Przeprowadzałem estryfikacje Fischera i chciałem otrzymać benzoesan etylu, dodałem trochę kwasu siarkowego i jednowodnego siarczanu magzlnezu.
Oddestylowalem nadmiar alkoholu i wlałem mieszaninę do wody celem ekstrakcji nierozpuszczalnego estru. Powstal na dnie glut w którym było widać kryształki, nie chciały się usunąć razem z wodą gdy plukalem. Po podgrzaniu widać dwie mętne fazy ale po ochłodzeniu znowu powstaje ten osad/glut
Ktoś ma jakieś pomysły co to jest i jak wyizolować z tego ester????
6 maja 2022, o 09:41
MieszkoM
Re: Problem z estryfikacją
Cześć Czemu miał służyć dodatek siarczanu magnezu; w temperaturze prowadzenia reakcji raczej on nie zadziała jako desykant.
Jak długo ogrzewałeś mieszaninę pod refluxem? Jeśli zbyt krótko, to mniej kwasu przereagowało niż powinno i wytrącił się on przy chłodzeniu; stąd te kryształki i ,,glutowatość". Ja przy tej syntezie używając 28 g kw. benzoesowego ogrzewałem całość 4 godziny; i to w zasadzie jest minimum. Przy ogrzewaniu więcej kw. benzoesowego rozpuszcza się w estrze i w wodzie więc całość robi się bardziej płynna.
Możesz spróbować usunąć kwas wytrząsając przez dłuższy czas warstwę organiczną z roztworem węglanu sodu, acz będzie to mało efektywne.
_________________ "Aut inveniam viam aut faciam”
7 maja 2022, o 21:55
Sernik182
MieszkoM napisał(a):
Cześć Czemu miał służyć dodatek siarczanu magnezu; w temperaturze prowadzenia reakcji raczej on nie zadziała jako desykant.
Jak długo ogrzewałeś mieszaninę pod refluxem? Jeśli zbyt krótko, to mniej kwasu przereagowało niż powinno i wytrącił się on przy chłodzeniu; stąd te kryształki i ,,glutowatość". Ja przy tej syntezie używając 28 g kw. benzoesowego ogrzewałem całość 4 godziny; i to w zasadzie jest minimum. Przy ogrzewaniu więcej kw. benzoesowego rozpuszcza się w estrze i w wodzie więc całość robi się bardziej płynna.
Możesz spróbować usunąć kwas wytrząsając przez dłuższy czas warstwę organiczną z roztworem węglanu sodu, acz będzie to mało efektywne.
Siarczan Magnezu właśnie miał usuwać wodę. Całość ogrzewalem przez ok 3h Prawdopodobnie będę musiał to znowu robić i tym razem nic nie dodawać oprócz kwasu siarkowego i grzać to dłużej
9 maja 2022, o 12:46
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Jakiś czas temu robiłem benzoesan etylu (metylu i izopropylu też) tą standardową metodą. Czysty ester uzyskałem przez destylację pod ciśnieniem atmosferycznym. Trochę wysoko wrze, ale destyluje bez problemu i rozkładu. Zapach mdły, lekko duszący i generalnie mało przyjemny, w porównaniu z alifatycznymi estrami. Z uwagi na to, że brak jest ilościowych danych na początku tematu, podawanie jakichkolwiek rad, komentarzy czy uwag jest bezprzedmiotowe.
9 maja 2022, o 20:52
Sernik182
51g kwasu benzoesowego i nadmiar etanolu trochę mniej niż 200ml. 3-4h refluksu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości