Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Substancje neutralizujące kapsaicynę 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 2 lip 2014, o 14:07
Posty: 45
Post Substancje neutralizujące kapsaicynę
Czy ktoś z Was wie może dlaczego np. wypicie mleka powoduje ustanie pieczenia po spożyciu kapsaicyny? Czy jakieś zawarte w nim substancje rozkładają kapsaicynę czy dzieje się to na innej drodze?


17 sie 2014, o 22:28
Zobacz profil

Dołączył(a): 26 mar 2008, o 17:40
Posty: 247
Post Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
Wydaje mi się, że żadna substancja w mleku nie rozkłada kapsaicyny. Jest ona natomiast substancją niepolarną, czyli rozpuszcza się w rozpuszczalnikach niepolarnych, a takim jest tłuszcz zawarty w mleku. Wypicie mleka powoduje wymycie kapsaicyny z jamy ustnej i ustanie pieczenia.


17 sie 2014, o 22:41
Zobacz profil

Dołączył(a): 29 mar 2014, o 17:41
Posty: 183
Post Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
Spróbój popić ostrą papryczkę tranem lub jakimś olejem i przekaż nam swoje wnioski :twisted:

_________________
AKA diginatrium


18 sie 2014, o 00:07
Zobacz profil

Dołączył(a): 2 lip 2014, o 14:07
Posty: 45
Post Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
TheYoungChemist napisał(a):
Spróbój popić ostrą papryczkę tranem lub jakimś olejem i przekaż nam swoje wnioski :twisted:

A jakiego rezultatu doświadczenia się powinienem spodziewać?


18 sie 2014, o 16:19
Zobacz profil

Dołączył(a): 17 lut 2014, o 14:24
Posty: 48
Post Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
Powinieneś się spodziewac zwrotu posiłku. :lol:


18 sie 2014, o 18:34
Zobacz profil

Dołączył(a): 29 mar 2014, o 17:41
Posty: 183
Post Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
A tak na serio, oczywiście mówimy tu o nie więcej niż łyżce stołowej.

Teoretycznie pieczenie po papryczce powinno zniknąć, gdyż tak jak kolega wyżej napisał - tłuszcze rozpuszczają kapsaicynę, tym samym usuwając ją z receptorów nerwowych, i zabierając w głąb układu pokarmowego, gdzie nie wywołuje ona już tak intensywnego pieczenia.

_________________
AKA diginatrium


19 sie 2014, o 00:22
Zobacz profil

Dołączył(a): 23 lip 2011, o 18:05
Posty: 124
Post Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
@up
Rzecz jasna nie jest to rozwiązaniem dla dużych dawek... W sieci można zobaczyć wielu śmiałków udowadniających, że ekstrakt o SHU jednego czy dwóch milionów jest słaby a zwykle kończy się to zwrotem wypitej cieczy :lol:.

Swoją drogą alternatywą dla mleka może być wódka... Niemniej jednak chyba Pogromcy Mitów "badali" co jest lepsze i mleko wygrało jeśli dobrze pamiętam.


20 sie 2014, o 07:58
Zobacz profil

Dołączył(a): 29 mar 2014, o 17:41
Posty: 183
Post Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
Owszem, badali i mleko faktycznie wygrało, no i nie powoduje zwrotu treści żołądeka, tak jak olej. Wracając do oryginalnego zapytania, bo troszkę schodzimy tu z tematu - mleko wymywa kapsaicynę z jamy ustnej, nie reaguje z nią. Z racji, iż chodzi o tłuszcz w mleku, odtłuszczone nie zadziała.

du du dubleee post ;)
usunięte :)
Sulik

_________________
AKA diginatrium


20 sie 2014, o 11:38
Zobacz profil

Dołączył(a): 29 mar 2014, o 17:41
Posty: 183
Post Re: Substancje neutralizujące kapsaicynę
Dobraaa, nie wiem nawet co to za lag. :oops: Proszę moderatora o usunięcie. :oops:

_________________
AKA diginatrium


21 sie 2014, o 00:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 25 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..