Autor |
Wiadomość |
HeisenbergWWhite
Dołączył(a): 2 lip 2014, o 14:07 Posty: 45
|
Substancje neutralizujące kapsaicynę
Czy ktoś z Was wie może dlaczego np. wypicie mleka powoduje ustanie pieczenia po spożyciu kapsaicyny? Czy jakieś zawarte w nim substancje rozkładają kapsaicynę czy dzieje się to na innej drodze?
|
17 sie 2014, o 22:28 |
|
|
piczu14
Dołączył(a): 26 mar 2008, o 17:40 Posty: 247
|
Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
Wydaje mi się, że żadna substancja w mleku nie rozkłada kapsaicyny. Jest ona natomiast substancją niepolarną, czyli rozpuszcza się w rozpuszczalnikach niepolarnych, a takim jest tłuszcz zawarty w mleku. Wypicie mleka powoduje wymycie kapsaicyny z jamy ustnej i ustanie pieczenia.
|
17 sie 2014, o 22:41 |
|
|
TheYoungChemist
Dołączył(a): 29 mar 2014, o 17:41 Posty: 183
|
Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
Spróbój popić ostrą papryczkę tranem lub jakimś olejem i przekaż nam swoje wnioski
_________________ AKA diginatrium
|
18 sie 2014, o 00:07 |
|
|
HeisenbergWWhite
Dołączył(a): 2 lip 2014, o 14:07 Posty: 45
|
Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
A jakiego rezultatu doświadczenia się powinienem spodziewać?
|
18 sie 2014, o 16:19 |
|
|
dymitr
Dołączył(a): 17 lut 2014, o 14:24 Posty: 48
|
Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
Powinieneś się spodziewac zwrotu posiłku.
|
18 sie 2014, o 18:34 |
|
|
TheYoungChemist
Dołączył(a): 29 mar 2014, o 17:41 Posty: 183
|
Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
A tak na serio, oczywiście mówimy tu o nie więcej niż łyżce stołowej.
Teoretycznie pieczenie po papryczce powinno zniknąć, gdyż tak jak kolega wyżej napisał - tłuszcze rozpuszczają kapsaicynę, tym samym usuwając ją z receptorów nerwowych, i zabierając w głąb układu pokarmowego, gdzie nie wywołuje ona już tak intensywnego pieczenia.
_________________ AKA diginatrium
|
19 sie 2014, o 00:22 |
|
|
Asphalt
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 18:05 Posty: 124
|
Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
@up Rzecz jasna nie jest to rozwiązaniem dla dużych dawek... W sieci można zobaczyć wielu śmiałków udowadniających, że ekstrakt o SHU jednego czy dwóch milionów jest słaby a zwykle kończy się to zwrotem wypitej cieczy . Swoją drogą alternatywą dla mleka może być wódka... Niemniej jednak chyba Pogromcy Mitów "badali" co jest lepsze i mleko wygrało jeśli dobrze pamiętam.
|
20 sie 2014, o 07:58 |
|
|
TheYoungChemist
Dołączył(a): 29 mar 2014, o 17:41 Posty: 183
|
Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
Owszem, badali i mleko faktycznie wygrało, no i nie powoduje zwrotu treści żołądeka, tak jak olej. Wracając do oryginalnego zapytania, bo troszkę schodzimy tu z tematu - mleko wymywa kapsaicynę z jamy ustnej, nie reaguje z nią. Z racji, iż chodzi o tłuszcz w mleku, odtłuszczone nie zadziała. du du dubleee post usunięte Sulik
_________________ AKA diginatrium
|
20 sie 2014, o 11:38 |
|
|
TheYoungChemist
Dołączył(a): 29 mar 2014, o 17:41 Posty: 183
|
Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
Dobraaa, nie wiem nawet co to za lag. Proszę moderatora o usunięcie.
_________________ AKA diginatrium
|
21 sie 2014, o 00:37 |
|
|