CPPO - Co to jest i czy rzeczywiście świeci???
Witam
Z racji, że nie znalazłem żadnej wzmianki na forum o tym związku piszę nowy temat...
Ostatnio czytając ciekawe oferty na allegro natrafiłem na taki związek:
http://allegro.pl/likwidacja-laboratori ... 77351.htmlPoprosiłem zprzedawcę, aby opisał mi co zrobić, aby to zaczęło świecić tak jak luminol.
Otrzymałem następującą wiadomość:
"....
Żeby zrobić pokaz chemiluminescencji należy rozpuścić najlepiej na ciepło szczawian w rozpuszczalniku estrowym (ne ftalan dietylu - na mojej aukcji), następnie dodać odrobinę barwnika fluorescencyjnego zdolnego do absorpcji energii i emisji światła (.... 9,10 bis(fenyloetynylo)antracenu, daje piękne zielone światło). Osobno przygotowujemy roztwór octanu sodu lub salicylanu sodu w 30% nadtlenku wodoru i dodajemy do pierwszego roztworu i zaczyna się reakcja świecenia. Efekt świecenia drastycznie polepsza dodatek rozpuszczalnika rozpuszczającego się w wodzie i w estrze - tutaj stosowałem izobutanol który jest częściowo mieszalny z wodą.
....
"Teraz pytania do Was
1.Rzeczywiście tak jest jak pisze autor wiadomości?
2.Zamiast 9,10 bis(fenyloetynylo)antracenu można zastosować fluoresceinę?
3.Czy szczawian z aukcji świeci (gdy zrobimy tak jak luminolem) gdy rozpuścimy go w r-re NaOH i dodamy H2O2 z aktywatorem(np. żelazycyjanek potasu)???
Myslę, że temat jest warty dyskusji
Pozdrawiam, Rafał