność za duża nie będzie, bo sporo kwasu octowego też wyparuje tworząc naprawdę ostrą woń w kuchni, czy gdzie to masz zamiar robić. Dużo lepiej już albo kupić, albo robić tą metodą, co pokazywałem.

5 lip 2013, o 09:33
**

Ewentualnie możesz utlenić etanol biologicznie, tzn. przepuszczać etanol przez wiórki z drewna bodajże buku, a bakterie zajmą się utlenieniem etanolu do etanalu i jego utlenieniem do kwasu etanowego (octowego), co spowoduje, że będziesz miał roztwór całkiem stężony. Tylko nie jestem pewien, czy zadziała to na tak stężonym etanolu. Kiedyś tak na wsiach robiono, ale na roźcieńczonych roztworach etanolu (np. wino). Powiem tak. Jak nie zobaczysz to się nie dowiesz.

5 lip 2013, o 09:36

Finkur napisał(a):
Ewentualnie możesz utlenić etanol biologicznie, tzn. przepuszczać etanol przez wiórki z drewna bodajże buku, a bakterie zajmą się utlenieniem etanolu do etanalu i jego utlenieniem do kwasu etanowego (octowego), co spowoduje, że będziesz miał roztwór całkiem stężony. Tylko nie jestem pewien, czy zadziała to na tak stężonym etanolu. Kiedyś tak na wsiach robiono, ale na roźcieńczonych roztworach etanolu (np. wino). Powiem tak. Jak nie zobaczysz to się nie dowiesz.

Znam tą metodę biochemiczną. Jednak nie do końca wiem jak to zrobić. Można to zrobić z innego drewna? Czyli mam zostawić to na szalce Petriego?

5 lip 2013, o 09:48

To chcesz otrzymać aldehyd czy kwas? Bo to różnica... Utlenianie etanolu za pomocą np. chlorochromianu pirydyny do aldehydu. Inne popularne utleniacze jak choćby KMnO4 utleniają do kwasu karboksylowego, ciężko to zatrzymać na etapie aldehydu (o ile w ogóle się da...)

Choć trochę dziwne to pytanie, po co utleniać etanol drogimi odczynnikami jeśli aldehyd octowy jest łatwo dostępny i tani jak barszcz? To tak jakby bawić się w destylację wódki po to aby otrzymać wodę :) :)

5 lip 2013, o 09:55

Farekk napisał(a):
To chcesz otrzymać aldehyd czy kwas? Bo to różnica... Utlenianie etanolu za pomocą np. chlorochromianu pirydyny do aldehydu. Inne popularne utleniacze jak choćby KMnO4 utleniają do kwasu karboksylowego, ciężko to zatrzymać na etapie aldehydu (o ile w ogóle się da...)

Choć trochę dziwne to pytanie, po co utleniać etanol drogimi odczynnikami jeśli aldehyd octowy jest łatwo dostępny i tani jak barszcz? To tak jakby bawić się w destylację wódki po to aby otrzymać wodę :) :)

chcę otrzymać kwas :) do jakiego kwasu karboksylowego? metanokarboksylowego (octowego)?

5 lip 2013, o 10:09

Jeśli chcesz otrzymać kwas to utleniać przy pomocy KMnO4 z dodatkiem H2SO4... Albo K2Cr2O7

Taki temat już był na forum

5 lip 2013, o 10:23

Farekk napisał(a):
Jeśli chcesz otrzymać kwas to utleniać przy pomocy KMnO4 z dodatkiem H2SO4... Albo K2Cr2O7

Taki temat już był na forum

mówisz o burzy w probówce?:)

5 lip 2013, o 10:24
**

W "Elementarzu Chemii Organicznej" Sękowskiego masz to dokładnie opisane. Jak zostawisz na szalce Petriego to ci lotny etanol odparuje. Po prostu bierzesz lejek, wiórki buku jak się nie mylę i kilka razy przelewasz denaturat. Potem możesz jeszcze odbarwić go węglem aktywnym. Inne drewno to nie wiem czy zadziała, wiem, że na drewnie bukowym jest najwięcej odpowiednich bakterii. Spróbuj, może z innymi też zadziała, ale ręki nie daję. Ta metoda jest prosta i nie potrzebujesz ani cennych utleniaczy ani kwasu siarkowego ani niepotrzebnej destylacji.

5 lip 2013, o 10:27

Finkur napisał(a):
W "Elementarzu Chemii Organicznej" Sękowskiego masz to dokładnie opisane. Jak zostawisz na szalce Petriego to ci lotny etanol odparuje. Po prostu bierzesz lejek, wiórki buku jak się nie mylę i kilka razy przelewasz denaturat. Potem możesz jeszcze odbarwić go węglem aktywnym. Inne drewno to nie wiem czy zadziała, wiem, że na drewnie bukowym jest najwięcej odpowiednich bakterii. Spróbuj, może z innymi też zadziała, ale ręki nie daję. Ta metoda jest prosta i nie potrzebujesz ani cennych utleniaczy ani kwasu siarkowego ani niepotrzebnej destylacji.

ok, a gdyby okryć szalkę petriego?

5 lip 2013, o 10:58
**

Gdybyś zakrył ją, to bakterie utleniające etanol nie miałyby mało tlenu i by nie utleniły go w pełni. Najlepiej jak mówiłem przepuścić przez wiórki, ewentualnie kupić.

5 lip 2013, o 11:35

Fajnie skoro się tak da... trzeba by się wybrać do lasu - z piłą motorową :):)

Jakie stężęnie można uzyskać poprzez przelewanie przez te wiórki?

Zapraszam

5 lip 2013, o 17:39
**

Pewnie kilkukrotne przelanie dałoby dosyć wysoką wydajność (myślę o 90-95%) o ile tak stężony etanol nie zabiłby bakterii z rodzaju Acetobacter. Przemysłowa produkcja spożywczego octu polega na przepuszczaniu przez wiórki buku roźcieńczonego spirytusu. Więc coś w tym może być, że etanol o stęż. 90-95% jakim jest denaturat może zabić te bakterie.

5 lip 2013, o 21:08

Trzeba by było "przetestować" i zobaczyć czy pachnie octem.

Ma ktoś trochę trocin z buku? Może ktoś mógłby sprawdzić?

To nie jest aż taki zły pomysł o ile da sią uzyskać większe stężenia...

Zapraszam

6 lip 2013, o 10:03

Nie ma co marzyć że jakiekolwiek bakterie będą żyć w środowisku 90% etanolu a tym bardziej w kwasie octowym o podobnym stężeniu.
Np. drożdże są w stanie wyprodukować max. kilkunastoprocentowy r-r etanolu, przy wyższym stężeniu giną.

6 lip 2013, o 19:42
**

Czyli w takim razie trzebaby denaturat roźcieńczyć, a następnie przepuścić kilkakrotnie przez te wiórki, a potem otrzymany roztwór kwasu octowego, wody i śladów etanolu z zanieczyszczeniami o temp. wrz. podobnej do etanolu. należy przedestylowac metodą, jaką opisywał Sękowski bodaj w Elementarzu Chemii Organicznej. Należy do grubej szklaner rurki umieszczonej tuż nad kolbą destylacyjną wsypać dużo krótkich, cienkich rurek szklanych, które posłużą do zwielokrotnienia destylacji, dzięki czemu po jednokrotnej destylacji zamiast z 10% do 30% to podniesiesz do powiedzmy 50%. Zachowując oczywiście odpowiednią temperaturę, którą musisz dokładnie mierzyć. Dwukrotna, a już napewno trzykrotna destylacja powinna ci dać kwas octowy 70-80%

6 lip 2013, o 22:27

rtecwet napisał(a):
Ma ktoś trochę trocin z buku? Może ktoś mógłby sprawdzić?

Ja mam dostęp do drewna bukowego. Jak chcesz (i jak rodzice się zgodzą, moi) to odsprzedam Ci trochę tanio. Z resztą - kto chce pisać na PW. :) :)

6 lip 2013, o 23:14

Z ciekawości zapytałem czy ma ktoś dostęp? Nie chciałem kupić:)

Zapraszam

7 lip 2013, o 09:16

rtecwet napisał(a):
Z ciekawości zapytałem czy ma ktoś dostęp? Nie chciałem kupić:)

spoko, nie zrozumiałem, sprawdzę to jutro

7 lip 2013, o 11:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]